Liigajoukkueiden plussat ja miinukset

Blues

SM-mitalit: 2 hopeaa.
Viime kauden tilinpäätös: Ainakin – 1 000 000.
Pelaajabudjetti: 2 020 000 (– 180 000)

+ Viime syksynä Blues porhalsi jonkin aikaa. Sitten tuli synkkä jakso, joka tiesi valmentaja Lauri Marjamäelle lähtöpasseja. Bluesin omistusjärjestely on rakennettu uusiksi sitten Jussi Salonojan keisarillisten kausien. Vakautta ei ole ainakaan vielä löytynyt sen paremmin taloudessa kuin urheilussakaan. Jyrki Ahon kanssa sovittiin asiat jo aikaisin viime syksynä. Häneltä odotetaan pikkuihmettä.

– Blues on taas uuden alussa. Se rakentaa, ja Aho on hyvä rakennusmies. Mutta mikään ei viittaa siihen, että uuden kauden flow-joukkue löytyisi Espoosta. Joukkue on sekoitus nuorta ja vanhaa. JYP-tutut Olli Malmivaara, Kalle Kaijomaa ja Arto Laatikainen ovat paljon vartijoita. Kim Hirschovitsin huippuiskuun on enää vaikea uskoa.

HIFK

SM-mitalit: 7 kultaa, 4 hopeaa, 9 pronssia.
Viime kauden tilinpäätös: +269 000.
Pelaajabudjetti: 3 100 000 (+200 000).

+ Nyt on ässä hihassa – ja syvällä sittenkin. Vielä juhannuksena mietittiin kiekkopiireissä, suostuuko HIFK:ssa pelaamaan enää juuri kukaan. Yleinen ajatus oli, että Raimo Summanen on pelote, joka karkottaa pelurit kauas Nordenskiöldinkadulta. No, pakka kääräistiin sentään kasaan ja luontoäidin kanssa riiustanut Summanen saa käsittelyynsä kohtuullisen kovan ryhmän.

– Ei ole helppoa HIFK:ssa, ei kenelläkään. Summanen on se ässä, häneen tämä kulminoituu. Loistava valmentaja, jos haluaa. Surkea johtaja, jos haluaa. IFK voi olla tämän kauden ja ensi kevään Ässät. Pelaajisto on juuri sellainen. Mutta räjähdysvaara on ilmeisempi.

HPK

SM-mitalit: 1 kulta, 3 hopeaa, 9 pronssia.
Viime kauden tilinpäätös: +82 000.
Pelaajabudjetti: 1 800 000 (+100 000).

+ Reipashenkinen viime kausi päättyi puolivälieräsarjaan (JYP). Kesä teki Ari-Pekka Selinistä KHL-luotsin. Korvaaja Kai Rautio lienee koko liigan arvoituksellisin valmentajakortti. Rinkelinmäki on edelleen se luola, johon Kerho voi turvata. Kotihallissa se poimii hyvänä iltana pisteet miltä vieraalta tahansa. Tuomas Vänttinen on vielä tärkeämpi hahmo kuin viime kaudella.

– Ei vain riitä, koostumuksesta ei saa mahtiryhmää vaikka kuinka takoisi. Ville Viitaluoma on tähti, mutta ei hänkään enää maaginen. Maalivahtiosasto on kiintoisa sen jälkeen, kun Mika Järvinen lähti kauas Habarovskiin. Juuse Saros, 18, on suurlupaus ja ehkä ykkösvahti.

Ilves

SM-mitalit: 16 kultaa, 9 hopeaa, 12 pronssia.
Viime kauden tilinpäätös: Ei ilmoitettu.
Pelaajabudjetti: 2 000 000 (+500 000).

+ Ilves on ollut sekasortoisessa tilassa jo kauan. Omistava taho (Vincent Manngard) ei todellakaan edesauttanut toimintaa. Nyt Manngardista on päästy ja heti on alkanut vilkkua valoa. Ilves on ikään kuin herännyt, ravistanut turkkiaan ja alkanut taas hengittää, jopa liikkua. Jo tämän takia Ilves on luokkaa vaarallisempi kuin edellistalven lumilla.

– Myös urheilupuolella ollaan nyt päämäärätietoisia. Valmentaja Tuomas Tuokkolalla on visio siitä, millainen Ilves murahtelee viiden vuoden päästä. Nyt vaaditaan aikaa ja kaikilta tahoilta kärsivällisyyttä. Ensi kauden materiaalilla ei vielä kosketa moottoripyörään. Tärkeintä olisi hyvästellä vuosi 0.

Jokerit

SM-mitalit: 6 kultaa, 6 hopeaa, 2 pronssia.
Viime kauden tilinpäätös: Ei ole ilmoitettu.
Pelaajabudjetti: 3 500 000 (+500 000).

+ Kauden vihatuin joukkue kerää hallit täyteen kaikkialla missä liikkuukin. Narrileirin ulkopuolella tuskin kukaan haluaa, että todennäköisesti seuraavaksi kaudeksi KHL-imuriin katoava seura veisi hyvästiksi Kanada-maljan. Ivahuudot saattavat jopa siivittää joukkuetta, jos se osaa ne käsitellä. Sitä paitsi: osaamista pelaajanippu pitää sisällään.

– Tilanne on pelaajille vaikea. Hyvin harva voi olla varma jatkostaan, kun ympyrät vuoden päästä suurenevat. Epävarmuus tuo pahimmillaan pelkotilan. Pystyykö Jokerit pelaamaan joukkueena nyt, kun se on ollut viime vuosina muutenkin hankalaa. Valmentaja Tomi Lämsä ei vieläkään vakuuta.

JYP

SM-mitalit: 2 kultaa, 2 hopeaa, 3 pronssia.
Viime kauden tilinpäätös: +104 000.
Pelaajabudjetti: 2 500 000 (+300 000).

+ Yllättäen Liigan kestomenestyjäksi pompannut seura, jota ei voi enää pitää nousukkaana. Kompakti ja hiottu paketti ravintolatyöntekijästä pääomistajaan asti. Lähtee sarjaan tasapainoisemmasta tilanteesta kuin vuosi sitten, jolloin kesä heitti monta huippupelaajaa muihin maisemiin. Siksi joukkue joutui rakentamaan itseään aina pronssijuhliin asti.

– Suorastaan kiihotti asettaa JYP tämän rankingin ykköseksi. Lopulta yksi sija putosi kahden epävarmuustekijän johdosta. Joukkueella on uusi valmentaja (Marko Virtanen) ja uusittu pelitapa. Ne eivät ole heikkouksia – siis välttämättä. Mutta sittenkin on harvinaista, että kaikki loksahtaa heti kohdalleen kuin sadussa. Hurrikaanivaroitus: katastrofikausikaan ei ole mahdottomuus.

KalPa

SM-mitalit: 1 hopea, 1 pronssi.
Viime kauden tilinpäätös: –744 000.
Pelaajabudjetti: 2 400 000 (–250 000).

+ KalPalle oli viime kevät – jälleen – pettymys. Kesä jo shokki: 744•000 euron taloudellinen romahdus vetää Niiralassa otsat ryppyyn. Savolaislegioona on kuitenkin runkosarjan lapsi. Pelityyliä on veivattu, mutta niin se vain on, että KalPa jaksaa luistella marraskuussakin. Se poimii pisteitä tasaisen varmasti ja on keskikastissa. Kevät on sitten taas kevät.

– Hyrrä Sakari Salmisen lähtö jättää valtaisan aukon. Hän oli pelaaja, joka loi tilanteet ja iski maalit – vaikka yksin. Harvoin ovat liigajoukkueeseen kohdistuneet toiveet kulminoituneet niin rankasti teini-ikäisiin pelaajiin kuin nyt kilpiryhmässä. Artturi Lehkonen, 18, ja Kasperi Kapanen, 17, ovat mahtavia lupauksia, mutta onko heistä kantamaan koko sakkia. Sami Kapanen? Tähti vai rasite?

Kärpät

SM-mitalit: 5 kultaa, 3 hopeaa, 5 pronssia.
Viime kauden tilinpäätös: +183 000.
Pelaajabudjetti: 3 000 000 (+160 000)

+ Mestaruus 2004, 2005, 2007 ja 2008. Hopea vielä 2009. Kärppä-dynastia oli kiistaton. Sen jälkeen on ollut käsittämättömän hiljaista, alisuorittamista, jonka Oulun kiekkoparoni Juha Junno on hämmentävästi hyväksynyt. Nyt voi olla toisin. Itse asiassa nyt pitää olla toisin. Pohjoisen puoli-Suomea on kyllästynyt räpeltämiseen. Kärpät tekee vaaralliseksi se, että seurassa on valtavasti piilevää osaamista ja rahaa. Valmentaja Lauri Marjamäki voi olla moderni lumentekijä.

– Kärppien väitetään vahvistuneen. Kävikö niin? Lasse Kukkonen, Mika Pyörälä ja David Kveton tulivat. Miikka Salomäki, Juha-Pekka Haataja ja Tomas Plihal lähtivät. Muutos suuntaansa ei ole järisyttävä – ellei Juhamatti Aaltonenkin sonnustaudu Kärppien nuttuun. Jos niin käy, Oulu on ykkössuosikki. Jos ei, asian laita on niin ja näin.

Lukko

SM-mitalit: 1 kulta, 3 hopeaa, 5 pronssia.
Viime kauden tilinpäätös: – 45 000.
Pelaajabudjetti: 2 750 000 (150 000).

+ Todella erikoisia hankintoja: Petteri Nummelin, Ville Vahalahti, Toni Koivisto, Aki Uusikartano ja Olli Sipiläinen. Valmentaja Risto Dufvalla on taas jokin hullunhauska juonikyhäelmä päässään. Kokeneet tulokkaat eivät kuse housuun, ehkä RD turvaa tähän. Lukolla on ollut henkinen kestävyysvaje, on ollut jo pitkän aikaa.

– Hitto. Jälleen sama laulu. Rauman kiinteistösiivousfirma menetti Petri Vehasen, Justin Azevedon ja Josef Strakan – silti Lukon väitetään vahvistuneen. Maalin suulla on suurin kysymysmerkki. Onko ECHL-vahti Ryan Zapolskista menestyvän joukkueen turvaksi? RD:n mielestä on. Ja jos toisin käy, ainahan voi soittaa vaikka Jyväskylään Joni Myllykoskelle.

Pelicans

SM-mitalit: 1 hopea.
Viime kauden tilinpäätös: – 116 000.
Pelaajabudjetti: 2 100 000 (–50 000).

+ Mitä ihmettä Lahdessa on tapahtunut? Keväällä 2012 Pelicans tappeli JYPin kanssa tosissaan mestaruudesta. Sen jälkeen kaupungin kiekkoilu on laskeutunut tyynen rauhallisesti seesteiseen harmauteensa. Katseet kohdistuvat seurajohtoon, joka hallitsee taloudenpidon. Urheilupuolen kanssa on yllättävää hakemista.

–  Positiivista sanottavaa on vaikea löytää. Kuvaavaa on se, että Jan Latvala, 41, ja Timo Pärssinen, 36, kuuluvat louskunokkien avainpelaajiin. Hannu Aravirralle toivoisi miellyttävää jäähyväiskautta, mutta eipä siitä taida sellaista kehkeytyä.

SaiPa

SM-mitalit: 1 pronssi.
Viime kauden tilinpäätös: +742 000.
Pelaajabudjetti: 1 550 000 (200 000).

+ Vilkaiskaa tilinpäätöslukemaa vielä kerran: +742 000 euroa. Tämä ei ole tyypillistä SaiPaa. Normaalia sputnikkia on sen sijaan se, että syksyllä kaikki veikkaavat joukkueen jumboksi, mutta Kisapuistossa nauretaan partoihin. Viime kaudella SaiPa keikkui kärjessä niin kauan, että Etelä-Suomen kiekkomediatkin säikähtivät. Nyt tuo taloustulos... SaiPa tulee ja räppää.

