Näkökulma: Montrealin Aho-kaappausyritys oli kaivattua dramatiikkaa NHL:ään – Tästä sopimushärdellissä oli kyse

Jääkiekkoliiga NHL:n vapaiden pelaajien markkinoilla suurin kuhina on käynyt Carolina Hurricanesin Sebastian Ahon ympärillä. Montreal Canadiens tarjosi rajoitettuna agenttina olevalle Aholle viiden vuoden sopimusta ”offer sheetiksi” kutsutun menettelyn kautta. Oululaisen keskipalkka tulee olemaan noin 8,5 miljoonaa dollaria eli 7,5 miljoonaa euroa kaudessa.

Koska Carolina omistaa Ahon NHL-oikeudet, seuran täytyi päättää, vastaako se Montrealin tarjoukseen eli tarjoaako se täsmälleen samat sopimusehdot Aholle vai ei. Vastaus oli kyllä, eli seurasiirtoa ei tapahdu.

 

Lähtökohtaisesti olisi voinut ajatella, että Carolinan ratkaisu olisi ollut itsestään selvä. Hinta oli varsin edullinen ja Aho on joukkueen tärkein pelaaja.

Ihan niin yksinkertainen tilanne ei kuitenkaan ollut. Montreal junaili sopimuksen siten, että Aho saa ensimmäisen kalenterivuoden aikana palkastaan 21 miljoonaa dollaria esimerkiksi allekirjoitusbonusten muodossa.

Canadiensin GM Marc Bergevin hyökkäsi säästeliästä Carolinaa vastaan tarkoituksella. Hän tiesi, että seuran enemmistöomistaja Tom Dundon on vastikään menettänyt tukuttain rahaa epäonnistuneissa sijoituksissaan amerikkalaiseen jalkapalloon. Yhdysvaltalaismedia The Action Network arvioi hänen menettäneen noin 70 miljoonaa dollaria.

Carolinan seurajohdon valmius sijoittaa nopeasti isoja rahoja mitattiin nyt kunnolla. Sinänsä summa ei ole mahdoton miljardöörille, mutta sopimuksen etupainotteisuus aiheutti varmasti harmaita hiuksia.

Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Aho jatkaa seuraavat viisi kautta Carolinassa.

 

Parasta ja hekumallisinta Carolinan ja Montrealin offer sheet -kamppailussa oli se, että vihdoin rajoitettujen vapaiden agenttien sopimuksista käydään oikeasti taistelua. NHL:ssä on jo pitkään ollut eräänlainen herrasmiessääntö, että toisten seurojen neuvotteluita ei sotketa pahoin offer sheet -tarjouksilla.

Ilmiö on taas johtanut siihen, että moni rajoitettuna vapaana agenttina oleva pelaaja saa markkina-arvoaan pienemmän sopimuksen.

Yleisön kannalta on loistavaa, että NHL tarjoaa jääkiekkodramatiikkaa kesälläkin. Liimauduin itsekin maanantai-iltana Montrealin tarjouksesta kuultuani Twitterin ääreen tunneiksi jännittämään Aho-kiistaa.

Vaikka Bergevin teki todella ikävän karhunpalveluksen Carolinalle, toivon salaa muiden seurapomojen ottavan hänestä mallia. Jos general managerit uskaltaisivat ottaa riskejä parhaiden rajoitetusti vapaajien pelaajien sopimuskilpailussa, markkina määrittäisi pelaajien rahallisen arvon.

Siten myös Coloradon Mikko Rantanen tai Toronton Mitch Marner saisivat joukkueidensa fanit jännittämään tähtiensä puolesta.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .