Miksi näin? JYPistä on "karannut" viime vuosina monta lahjakkuutta muualle

Ovatko heidän tilalleen hankitut pelaajat olleet parempia vai huonompia?

Veini Vehviläinen, 21. Kärpät

Yksi JYPin historian pahimmista suoneniskuista, kun mukaan lasketaan oman seuran kasvatit. Vehviläinen yritti murtautua läpi hurrikaanipaidassa kaudella 2015–2016, mutta aura ei ollut otollinen – ja Tuomas Tarkki aavistuksen liian hyvä. Vehviläisen pakettia horjutti epäonnistuminen nuorten MM-kotikisoissa.

Syksyllä 2016 päädyttiin erinomaiseen ratkaisuun: lahjakkuus lähti lainalle Sportiin. JYP menetti paljon, mutta Vehviläinen vastaavasti sai melkoisesti. Itseluottamus palasi. Viime keväänä palokkalainen oli Kärppien mestaruuden takuumies. Kauan kaivattu NHL-varauskin (Columbus) napsahti kesäkuussa.

 

Markus Ruusu, 21. HIFK

Lahjakas maalivahti, jonka Dallas Stars varasi jo kesällä 2015. Sen jälkeen kehitysaskeleet ovat lyhentyneet. Ruusu ei löytänyt roolia JYPissä, eikä ole toistaiseksi saanut isolle räpylälleen sijaa oikein muuallakaan.

Liigaa modernisti torjuva Ruusu on pelannut lainalla KooKoon ja Ilveksen riveissä, mutta viime kausi päättyi Mestiksessä Lempäälän Kisan kakkosvahtina. Ruusulla on edessään suuntaa näyttävä kausi Stadin kingien vaativissa joukoissa. Vaihtoehtoja on kaksi: 1. lyödä itsensä lopullisesti lätkäkansan tietoisuuteen tai 2. jäädä HIFK:n ykkösvahtina kauteen lähtevän Atte Engrenin varjoon.

 

Valtteri Kemiläinen, 26. Tappara

Jaaha-pelaaja. Eli mitä JYP Kemiläisen kanssa sähläsi? Vai sähläsikö?

Diskoksen kasvatti osoitti hurrikaaninutussa kahden kauden aikana (2014–2016) vahvan kehityspotentiaalin. Monen epävirallisen lähteen mukaan JYP tarjosi Kemiläiselle kesken jälkimmäisen kauden ”juniorisopimusta”, joka hätisti nuorukaisen hakemaan kontaktia muualle.

Tappara halusi Kemiläisen ja tarjosi sekä jääaikaa että miehekkään paperin. Kiitokseksi tästä puolustaja pelasi kirvesrinnoissa erinomaisen debyyttikauden (playoffit mukaan lukien 7+24=31) ja saalisti SM-kultaa. Viime kausi oli syystä tai toisesta aavistuksen vaisumpi.

 

Aleksi Salonen, 25. Jukurit

Pelityyliltään ja esiintymiseltään railakkaan hauska puolustaja, joka on lähtöisin Muuramesta. Yritti kolme ja puoli kautta JYPin liigamiehistössä. Oli hilkulla, mutta ei aivan onnistunut raivaamaan itselleen pysyvää ja näkyvää ruutua Hippokselta.

Niinpä Salonen siirtyi tiettävästi yhteisymmärryksessä hurrikaanijohdon kanssa Tapparaan kevättalvella 2016. Siellä meni kaksi kautta – ja taas oli lähellä, vaan ei ihan. Nyt tapahtuu uusi yritys Mikkelissä. Luistin liikkuu, vielä vähän ajatusta lisää.

 

Markus Nenonen, 25. HPK

Jämsänkosken täsmäranne oli JYPin paras maalintekijä kaudella 2015–2016. Mutta niin vain kävi, että erinomaisen laukauksen omaava Nenonen häipyi seuraavana kesänä Vaasaan. Laitahyökkääjä oli avainpelaaja myös Sportissa, mutta työnkuva jäi hieman yksipuoleiseksi.

Viime keväänä tapahtui loikka Tapparaan, jonka kivikovaan rosteriin mies ei onnistunut kunnolla murtautumaan. Tampereen keikkaa seuraa nyt tutustuminen Hämeenlinnaan. Edessä on tärkeä kausi.

 

Topi Nättinen, 24. SaiPa

Kaukalon taiteilija, joka ei tavoittanut yhteistä nuottia valmentaja Marko Virtasen kanssa. Nättinen on erinomaisen luova hyökkäyspään pelaaja, etevimmillään ylivoiman pyörittäjänä. Puolustustyöskentely kaipaa sen sijaan yhä vahvempaa otetta.

Vaihtoi kaksi vuotta sitten JYPin Jukureihin ja vuosi sitten Jukurit SaiPaan. Jatkaa sputnik-miehistössä. Touhuaa eittämättä tälläkin kaudella ylivoimaviisikon ajatustenlukijana. Pitkät syötöt ovat parhaimmillaan nautittavaa seurattavaa.

 

Oula Palve, 26. TPS

Palveen syntymäkaupunki? Sehän on Keuruu. Kasvattajaseuraksi on merkitty Palokan Kiekko. Jyväskylässä Palve pysyi mysteerimiehenä: lahjakkuus tiedettiin, mutta tilille kertyi vain neljä liigaottelua JYP-paidassa. Keväällä 2014 Jukurit sitten kalasti miehen Kalevankankaalle. Siitä käynnistyi kasvu urheilijan mittoihin ja tehohyökkääjäksi.

Miksi JYP päästi taiturin menemään? Eikö Jyväskylässä uskottu, että Palveella on edellytykset aloittaa määrätietoinen työnteko?

 

Mikko Salmio, 27. Ässät

Positiivisuutta ja energiaa pursuava jämsäläinen. Uurasti neljä ja puoli kautta JYPissä. Pitkään näytti siltä, että tie on auki: Salmio oli mainio nelosketjun pelaaja ja alivoimaekspertti. Mutta kausi 2016–2017 oli paha pettymys hurrikaanifaneille sekä miehelle itselleen: 50 liigakamppailua eikä maalin maalia.

Kun jotain piti tehdä, siirtyminen toisaalle oli järkevä liike. Porissa Salmio alkoikin saada vastuuta ja uuden otteen jääkiekosta. Myös häntä odottaa suuntaa näyttävä kausi.

 

Henri Nikkanen, 17. Jukurit

Kuuluuko edes tähän listaukseen? Hyökkääjälahjakkuus on syntynyt Mikkelissä ja pelaa nyt Jukureissa. Mitä kummallista siinä on? No, ehkä se, etä Nikkanen tuli C-junnuikäisenä Jyväskylään ja pelasi JYPissä kolme kautta, viime kauden A-nuorissa. Sitten hän vilkutti JYPille.

Nuorten ”Hurrikaanikarkulaisten" lista ei lopu tähän. Maakunnan hävikkilistaa voi jatkaa vaikkapa nimillä Samu Perhonen, Antti Lehtonen, Miika Roine, Turo Asplund ja Valtteri Hotakainen (syntynyt tosin Kokkolassa). Joku varmasti unohtuikin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .