Liigan uusi pomo lupaa olla jääkiekkomies

Entinen HIFK:n juniori Kimmo Rannisto hyppää marraskuun alussa Liigan toimitusjohtajaksi. Tehtävä on vähintäänkin haastava. Liigan omistavat 14 seuraa, joista yksi on loikkaamassa KHL:aan. Joukkueilla on kaikilla omat intressinsä, joiden kanssa toimitusjohtajan pitää tasapainoilla. Kulisseista tulevan paineen lisäksi toimenkuva on melkoisen julkinen ja kuraa tulee niskaan luontaisetuna ennemmin tai myöhemmin.

– Ristivetoa johtamisessa joutuu kohtaamaan aina, missä tahansa firmassa. Toimitusjohtajan tai toimintojen johtajan perustehtäviin kuuluu erilaisten intressien yhteensovittaminen, vielä hetken Sinebrychoffin kaupallisena johtajana työskentelevä Rannisto sanoo.

Uusi toimitusjohtaja haluaisi Liigasta tiiviimmän yhteisön.

– Ymmärrän toki sen, että seurat kilpailevat keskenään kaukalossa, mutta muuten yhteisöllisyys voisi ilman muuta olla meille voimavara. Toivoisin, että seurat voisivat tuoda paremmin näkyville omat vahvuutensa, jolloin koko Liiga voisi hyötyä niistä, Rannisto linjaa.

Irti HIFK-leimasta

Rannisto hyppää liikkuvaan junaan, eikä opetteluun tai ihmettelyyn ole juuri aikaa.

– Opiskelu on käynnissä jo nyt. Liigaseurat ovat tuttuja takavuosilta, kun työskentelin Lippupalvelun toimitusjohtajana, mutta itse SM-liiga Oy ei ole niinkään tuttu, Rannisto selvittää.

Kuten todettua, Liigan nokkamiehen posti on ajoittain melkoinen koiranhomma. Väkisin herää kysymys, miksi 43-vuotias, hyvässä uraputkessa oleva mies moiseen edes lähtee mukaan. Julkisuutta tulee roppakaupalla, halusi tai ei. Lisäksi Ranniston on vakuutettava myös toimiston väki osaamisestaan. Kulisseissa kun kuiskitaan, että Kumpulantiellä ei oikein hyväksytty Jukka-Pekka Vuorisen sivuun siirtämistä.

Rannisto sanoo, että hän halusi tarttua haasteeseen ennen kaikkea jääkiekon vuoksi.

– Laji on aina ollut minulle niin tärkeä, että halusin ehdottomasti katsoa tämän kortin, kun sellainen mahdollisuus tuli.

Oman haasteensa tuo myös vahvan HIFK-leiman häivyttäminen. Rannisto on seuran entinen juniori, fani ja pääyhteistyökumppanin kaupallinen johtaja.

– Henkilökohtaisella tasolla tässä on tietysti pientä luopumisen tuskaa, Rannisto myöntää.

– Mutta olen vastuussa tekemisistäni liigayhteisölle, en itselleni. Uskon, että pystyn asian hoitamaan, hän lisää.

Kulisseissa on kuiskittu myös siitä, että liigahallituksen vahva vallankäyttäjä, HIFK:n puheenjohtaja Timo Everi olisi junaillut Ranniston virkaansa. Vastaehdokkaana kun oli elokuulle saakka Pandan toimitusjohtajan työskennellyt entinen liigakiekkoilija Kari Harila.

– Valintaprosessista kannattaa kysyä hallitukselta. Varmasti siellä on ollut monenlaisia näkemyksiä, mutta tällaisen päätöksen he kuitenkin tekivät, Rannisto kuittaa.

"Nokkamies on vastuussa"

Uuden toimitusjohtajan valinnan ollessa käynnissä kiekkokansaa puhutti ennen muuta se, nouseeko paikalle markkinamies vai jääkiekkomies. Viime kauden kurinpitosekoilujen jälkeen Liigassa tarvitaan jämäkkää johtajuutta. Kimmo Rannisto lupaa olla jääkiekon asialla.

– Nokkamies on vastuussa, tapahtuipa hyviä tai huonoja asioita. Toimitusjohtajan pitää puolustaa yhteisesti valittuja linjoja, Rannisto linjaa.

Liiga linjasi kurinpitoaan pelien alkamisen aattona jämäkästi. Kovaa, mutta reilusti tuntuu olevan filosofia ja valta kurinpitoasioissa on kurinpitäjä Sampo Liusjärvellä sekä kurinpitoryhmällä. Heidän ylitseen ei enää kävellä.

Jos linja pitää, kaukalossa voi tapahtua yhtä sun toista, josta joku asiaan vihkiytymätön taho nostaa kohtuuttoman äläkän. Toimitusjohtaja ei kuitenkaan aio yhteistyökumppaneiden marionetiksi.

– Tehdyistä päätöksista pidetään kiinni, Rannisto paaluttaa.

Toivottavasti näin. Sekoilua on nähty ihan riittävästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.