No mutta! Siitähän tulikin kunnon karnevaali!

Pronssiotteluiden tarpeellisuudesta on keskusteltu maailman sivu - ja pitääkin keskustella. SM-liigan ohella kolmannesta sijasta otellaan vain Tanskan kiekkoliigassa.

Mutta perjantain pronssipeli Hippoksella tuskin jätti ketään kylmäksi. Kalle Koskisen 20 kautta kestäneen uran viimeinen ottelu oli vauhdikas, viihdyttävä ja hyvätunnelmainen, joskaan ei kovin organisoitu jääkiekko-ottelu.

-No, peli nyt oli mitä oli. Mutta tunnelma ottelun aikana ja varsinkin summerin soitua... Hippoksen yleisö ylitti satakertaisesti sen, mitä olin edes uskaltanut kuvitella. Kyllä tämä menee tapahtumana lähelle niitä kahta voitettua finaalisarjaa, Koskinen hehkutti - ja syystä.

Vielä liki puoli tuntia taiston taukoamisen jälkeen lehterit olivat lähes täynnä ja kansa hurrasi väistyvälle JYP-ikonille. Näyttävillä koukeroilla herkutteleva pistelinko Koskinen ei ole koskaan ollut, mutta kahden vuosikymmenen aikana keskisuomalainen kiekkoyleisö oppi todellakin arvostamaan nöyrää työmiestä.

Kunnon karnevaali siis. Vai pitäisikö sanoa kallevaali?

Nurmi lanasi Virtasen

Pronssiottelun ratkaisu nähtiin ensimmäisessä erässä, jossa pelattiin vielä kohtuullisen järjestelmällistä lätkää. Darryl Boyce iski Mikko Salmion oivallisesta esityöstä 1-0 vajaan viiden minuutin kohdalla ja Max Wärn murjoi loppulukemat Miika Lahden väkevän kulmanousun jälkeen. Boycen ja Wärnin osumien väliin mahtui vain reilut kymmenen minuuttia.

Ikävä tilanne nähtiin ottelun puolivälin krouvissa. Teemu Nurmi lähti keskiympyrässä taklaamaan Jonne Virtasta. Tuskin kukaan on aiemmin nähnyt, kun Virtanen vedetään levyksi, mutta nyt kävi niin. Taklaus oli puhdas, mutta Virtanen joutui jättämään kentän ilmeisesti aivotärähdyksen vuoksi. Hyvin ei käynyt Nurmellekaan, hänen jalkansa murtui.

Niin saattaa käydä, kun luistelee täydellä vauhdilla päin kivitaloa.

Päivänsankari järjesti jännitystä

Kolmannessa erässä päivänsankari Koskinen järjesti ylimääräistä jännitystä tuuppaamalla Juhani Jasun nurin poikittaisella mailalla. Konkari joutui lusimaan kaksiminuuttista kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua.

Lukko otti aikalisän, maalivahti Petri Vehanen puolestaan oli otettu pois "uunista" jo hetkeä aiemmin. Raumalaisten epäonneksi ihmemies Justin Azevedo joutui hänkin istumaan, kun Koskisen jäähyä oli kulunut vain neljä sekuntia. Kahden miehen ylivoima jäi siis haaveeksi, mutta toisaalta viidellä neljää vastaan pelaamisesta on millä tahansa joukkueella kovempi rutiini.

Koskisen jäähyn loppuhetkillä aitiossa saattoi havaita hymyilevän kiekkoeläkeläisen.

-No joo, siinä lopussa. Mutta kun jäähylle jouduin, ei paljon naurattunut. Aikaa oli sen verran, että Lukko olisi voinut tulla tasoihin. Onneksi jätkät taistelivat loistavasti ja Tarkki otti tarvittavat kopit, Koskinen kiitteli.

Naapurin pojasta tuli valmentaja

41-vuotias Koskinen jättää pelihommat nuoremmille, mutta JYPin leivissä hän jatkaa. Tuleva toimenkuva on myyntihommien lisäksi A-nuorten apuvalmentajan pesti.

-Täytyy mennä nyt neuvottelemaan Tynin kanssa, josko tästä saisi pari vapaapäivää, Koskinen leukaili.

Päävalmentaja Jyrki Aho puolestaan poistuu hurrikaaniorganisaatiosta kaikkiaan kuuden kauden työrupeaman jälkeen. Ahon tuleva työnantaja lienee Espoon Blues, vaikka mies itse ei asiaa vieläkään suostunut kommentoimaan.

-Uskomattoman hienot kuusi kautta, Aho henkäisi.

-Kaikki lähtee loistavista ihmisistä ja niitä JYPissä riittää. Niitä on myös osattu hankkia vuosien varrella uusia. Siitä joukkueesta, jolla Riston (Dufva) kanssa aloitettiin 2007, oli tänään mukana kolme pelaajaa, Aho laskeskeli.

Pronssipelin voittaa poikkeuksetta se joukkue, joka pystyy pettyneenäkin loihtimaan jostain halun ja vimman. Niin tälläkin kertaa.

-Luulen, että Kalle oli tämän ottelun ratkaisu. Meidän jokainen jätkä halusi voittaa hänen uransa viimeisen ottelun. Siitä se ero tuli, Aho arvioi.

Koskinen ja Aho ovat kulkeneet pitkän tien Palokan pihapeleistä SM-liigaan. Aho on Koskista kaksi ja puoli vuotta nuorempi, joten annetaan viimeinen puheenvuoro pihan iso(i)mmalle pojalle.

-Kun palasin JYPiin 2008, en osannut kyllä yhtään ajatella Jykää valmentajana, Koskinen virnisti jo pronssiottelun alla.

-Mutta kun katsoo viime ja tätä kautta, niin pakkohan se on myöntää. Naapurin pojasta on tullut ihan oikea valmentaja!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Liikuttunut Wallinheimo: Kenelläkään ei pahaa sanottavaa

RD kehui joukkuetta ja organisaatiota - "Minulla oli täysi tuki"

Pronssit kaulaan kauden päätteeksi