Liigan otteluohjelma julki, JYP sai haluamansa derbytuplan – Tässä ensi kauden runkosarjan JYP-tärpit!

Liigassa pelataan jatkossa yhä enemmän pelejä viikonloppuisin, erityisesti lauantaisin. JYPin 60 ottelusta jopa 36 on perjantai- tai lauantaipelejä, selviää maanantaina julkistetusta ensi kauden otteluohjelmasta.

JYP-leirissä tieto on otettu vastaan positiivisissa merkeissä. Joukkue hyötyy pelien painottumisesta loppuviikolle siten, että pelaajat voivat harjoitella entistä aktiivisemmin ja rankemmin alkuviikosta.

– Saamme tuotetta parempaan kuntoon, kun pelaajat pysyvät paremmassa kunnossa ja kehittyvät kauden aikana. Runkosarjan aikana on hyvä, että alkuviikkoa jää harjoittelulle. Pudotuspeleissä tulee tiettyjä ongelmia palautumisen suhteen, kun vammoista ja iskuista ei palauduta eikä peli anna vapauksia. Pudotuspeleissä se toimii, JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen kertoo.

Perjantai ja lauantai ovat myös seuran taloudelle edullisia, kun katsojamäärät ovat suurempia.

Pääosin seura on ohjelmaan tyytyväinen.

– Emme ainakaan kokeneet voimakkaita vääryyksiä, viilauksemme olivat hyvin pieniä. Eihän Liigankaan etu ole tehdä otteluohjelmia, jotka eivät olisi urheilullisesti järkeviä, Viitanen sanoo.

Seurat ovat saaneet esittää toiveita otteluohjelman suunnittelun aikana. JYP esimerkiksi toivoi yhden KalPa-ottelun siirtämistä siten, että joukkueet kohtaisivat peräkkäisinä päivinä marraskuun lopussa. Näin Järvi-Suomen derbystä saatiin kaksipäiväinen trilleri.

– Tykkäsin pelaajanakin siitä, että perjantaina ja lauantaina oli matsit samaa joukkuetta vastaan. Jos jäi jotain hampaankoloon perjantaina, on hyvä paikka tasata tilejä lauantaina. Kyllä siinä on tietynlaista värinää, Viitanen hekumoi.

Otteluohjelman suunnitteleminen on pitkä prosessi. Liigajoukkueet ovat selvillä viimeistään tammikuussa, minkä jälkeen Liiga kerää tietoa mahdollisista halliesteistä kuten isoista konserteista.

Sitten alkaa kuukausia vievä otteluohjelmasäätäminen.

– Perusrunko tehdään käsin eli päätämme, milloin pelataan IFK-Kärpät, Tappara-Ilves, JYP-KalPa ja niin edelleen. Niiden kaltaisia täsmäjuttuja on noin 70 peliä. Loppu jauhetaan ohjelmalla, joka jauhaa tietyllä kriteeristöllä pelejä kalenteriin, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoo.

Kone ei kuitenkaan vielä ymmärrä, että perjantaisin ja lauantaisin kannattaa pelata täydet ottelukierrokset. Siksi Järvelä tekee muutoksia ja lopullisen ohjelman manuaalisesti.

Sarja ei voi myöskään suoraan huomioida muiden palloilulajien kuten Salibandyliigan otteluohjelmaa. Se olisi liian monimutkaista.

– Kyllä me joudumme väkisin olemaan hieman itsekeskeisiä. Pelaamme silloin kun meillä käy yleisöä. Torstaiden ja perjantaiden välinen yleisöero voi olla kymmenien tuhansien kokoinen, Järvelä toteaa.

Myös maantiede on suuri haaste. Idän ja lännen joukkueiden väliset matkat ovat suuria, joten yhden ottelun takia ei kannata pitkää vieraspelireissua tehdä.

– Tulevaisuudessa voidaan kokeilla kolmenkin pelin vieraskiertueita, Järvelä pohtii.

 

Toinen tulevaisuuden suunta voisi Järvelän mukaan olla sunnuntaiotteluiden paluu. Toistaiseksi ongelmana on kuitenkin ollut se, että sunnuntaipelien tuotot valuisivat henkilökunnan sunnuntailisiin.

Mikko Viitanen taas toivoisi, että Liigalle asetettaisiin selkeät pelipäivät, joina pelattaisiin täysiä kierroksia.

– Jos saisi elää urheilun täydellisessä maailmassa, olisi selkeät pelipäivät ja mahdollisuudet harjoitella. En näe, että se kuitenkaan tässä lähiaikoina olisi tapahtumassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .