Entisellä JYP-kapteenilla outo toive: "Kun olisi edes joku asia huonosti"

KHL-liigan Amur Habarovsk tiedotti eilen verkkosivuillaan tehneensä ensi kauden kattavan sopimuksen JYP-kapteeni J-P Hytösen kanssa. Sopimuspaperiin puumerkkejä ei ole vieläkään piirretty, mutta muilta osin asia on selvä.

– Mitään papereita en ole edelleenkään nähnyt, mutta näin on sovittu, Hytönen kertoi.

JYPin toimitusjohtaja Jukka Seppänen totesi jo eilen seurojen päässeen yhteisymmärrykseen siirtokorvauksesta, joten kaikki on allekirjoituksia vaille valmista. Hytösen takakarvausta nähdään jatkossa kaukana idässä, aivan Kiinan rajan tuntumassa.

Huikeaa ja haikeaa

31-vuotiasta keskushyökkääjää voi tituleerata jopa kaikkien aikojen JYP-ikoniksi. Kaudella 2000–01 SM-liigassa debytoinut Hytönen on eniten hurrikaanipaidassa liigaotteluja (575) tahkonnut pelaaja. Hän on myös JYPin liigahistorian pitkäaikaisin kapteeni (6 kautta) ja ainoa mestarijoukkueen kapteeni. Pikkujunnusta lähtien kasvattajaseuraansa edustaneen Hytösen ainoa "syrjähyppy" on Jukureissa pelattu kausi 2002–03.

Yli kaksikymmentä JYP-vuotta vetävät miehen hiljaiseksi. Kolmekymppisen perheenisän täytyy toki miettiä tulevaisuutta ja villin idän muhkeat palkat helpottavat sen suunnittelua. Silti lähtöpäätös ei ollut helppo. Hytösellä, jos kenellä, on hurrikaanin muotoinen sydän.

– Aivan huikeita vuosia. Haikeaahan tämä on, Hytönen tunnusti.

– JYPissä kaikki on mennyt niin hyvin kuin vain voi mennä. Melkein toivoisin, että edes joku asia olisi huonosti, niin olisi vähän helpompi lähteä, hän lisäsi.

Hytösen sopimus JYPin kanssa olisi jatkunut kevääseen 2014. Amur-kontrahti puolestaan kattaa ensi kauden. Kotiinpaluu yhden KHL-sesongin jälkeen ei kuitenkaan ole kirkossa kuulutettu.

– En ole ihan varma, mutta ymmärtääkseni sopimukseni JYPin kanssa purkautuu nyt kokonaan. Amur-sopimus kattaa ensi kauden, mutta katsotaan nyt, kuinka pitkäksi reissu venähtää. Sitähän ei tässä bisneksessä koskaan tiedä, Hytönen pyöritteli.

Yksi asia kuitenkin on varmaa. Jos J-P Hytönen vielä joskus SM-liigassa pelaa, vaihtoehtoja on vain yksi: JYP.

– Se on aivan varmaa. Suomessa en tule missään muualla pelaamaan, Hytönen paalutti.

Hannu-sedän kiekkokouluun

Muutto reilun 600 000 asukkaan Habarovskiin ei ole Hytöselle hyppy tuntemattomaan, vaikka matkaa Jyväskylästä uuteen kotikaupunkiin kertyy linnuntietäkin reilusti yli 6 000 kilometriä.

– Taustatyötä olen tehnyt aika huolellisesti, mulla on ihan hyvä käsitys siitä, mihin olen menossa. Lisäksi Mäenpään Miksa pelasi siellä viime kaudella ja Miksan kommentit ovat olleet melkein pelkästään positiivisia, Hytönen sanoi.

Hannu Jortikan luotsaama Amur Habarovsk on tiettävästi maailman eniten matkustava urheilujoukkue. Paha väittää vastaan, kun lähin vastustaja Metallurg Novokuznetsk sijaitsee linnuntietä yli 3 000 kilometrin päässä.

– Se onkin oikeastaan ainoa miinuspuoli, mitä olen paikasta kuullut. Reissaamista on paljon, mutta toisaalta vieraskiertueiden vastapainoksi ollaan välillä pitkiä aikoja kotona, Hytönen tiesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Toimitusjohtaja Seppänen vahvisti: Hytönen lähdössä