– Mutta tuleva kausi ei ole vielä villin miehen kiekon -etsikkoaikaa. SaiPa vasta rakentaa iskuaan, pakostikin ja ehkä vielä kauan. Edelleen siis kysytään niitä arvoja, joista seura on tunnetuksi tullut. Nöyryys, lujuus ja pörräys ovat SaiPaan lähtemättömästi lyödyt leimat. Lähtemättömästi? Joukkue on taas muuttunut. Jokaisen ryhmän on löydettävä seuraidentiteetti. Sillä kaudella, kun tahtotila ei riitä, sukelluksesta tulee ankara.

Tappara

SM-mitalit: 12 kultaa, 10 hopeaa ja 6 pronssia.
Viime kauden tilinpäätös: +70 000.
Pelaajabudjetti: 2 500 000.

+ Tappara on taas Tappara. Epämääräiset harhailuvuodet päätti Jukka Rautakorpi, joka ei hymyile, mutta iskostaa pelaamisen aakkoset pelaajiensa kalloon. Jo viime keväänä kirvesrinnat ehtivät saada itsensä finaalikuntoon. Nyt yhdistelmä vaikuttaa jopa järkähtämättömältä menestyjältä. Kärpät, JYP ja Jokerit voivat heilahtaa, Tappara tuskin.

– Tässä on koko Liigan peruskysymys. Onko mikään joukkue lopulta vahvistunut? Onko Tapparakaan? Aleksander Barkov, Tuukka Mäntylä, Jarno Koskiranta ja Dragan Umicevic olivat viime kauden helmiä. Nyt he pelaavat muualla. Tulopuolella kohahduttavat Philip McRae ja Pekka Jormakka. Laskekaa nyt itse 1+1.

TPS

SM-mitalit: 11 kultaa, 11 hopeaa, 4 pronssia.
Viime kauden tilinpäätös: +315 000.
Pelaajabudjetti: 1 870 000 (+70 000).

+ Turussa on palattu sitten 2010 mestaruuskevään harmaaseen arkeen. Vähän vaisua, sanoisi joku. Todella hiljaista, lisäisi joku toinen. Usko käskijä Kai Suikkaseen ei ole kuitenkaan mennyt, vaikka viime kauden tarttumaote olikin yllättävän voimaton. Palloseura voi olla salahyvä. Nimilista ei nostata laulujuhlia, mutta tilanne on myös vakaampi kuin ennen viime kautta. Suikkanen saattaa tehdä paluun velhojen joukkoon.

– Ikään kuin Aurajoen varrella puuttuisi kunnianhimo. Voiko se pitää paikkansa? Eiväthän turkulaiset ole tuulipukukansaa. Jotain TPS:stä kuitenkin puuttuu. Se ei sähise eikä säkenöi. Se puksuttaa vain menemään. TPS on saanut raha-asiansakin reilaan. Miksei se rohkaistu?

Ässät

SM-mitalit: 3 kultaa, 4 hopeaa, 2 pronssia.
Viime kauden tilinpäätös: +253 000.
Pelaajabudjetti: 2 150 000 (0).

+ Vieläkin risteilevät kylmät väreet selkäpiissä, kun muistelee Ässien saagaa kaudella 2012–2013. Se oli esimerkki siitä, mitä urheilu komeimmillaan tarjoaa. Nyt sitten puhutaan kliseisesti mestaruuskrapulasta. Vaikea uskoa, että porilainen mielipuolisuus siihen lankeaa. Isomäen hallissa pelataan lujaa vaikka pikkupöhnässä.

– Mutta sitten, on tämä toinen puoli. Ässät ei ollut viime kaudellakaan rosteriltaan ylivertainen. Hengellään se pauhasi. Nyt Porista on haettu Antti Raanta, Veli-Matti Savinainen, Joel Armia ja Shaun Heshka pois. Niklas Hagman ja Juuso Riksman eivät noita herroja korvaa. Körmyvalmentaja Pekka Virralla on pirullinen paikka. Pitäisi jatkaa kevään latua, mutta eihän se oikein ole mahdollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.