Menevätkö Leijonien syksyn huippupelit maksukortin taakse?

Laki tärkeimpien urheilutapahtumien televisioinnista ei koske jääkiekon World Cupia.

Syksyllä pelattavan jääkiekon World Cupin tv-lähetyskuviot ovat vielä auki, kun pelien alkuun on kolme kuukautta aikaa. Suomessa kisojen tv-oikeudet ovat maksullisella Viasat-kanavalla, joka omistaa myös NHL:n lähetysoikeudet.

Alunperin tv-kuvioista piti tiedottaa toukokuun lopulla samalla, kun Suomen kokoonpano julkistettiin.

Viasatin vastaava tuottaja Ville Klinga oli vähäsanainen, kun Keskisuomalainen kysyi näkyykö Leijonien pelit ainoastaan maksukortin hankkimalla.

– Me tullaan myöhemmin tiedottamaan asiasta. En tässä kohtaa pysty sen enempää sanomaan, Klinga väisteli.

Viasatin yhtiöllä ei ole Suomessa vapaita kanavia, mutta esimerkiksi Super Bowlin kanava on näyttänyt vapaasti.

– Ei ole sellaisia kanavia, jotka olisi pysyvästi auki. Maksukanavillakin on kyllä joskus vapaasti katsottavia tapahtumia, ilmaisviikonloppuja, Klinga selvitti.

Laki ei koske World Cupia

Suomessa on valtioneuvoston asetus, joka määrää yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisioinnista. Muun muassa jääkiekon MM-kisat, olympialaiset, yleisurheilun, hiihdon ja jalkapallon arvokisat on televisioitava ilmaiskanavilla.

Asetus ei kuitenkaan koske jääkiekon World Cupia, sillä jääkiekon osalta momentissa puhutaan ainoastaan Kansainvälisen jääkiekkoliiton järjestämistä miesten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuista, joista suorina on lähetettävä Suomen pelit ja loppuottelut.

– Käsittääkseni World Cup ei ole siinä lainsäädännön piirissä, eikä siis koske sinällään meitä, Klinga toteaa.

Suomi pelaa World Cupin alkulohkossa Pohjois-Amerikan 23-vuotiaiden joukkuetta, Venäjää ja Ruotsia vastaan. Erityisesti Venäjä- ja Ruotsi-ottelut vetäisivät vastaanottimien ääreen varmasti miljoonayleisön, sillä ottelut pelataan kello 22 Suomen aikaa.

– Kyllähän kiinnostus on Suomessa suurta jääkiekkoon, se on nähty tässä keväänkin aikana, Klinga sanoo viitaten kevään MM-kisoihin, joita seurasi parhaimmillaan yli 3 miljoonaa ihmistä.

Liitto toivoo näkyvyyttä

Suomen jääkiekkoliitossa tv-kuviosta ollaan tietoisia, mutta liitto on sivusta seuraajan roolissa.

– Tilanne on se, että World Cup on NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen järjestämä tapahtuma, ja heillä on kaikki kaupalliset oikeudet ja he käyvät kaikki neuvotellut tv-yhtiön kanssa, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen kommentoi.

Jääkiekkoliitossa toivotaan, että Suomen pelit näkyisivät vapaasti koko kansalle.

– Totta kai me toivomme meidän lajille kaikissa tapahtumissa mahdollisimman suurta näkyvyyttä. Se on niin ainutlaatuinen tapahtuma, kun saadaan kaikki maailman parhaat pelaajat mukaan pelaamaan, niin toivon mukaan kaikki suomalaiset leijonasydämet saisi sitä mahdollisimman paljon seurata.

Jääkiekon World Cup pelataan Torontossa 17.9 – 1.10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.