Leijonamyräkkä Hippoksella – näin MM-joukkue rakentuu

Onhan se niin, että yksi huhtikuisen torstai-illan Suomi–Latvia ei ole lätkämaailman merkittävin kamppailu. Valmistautumisjakso MM-kisoihin on lyöty vasta käyntiin, eikä Hippoksen askissa viilettänyt montaakaan lopullisen MM-joukkueen pelaajaa.

On myös niin, että Latvia ei ollut kaksinenkaan mittari.

Mutta. Leijonalauma oli innokas, energinen, aktiivinen, suoraviivainen, aggressiivinen ja nälkäinen. Se tuli porteista ulos karmit kaulassa ja tappeli viimeiseen asti jokaisesta kiekosta. 5–1 -voittolukemissa ei ollut tippaakaan ylimääräistä, itse asiassa Suomi olisi voinut mättää osumia tuplamääränkin. Tämä huolimatta siitä, että ottelun ensimmäisen maalin iski Latvia. Guntis Galvins oli vierasjoukkueen ensimmäinen pelaaja, joka onnistui laukomaan maalia kohti. Pelikellossa oli tässä vaiheessa 15.14. Kiekko löpsähti reppuun leijonadebytantti Ville Kolppasen patjojen välistä ennen kuin Ilves-vahti ennätti kertaakaan torjuntapuuhiin.

Leijonien ensimmäisestä maalista vastasi ylivoimalla Tommi Huhtala vajaat puolitoista minuuttia ennen ensimmäisen erän loppua. Avauserän torjunnat, Kolppanen 1, Ervins Mustukovs 19 kuvaavat 20-minuuttista erinomaisen hyvin. Kolppanen torjui koko ottelussa vain viidesti, Mustokovsin tilalle toiseen erään vaihdettu Janis Kalnins puolestaan 29 kertaa. Torjunnat siis Suomi 5, Latvia 48.

Toisesta erästä eteenpäin kaukalossa oli vain yksi joukkue. Michael Keränen J-P Hytösen mainiosta esityöstä 2–1. Iiro Pakarinen Miika Lahden ja Jani Tuppuraisen alustuksesta 3–1. Tomi Sallinen murjoi 4–1 ja Hytönen kruunasi iltansa ohjaamalla 5–1.

Suomi painoi koko 60-minuuttisen timanttisella asenteella ja esitti ilmeisesti otteita Erkka Westerlundin kirjasta "Näin valmistan joukkueen peliin".

Päävalmentaja oli tyytyväinen näkemäänsä.

– Tiistaina kokoonnuttiin Vierumäelle ja saman tien näki, että hyvä ryhmä on kasassa. Ei se mihinkään näkynyt, kuka on debytantti ja kuka ei, Westerlund luonnehti peräti seitsemän ensikertalaisen ryhmäänsä.

"Ollin signaali positiivinen"

Toisin kuin edeltäjänsä Jukka Jalonen viime vuosina, Westerlund kommentoi taiston tauottua auliisti Minskin MM-joukkueen rakennusprosessia. Huolimatta siitä, että liikkuvia osia on vielä paljon ja kisojen alkuun päivää vaille kuukausi.

Kahvipöytäkeskustelujen aihe numero yksi ovat tietysti NHL-pelaajat.

– 0–6 NHL-pelaajaa on varmaan aika lähellä. Kahta maalivahtia haemme sieltä, mutta kolmas tulee varmasti Euroopasta. Aleksander Barkovin tilanne on se, että hän olisi erittäin halukas pelaamaan MM-kisoissa, mutta Florida ei halua laskea miestä matkaan. Sean Bergenheim ei ole tulossa kisoihin, vaan haluaa huoltaa kroppansa loukkaantumisten värittämän kauden jälkeen kuntoon, Westerlund selvitti.

Ja lisää seurasi. Kertaalleen jo maajoukkueuransa päättäneen Olli Jokisen MM-komennus on mahdollinen.

– Kauden aikana on alustavasti keskusteltu ja Ollin signaali oli positiivinen. Katsotaan sitten, kun pelit todella päättyvät, mikä on tilanne, Westerlund sanoi.

Nuorten MM-kullan vuodenvaihteessa jatkoaikamaalillaan ratkaisseen Buffalo-pakki Rasmus Ristolaisen liittyminen MM-leiritykseen viimeistään AHL-kauden päätyttyä on hyvinkin mahdollista.

Immonen mukaan "jossain vaiheessa"

Euroopassa pelaavista Westerlund mainitsi kolme pelaajaa, jotka eivät tule kyseeseen loukkaantumisten vuoksi. Puolustajat Ossi Väänänen, Sami Lepistö ja Anssi Salmela parantelevat vammojaan. Joitakin kautensa jo päättäneitä kokeneempia pelaajia on tulossa mukaan myöhemmin.

– Esimerkiksi Jarkko Immonen liittyy joukkueeseen jossain vaiheessa, Westerlund paljasti.

Leirityksen filosofia etenkin kokeneempien pelaajien kohdalla on ollut se, että ihan alusta asti ei ole ollut pakko lähteä mukaan, mutta MM-paikasta voi kamppailla silti.

– Pelaajilla on erilaisia tilanteita ja ne pitää ottaa huomioon tätä kuviota rakentaessa. Koko neljän viikon MM-leiritys on kuitenkin aika raskas paketti. Perjantaina pelataan Kuopiossa, sitten lyödään lukkoon toisen leiriviikon joukkue ja jatketaan hommia tiistaina, Westerlund totesi.

Euroopassa on toki vielä jäljellä iso liuta potentiaalisia MM-ehdokkaita, joiden pudotuspelit ovat kesken.

– Näihin pelaajiin ollaan yhteyksissä sitten, kun seurajoukkueen pelit päättyvät, Westerlund linjasi.

– Mutta nyt on sellainen tunne, että MM-joukkueen paikoista tulee vielä todella kova kilpailu, päävalmentaja myhäili.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kahdeksan vuotta sitten Karalahti katosi – "Tikulla silmään"

"Mikäs sen hienompaa", hihkaisi Lausanne-Hytönen