Leivo nautti elämisestä ja kiekosta Puolassa: "Käteen jäi enemmän kuin SM-liigassa"

Tomi Leivosta tuli marraskuun lopulla 14:s suomalainen pelaaja Puolan jääkiekkoliigassa, kun lähinnä SaiPassa pelannut 30-vuotias hyökkääjä teki sopimuksen Cracovia Krakovan kanssa.

Jo ennestään maassa pelasi lukuisia tuttuja entisiä liigapelaajia, nimekkäimpänä SM-liigan maalikuninkuuden HPK:ssa kaudella 2008–09 voittanut lähes 700 liigaottelun Jussi Makkonen.

–  Kyselin tutuilta, mikä odottaa. Kukaan ei sanonut negatiivista, jos ei lasketa, että hallien olosuhteet eivät ole liigatasoa. Ja nyt voi todeta, että asiat sujuivat hyvin, Lappeenrannassa asuva Leivo kertoo STT:lle.

Peräti 12 kertaa Puolan mestaruuden, viimeksi 2017, voittanut Cracovia oli helmikuussa päättyneessä runkosarjassa viides. Leivo teki 24 ottelussa tehot 8+11=19.

–  Sarjan parhaat joukkueet voisivat pärjätä SM-liigan heikoimpia vastaan. Liigassa ei ole ulkomaalaisrajoituksia, ja meillä runko oli tshekkejä ja slovakkeja, rajahan on lähellä. Yksi useamman vuoden liigassa pelannut sanoi tason nousseen koko ajan, Leivo sanoo.

Eniten suomalaisia pelasi GKS Katowicessa, seitsemän. Leivo oli Krakovan ainoa suomalainen.

Pudotuspelejä ehdittiin pelata ensimmäinen kierros ennen kauden keskeytymistä. Cracovia putosi välieristä voitoin 3–4 GKS Jastrzebielle, ja sarja ratkesi 7. maaliskuuta. Leivo oli saldolla 3+3=6 pudotuspelien tehokkain suomalainen.

–  Melko pian viimeisen pelin jälkeen tuli tieto, että pudotuspelit keskeytetään. Se oli oikea päätös. Seura toivotti tervetulleeksi takaisin ensi kaudeksi, mutta juuri nyt se ei ole päällimmäisenä mielessä, Leivo kertoo.

Ajatukset ovat perheessä, ja haastattelupäivänä hän kävi pian 3-vuotiaan poikansa kanssa puistossa kävelyllä.

Peleissä usein karnevaalitunnelma

Krakova ja muutkin liigakaupungit Gdanskia ja Torunia lukuun ottamatta sijaitsevat Etelä-Puolassa.

–  Podhale Nowy Targ oli meille paikallisvastustaja. Seurojen välillä oli jotain skismaa. Jalkapallo on siellä ykköslaji, sitten tulevat lento- ja koripallo. Mutta kyllä meillekin riitti faneja, peleissä oli usein todellinen karnevaalitunnelma. Otteluiden jälkeen yleisö jäi pitämään show'ta, tuli sitten voitto tai tappio, Leivo kehuu.

Olosuhteet liigassa vaihtelivat paljon.

–  Halleja oli tosiaan monenlaisia latoja. Englantia ei osannut juuri kukaan. Mutta muuten elämä sujui Puolassa, käteen jäi enemmän rahaa kuin SM-liigassa. Ruokailu ulkona oli todella halpaa, ja Krakovassa riitti valinnanvaraa missä syödä.

Cracovia pelasi tammikuussa Tanskan Vojensissa Continental Cupin lopputurnauksen. Isäntäseura voitti, Cracovia jäi neljänneksi.

–  Turnaus oli mukava kokemus. Hävisimme Vojensin lisäksi Nottinghamille ja Grodnolle, joka putosi Valko-Venäjän välierissä, Leivo sanoo ja päivittelee, että Valko-Venäjällä pelattiin jääkiekkoa vielä huhtikuun alussakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.