Repaleisuus on Padan voimavara - nouseeko mestari haudastaan?

ASETELMA: Kapteeni on vedonnut julkisesti faneihin, konkaripuolustaja on kauhistellut mahdollista kohtaloaan päättää ura pronssiottelussa. Välipäivänä joukkue piti rennon, vapaaehtoisen jääharjoituksen.

JYP tietää, että se voi voittaa tänään Ässät. Se tietää, että se voi kääntää vielä koko sarjan ylösalaisin. Se tietää myös sen, että tänään häviämällä sarja on Ässille 3-0. Se on silloin kiitos ja näkemiin, vaikka huomenna pitääkin vielä Poriin kömpiä.

Vaan kun vanha tuttu pelipaketti on levinnyt kauden ratkaisevalla hetkellä, niin kuinkas se kursitaan kasaan? Samalla pitäisi löytää jostain se alkukantainen raivo, jota välierissä voittaminen vaatii.

JYPin konkariosasto on paljon nähnyt, paljon voittanutkin. Löytyykö sitä riittävää nälkää? Nuorempi kaarti puolestaan ei ole vielä valmis ottamaan joukkuetta reppuselkäänsä. Vanhoista se lähtee, jos lähtee.

Ässät sen sijaan on toista maata. Mestaruuden voittaneita joukkueessa on vain kourallinen, kuten esimerkiksi kahden JYP-mestaruuden mies Tuomas Pihlman. Pihlman on JYP-hylkiö. Eero Elo on Lukko-hylkiö kuten myös komeettavahti Antti Raanta. Sami Lähteenmäeltä jäi koko viime kausi pelaamatta loukkaantumisen vuoksi. Michael Ryan pelasi samasta syystä vain kahdeksan matsia. Kiekkokiertolainen Jani Honkaselle Ässät on jo 13. seura aikuisten sarjoissa.

Joukkueen tärkein pelaaja Veli-Matti Savinainen on raggari, jonka päävalmentaja Karri Kivi pelasti viimeisillä hetkillä jääkiekkoilijaksi seitsemän vuotta sitten. Kivi puolestaan oli saada potkut jo viime marraskuussa. Ja niin edelleen.

Repaleisuus on Padan voimavara.

JYPin sairaslistalla jatkavat Jari Jääskeläinen ja Olli Malmivaara. Oletettavasti siellä on myös Olli Sipiläinen, sillä maanantaina "datsjukmaisella" syötöllä Jonne Virtasen osuman alustaneen veteraanin poissaoloon ei ole mitään pelillistä syytä. Sipiläinen ei pelannut myöskään keskiviikkona Porissa. Ässiltä puuttuu jo pidempään huilanneen Miko Malkamäen lisäksi veteraanisentteri Aki Uusikartano.

JYPin kokoonpanossa on pieniä muutoksia. Ramzi Abid ja Petr Hubacek vaihtavat paikkaa ykkös- ja kolmosketjuissa. Jyrki Välivaara nousee ykköspariin Mikko Kaltevan kaveriksi, Kristian Näkyvä puolustaa kakkosessa Kalle Koskisen kanssa ja kolmoseen nousee Mikko Viitasen aisapariksi Henri Auvinen, joka syrjäyttää kokoonpanosta Yohann Auvitun. Auvinen on pelannut viimeksi reilu kuukausi sitten.

ARVIO: Toistaiseksi suurin ero joukkueiden välillä on ollut se, että Ässät ei tunaroi kiekon kanssa, varsinkaan omassa päässä. Lisäksi joukkueen hyökkäämisen rytmi on parempi kuin JYPin. Kumpikin viljelee mielellään päätykiekkoja, mutta Ässät pääsee niihin käsiksi. JYP ei. Ellei tähän tule perustavanlaatuista muutosta, Ässät vie nimiinsä tämänkin kamppailun. Tulosvetolappuun JYPille numero 2, Ässille 1, 3 ja 4.

SEURAA HEITÄ: JYPin ylivoima on ollut Ässiä vastaan täysin jumissa, tosin kovin paljon sitä ei ole ollut tarjollakaan. Petr Hubacekin nouseminen ykkösketjuun tiennee sitä, että mies palaa myös ylivoimakoostumukseen. Aiemmin kaudella viisikko Hubacek-Eric Perrin-Ramzi Abid-Miika Lahti-Kristian Näkyvä teki tuhoisaa jälkeä. Pitkän sairaslomansa jälkeen Hubacek ei ole kuitenkaan ylivoimavastuusta päässyt nauttimaan. Kokenut tshekki pystyy tuomaan kiekon jalalla hyökkäysalueelle ja rauhoittamaan peliä.

Keskiviikkona kaksi syöttöpistettä saalistaneen Aki Uusikartanon ollessa poissa Ässien kakkosketjua johtaa nelosen laidassa pelannut Sami Lähteenmäki. Mestiksen toissa kauden maalikuningas on energinen laitahyökkääjätyyppi, ei suinkaan mikään klassinen sentteri. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Ässät saa kakkosketjunsa toimimaan, kun peliä rauhoittava "AUK" on puuttuu keskusmiehen tontilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Konkari kansanedustajalle: "Eihän sitä samalla tavalla voi lopettaa!"

JYPillä kaamea 0–2-historia

JYP-kapteeni vetoaa faneihin: "On aika todistaa heidän olevan väärässä"