Nyt kokeillaan kepillä jäätä! – Olisiko tästä miehestä JYPin päävalmentajaksi?

Koska spekulaatiot JYPin uudesta päävalmentajasta käyvät kuumina, eikä keskeneräisistä asioista tietenkään ulos päin hiiskuta, on KSML.fi:n kiekkotoimituksen tartuttava kaikenlaisiin oljenkorsiin.

Päivän kiekkostudion seurauksena sain viestin, jossa heitettiin ilmoille nimi Rikard Franzen. Entinen Tukholman AIK:n kapteeni on toiminut edelliset neljä kautta Lausannen kakkosvalmentajana, joten hän on sitä kautta JYP-kippari J-P Hytöselle sekä aisaparilleen Ossi Louhivaaralle tuttu. Franzenin Lausanne-diili päättyi tähän kauteen.

Ennen pestiä Lausanneen 50-vuotias Franzen toimi AIK:n päävalmentajana kaudella 2013-14, mutta sai potkut. Sitä ennen hän työskenteli seuran pelaajakehityksen johtajana.

Kokenut kiekkomies pelasi aikanaan pääsarjatasolla 18 kautta SHL:ssa, DEL:ssa ja NLA:ssa. Täysosumakausi osui sesonkiin 1999-2000, kun Franzen valittiin silloisen elitserienin arvokkaimmaksi pelaajaksi ja on puolustajien ykkönen maaleissa, syötöissä ja tehopisteissä (17+29=46) ja voitti lisäksi vielä plusmiinus-tilastonkin (+26). Keväällä hän edusti Ruotsia Pietarin MM-kisoissa.

Mutta mitään Franzen ei ole urallaan aikuisten tasolla voittanut, ellei henkilökohtaisia palkintoja oteta lukuun. Nälkää siis voisi kuvitella olevan, kokemusta on myös. Ei auta, ei malta. CV on liian "sopiva", on otettava puhelu JYPin urheilutoimenjohtaja Jukka Holtarille.

- Ihan käsi sydämellä voin sanoa, että nyt en tiedä asiasta mitään. Jos hän on "antanut itsensä ilmi" jollekin JYPin jäsenelle, niin on kai se mahdollista, mutta mitään keskusteluja ei ole käyty, eikä hänen nimensä ole ollut meidän keskusteluissamme esillä, Holtari naurahtaa.

- En usko, että olen kyseisen herran kanssa ollut koskaan tekemisissä. Korkeintaan joskus ohimennen tavannut, mutta en kyllä muista sellaista, hän lisää.

Osumia viitekehyksiin

Holtari selvittää juurta jaksain ne askelmerkit, joiden mukaan uutta hurrikaanikäskijää etsitään.

- Kyse on siitä, että mitä JYP tarvitsee ja mihin suuntaan seuraa viedään. Meillä on kaksi kentällistä kokeneita pelaajia, jotka ovat meidän voimavara, taikinajuuri, Holtari aloittaa.

- Siinä on yksi viitekehys. Toinen on se, että uutta uskottavaa liigarunkoa pitäisi pystyä rakentamaan tulevina vuosina myös nuorempien varaan ja kolmas se, että minkälaista piilopotentiaalia apuvalmentajista löytyy. Näillä eväillä uutta päävalmentajaa kartoitetaan, hän jatkaa.

Onko valmentajan kansallisuudella mitään väliä? JYPissä ei ole ollut ulkomaalaista päävalmentajaa koskaan eikä koko SM-liigassakaan yhdeksään vuoteen.

- Ei välttämättä ole väliä. Mutta aika paljon liigassa on haluttu palkata tutumpia ja turvallisempia ja aika harva on ulkomaalaisvalmentajien kohdalla tiennyt, että mihinkä ruvetaan, Holtari päättää.

Selvä, uskotaan. Rikard Franzen ei ole JYPin seuraava päävalmentaja.

Tosin karriääri on sellainen, että sen turvin tohtii mennä rutinoituneenkin ryhmän eteen. Kokemusta on myös junioripuolelta ja pelaajakehityksestä. Franzen osuu Holtarin viitekehyksiin paremmin kuin Kaisa Mäkäräinen olympialaiseen maalitauluun.

Kysymys jää kaikumaan päähän. Miksei Franzen voisi olla tuleva hurrikaaniluotsi?

Yhtään en kyllä tiedä, minkälainen persoona hän on, mutta eipä minun tarvitse tietääkään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .