Nuorista Leijonista ei löytynyt kylmäpäistä ratkaisijaa

Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkue ei hävinnyt MM-kisoissa yhtään ottelua varsinaisella peliajalla, mutta silti sijoitus oli kuudes.

- Oli kuusi tasaista joukkuetta, ja meillä oli ihan realistiset mahdollisuudet pelata maailmanmestaruudesta tai olla kuudes. Meidän kohtaloksi jäi olla kuudes, valmentaja Lauri Marjamäki totesi Sveitsin kaadettua Suomen rangaistuslaukauskisassa 3-2.

Hän listasi Suomen hävinneen turnauksessa kaksi ottelua jatkoajalla ja yhden rankkareissa.

- Siinä se ero tuli. Meiltä ei ihan löytynyt voittamiseen tarvittavaa puristusta ja sitä pelaajaa, joka pystyy ratkaisemaan pelit.

Teemu Pulkkinen ja Erik Haula tekivät Suomen maalit Sveitsiä vastaan ensimmäisessä erässä, mutta lopulta sijoitusotteluottelu päättyi karvaaseen tappioon ja kuudenteen sijaan.

- Ei pystytty ihan niin hyvään suoritukseen kuin mitä viidessä aikaisemmassa pelissä, Marjamäki ruoti.

Valmentaja arveli, että puolivälierissä Venäjälle kärsitty jatkoaikatappio painoi vielä pelaajien mielessä, vaikka he olivat tehneet paljon töitä saadakseen sen käsiteltyä ja ajatukset sijoitusotteluun.

- Me ei oltu peliin tultaessa niin valmiita kuin normaalisti. Se ehkä maksoi voiton.

Suomi kaipaa ratkaisijoita

Marjamäen mielestä turnaus oli kuitenkin positiivinen, sillä joukkue oli sitoutunut ja pelasi hyvää jääkiekkoa. Suomi pelasi hyvää joukkuepeliä ja oli turnauksen tilastoissa kärkipäässä, mutta ratkaisijat puuttuivat.

- Tästä pitää ottaa oppia, niin valmentajien kuin pelaajien. Yleensä tappioista oppii kaikkein eniten, niin tyhmältä kuin se kuulostaakin. Kun uskaltaa vähän tonkia, niin löytää asioita joita pitää tehdä paremmin, että joskus pääsee voittajaksi.

Marjamäki uskoi, että hyvä joukkuepelaaminen ja hyvä maalivahtipeli ovat aina suomalaisen jääkiekon vahvuuksia, mutta ratkaisijoita tarvitaan.

- Yksilöpuolella on vielä työsarkaa. Se on meidän kaikkien, erityisesti valmentajien ja seuratyön tehtävä, että pystymme auttamaan meidän pelaajia ja antamaan heille parhaan mahdollisen tuen pelaajana kehittymiseen.

Tiukat tilanteet osattava pelata

Marjamäellä oli selvä käsitys siitä, millä eväillä Suomi on tulevaisuudessa mukana 20-vuotiaiden MM-kisojen mitalipeleissä.

- Otetaan hyvät asiat täältä mukaan. Kokonaisvaltaisen jääkiekon pelaamisen pitää olla yhtä hyvää kuin se oli täällä, ja sitten pitää vielä kasvaa voittajiksi tiukoissa paikoissa.

Hän toivoi, että seuraavissa kisoissa Suomi tietää paremmin kuinka pelataan tiukat tilanteet ja joukkueesta löytyy kylmäpäisiä ratkaisijoita.

- Suomen jääkiekko on erittäin hyvällä tiellä. Turnaus antoi uskoa siihen, että pelillinen identiteetti on hyvä. Mutta kaikki ymmärtävät, että yksilöpuolella meidän pitää satsata entistä enemmän.

Venäjä ja Kanada pelaavat Buffalossa MM-kullasta varhain torstaiaamuna Suomen aikaa. Marjamäki veikkasi Kanadaa voittajaksi, vaikka Venäjä onkin hurmoksessa voitettuaan ensin Suomen puolivälierissä ja sitten Ruotsin välierissä.

- Tasainen finaali on tulossa, mutta luulen että Kanada kääntää sen edukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.