Leijonien avauspeli torstaina, joukkue hihkuu innosta: "Ruvetaan jo hommiin"

Leijonien avauspeli yllätyksellistä Saksaa vastaan koittaa vihdoin.

Leijonat on ollut jo viikon verran olympiamatkallaan, eikä yhtään turnauspeliä ole vielä pelattu. Torstaina Suomella on vihdoin ohjelmassa Etelä-Korean kisojen avauspeli, kun vastaan luistelee Saksa.

Suomi pelasi sunnuntaina voitokkaan harjoituspelin Tshekkiä vastaan, mutta usea Leijonien pelaaja on jo viime päivät odotellut innolla ja hieman malttamattomanakin varsinaisen olympiaturnauksen alkamista.

– Ei tässä mitään kummempaa tarvitse enää tapahtua. Eiköhän joukkue ole jo viritetty sellaiseen tilaan, että ruvetaan jo pelaamaan. Tässä on jo odoteltu, ruvetaan hommiin. Kaikki on kunnossa, Leijonien ykkösketjun keskushyökkääjä Petri Kontiola sanoi.

– On tosi kiva, että pelit vihdoin alkavat. Olemme varmasti valmiina, ja fiilis on hyvä, säesti Suomen kiistaton ykkösmaalivahti Mikko Koskinen.

Pelin loksahdettava heti kohdalleen

Olympiaturnaus on nopearytminen. Kun pelit saadaan vauhtiin, niitä tuleekin lisää tiukalla tahdilla. Torstaina vastassa on siis Saksa, ja perjantaina Suomi pelaa jo Norjaa vastaan. Sunnuntaina Suomi kohtaa Ruotsin.    

– Joo, ohjelma on aika tiukka. Toivottavasti saadaan yhteispeli nopeasti sujumaan, Kontiola totesi.

Leijonien luottopuolustajiin Etelä-Koreassa lukeutuva Sami Lepistö on monen muun tavoin kehunut joukkueen yhteishenkeä. Ryhmän sitoutuneisuus ja joukkuehenki ovatkin tärkeitä asioita verrattain lyhyessä turnauksessa.

– Toivottavasti saamme hyvän hengen näkymään jäällä kisojen aikana, Lepistö tuumi.

Päävalmentaja Lauri Marjamäen mukaan Suomen joukkue on innostunut ja nauttinut olympialaisten ilmapiiristä täysin rinnoin.

NHL-miehet jäivät pois olympialaisista, mikä toi usealle Euroopan kaukalossa pelaavalle kiekkoilijalle oivan ja ehkäpä ainutkertaisen tilaisuuden pelata viiden renkaan kisoissa. Marjamäen mukaan tästä kumpuava innostus on iso voimavara Leijonille. Toisaalta näinhän tilanteen voi nähdä myös usean muun joukkueen kohdalla.

– Koossa on innostunut, motivoitunut ja monipuolinen joukkue. Olo on erittäin luottavainen, joukkueesta tuleva tunne on todella hyvä, Marjamäki sanoi omistaan.

– Tiedostamme, että tässä turnauksessa kaikki on mahdollista ja olemme valmiita tarttumaan tähän mahdollisuuteen, päävalmentaja jatkoi.

Harjoituspelissä "loistavaa"

Suomi kohtasi sunnuntaina Etelä-Koreassa pelatussa harjoituspelissä Tshekin. Suomi voitti 2–0. Maalivahti Koskinen pelasi nollapelin, ja Jonas Enlund sekä Miro Heiskanen tekivät Leijonien maalit. Marjamäen mukaan olympiapelien kynnyksellä kiekkoiltu harjoitusottelu oli monessa mielessä tärkeä.

– Harjoitusmatsin tärkein anti oli yhdessä pelaamisen kokemus. Se on eri juttu kuin pelkkä harjoittelu, Marjamäki kertoi.

Kontiolan mielestä Suomi oli harjoituspelissä ajoittain loistava.

– Alku oli nihkeä, mutta toinen erä oli loistava. Siinä joukkueemme energisyys ja luistelu tulivat esiin, ne ovat tämän joukkueen valtteja. Alivoimapelimmekin oli loistavaa. Vastustaja ei tainnut saada yhtään maalipaikkaa ylivoimalla.

– Toisaalta meidän täytyy parantaa omaa ylivoimapeliämme, Kontiola mietti.

Ykkösmaalivahti Koskisen hermot pinnassa Leijonien harjoituksissa – ”Kyllähän se ketuttaa"

Leijonien olympiajoukkueen ykkösmaalivahdin Mikko Koskisen kärsivällisyys oli koetuksella Suomen jäätreeneissä keskiviikkona. Koskisen valmistautumista torstaina pelattavaan Saksa-otteluun häiritsivät Gangneungin harjoitushallissa käytössä olleet maalit, jotka eivät pysyneet millään paikoillaan.

Moderniin maalivahtipelaamiseen kuuluu oleellisesti, että maalivahdit liukuvat tolpalta toiselle ja nojaavat luistimilla, jalkapatjoilla sekä ylävartalollaan tolppiin. Keskiviikkona Suomen harjoituksissa tuo ei onnistunut käytännössä lainkaan, koska maalit irtoilivat koko ajan sijoiltaan. Koskisen mukaan jäähän oli porattu reiät maalien tappeja varten, mutta nuo tapit olivat naurettavan lyhyet.

– Kyllähän se ketuttaa. Kun kerran menen siihen, niin se on ihan paskana siitä. Ihan rehellisesti sanottuna tämä vie aika paljon fiilistä treenaamisesta. Ei tuossa paljon voi omia juttujaan tehdä, turhautunut Koskinen sanoi.

Kiistaton ykkösmaalivahti

Maali irtosi sijoiltaan käytännössä joka kerta, kun isokokoinen Koskinen liukui jäätä pitkin tai nojasi tolppiin. Hän joutui asettelemaan maalia jatkuvasti takaisin paikalleen.

– Silloin kun kaukaloon laitetaan pelimaalit, ne pysyvät kiinni, mutta treenimaalit irtoilevat sijoiltaan jatkuvasti. Treenimaaleissa on vain ihan lyhyt tappi. Pelimaaleissa tapit ovat pitemmät, ja näin ollen ne pysyvät paremmin paikoillaan, Koskinen raportoi.

– Joku pitää nyt saada laittamaan kunnon maalit sinne seuraavaksi kerraksi. Jonkun pitää nyt mennä pyytämään tätä, Koskinen vaati.

Koskinen on Leijonien kiistaton ykkösmaalivahti ja aloittaa odotetusti torstaina Suomen maalivahtina, kun Leijonat kohtaa Etelä-Korean olympialaisten avausottelussaan Saksan.

Jonas Enlundin pitäisi olla Leijonien jokerikortti – "Tosi hyvin on kulkenut"

Hyökkääjä Jonas Enlundista odotetaan Leijonien jokerikorttia Etelä-Korean olympiaturnaukseen.

Enlundin nimeäminen olympialaisiin oli hieman yllättävä veto, mutta päävalmentaja Lauri Marjamäki perusteli Enlundin valintaa sillä, että tämä on niin sanottu kuuma pelaaja. Tällä Marjamäki tarkoitti sitä, että Enlund on ollut viime aikoina oivassa vireessä KHL-kaukaloissa.

Enlund itse kertoo, että itseluottamus on vahva viimeaikaisten onnistumisien myötä.

– Peli on kulkenut reilun kuukauden verran tosi hyvin. Jatketaan siitä täällä, seurajoukkuetasolla Sibir Novosibirskia edustava Enlund totesi.

Lisää onnistumisia ja luottoa tekemiseensä Enlund sai Leijonien kenraaliharjoituksessa. Enlund teki Suomen avausmaalin sunnuntaina Etelä-Koreassa pelatussa harjoitusottelussa, jossa Suomi voitti Tshekin 2–0.

"Ei mitään merkitystä"

Enlund ei ole ennen olympiamatkaa pelannut tämän kauden aiemmissa maajoukkueturnauksissa.

– Ei sillä ole mitään merkitystä. Nämä ovat ihan pelejä. Nyt vain suoritetaan hyvin, hän hymyili.

Leijonien harjoituksissa Enlund on viilettänyt samassa hyökkäysketjussa Jarno Koskirannan ja Veli-Matti Savinaisen kanssa.

– Siinä on hyvä vetää. Koskirannan kanssa olemme pelanneet samassa joukkueessa Sibirissä yhdessä. Se auttaa tietysti vähän, Enlund tuumi.

Suomen avausvastustajaksi olympiaturnauksessa luistelee torstaina Saksa.

– Saksa on fyysinen ja hyvin liikkuva joukkue, Enlund luonnehti.

Saksa ottelu häämöttää

Näillä ketjuilla ja puolustajapareilla Leijonat harjoitteli Saksa-otteluun

Suomen miesten jääkiekon olympiajoukkueen hyökkäysketjut ja puolustajaparit keskiviikon harjoituksissa:

Hyökkäysketjut:

Jukka Peltola–Petri Kontiola–Eeli Tolvanen

Julius Junttila–Joonas Kemppainen–Teemu Hartikainen

Jonas Enlund–Jarno Koskiranta–Veli-Matti Savinainen

Sakari Manninen–Jani Lajunen–Mika Pyörälä

Hyökkääjistä Oskar Osala ja Marko Anttila harjoitusten perusteella niin sanotusti ylimääräisinä hyökkääjinä.

Puolustajaparit:

Miro Heiskanen–Atte Ohtamaa

Sami Lepistö–Tommi Kivistö

Juuso Hietanen–Miika Koivisto

Lasse Kukkonen–Mikko Lehtonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Saksan nimekäs päävalmentaja: NHL-osaaminen auttaa meitä