Muutokset arveluttavat liigapelaajia – Näin sääntöjä muutetaan

Kotimaisen jääkiekkoliigan kokeneet pelaajat ovat odottavalla kannalla tulevasta jatkoajan sääntömuutoksesta. Alkavalla kaudella runkosarjan jatkoajat kiekkoillaan kolmella kenttäpelaajalla per joukkue.

Aiemmin runkosarjan jatkoajat pelattiin neljällä neljää vastaan. Pudotuspeleissä jatkoerät pelataan yhä viidellä viittä vastaan.

Liigan johto toivoo, että muutoksella saadaan lisää ratkaisuja peliajalla, eikä voittomaalikilpailuihin tarvitse edetä enää yhtä usein kuin aiemmin.

HPK:n Riku Hahl suhtautuu uudistukseen varautuneesti.

– En haluaisi sitä heti tuomita, mutta en henkilökohtaisesti ole säännön kannattaja. Mutta okei, se on uudistus ja katsotaan nyt, miten se lähtee liikenteeseen.

Mikä siinä arveluttaa?

– Minusta jatkoajan olisi voinut pelata ihan normaalisti. Tämä voi johtaa siihenkin, että joukkueita ruvetaan rakentamaan tätä uudistusta ajatellen. Ostetaan mahdollisimman nopeita pelaajia, kun kaukalossa on entistä enemmän tilaa, Hahl pohtii.

Vallin ja Tyrväinen kannattavat

KooKoon kapteeni Ari Vallin pitää uudistusta "lähtökohtaisesti tervetulleena".

– Minusta kaikki järjestelmät, jotka edistävät pelillistä ratkaisua, ovat hyviä, vaikka rankkarit tietynlaista sirkushuvia tarjoavatkin.

Vallin toteaa, että "jatkoajalla on luisteluhommia tiedossa". KooKoo on harjoitellut jatkoaikaa pelaten kahdella hyökkääjällä ja yhdellä pakilla.

– Aika rankalta uusi jatkoaika vaikuttaa, mutta varmasti tulee ainakin maalitilanteita. Kaksi vastaan yksi -ylivoimahyökkäyksiä syntyy varmaankin solkenaan, Vallin povaa.

Vallinin kanssa samoilla linjoilla on Ilveksen Antti Tyrväinen.

– Mun mielestä se on hyvä homma. Tulee säpinää ja pelit ratkeavat pelaamalla, hän tuumaa.

JYPin Tuomas Pihlman sen sijaan haluaa kokemuksia uudistuksesta ennen kuin peukuttaa suuntaan tai toiseen. 

– Vaikea sanoa, kun emme ole sitä edes vielä treenanneet. Mutta mielenkiinnolla odotan, miten se lähtee menemään.

Jääkiekkoliigan toimitusjohtajan Kimmo Ranniston mukaan Pohjois-Amerikan AHL-liigasta ja Ruotsista saadut kokemukset jatkoaikauudistuksesta rohkaisivat muutokseen myös Suomessa.

Muutoksia myös jään puhdistamiseen

– Runkosarjapelien jatkoajat pelataan alkavalla kaudella kolmella kenttäpelaajalla per joukkue.

– Liigan johto toivoo, että muutoksella saadaan lisää ratkaisuja peliajalla eikä voittomaalikilpailuihin tarvitse edetä enää yhtä usein kuin aiemmin.

– 24 prosenttia runkosarjan otteluista viime kaudella oli varsinaisen peliajan jälkeen tasan. Niistä 59 prosenttia jatkui jatkoajan jälkeen voittomaalikilpailuun.

– Runkosarjan jatkoajat pelattiin aiemmin neljällä neljää vastaan. Pudotuspeleissä jatkoerät pelataan yhä viidellä viittä vastaan.

– Joukkueet eivät myöskään enää vaihda päätyjä jatkoajalle kolmannen erän jälkeen, eikä jäätä puhdisteta jatkoajan ja voittomaalikilpailun välissä.

– Jäänajon koettiin Liigan mukaan venyttäneen pelitapahtumaa ja vaikuttaneen tunnelmaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Menikö Liigan somekoulutus täysin hukkaan? - "Samaa kuraa on luvassa"