"Oikeassa paikassa oikeaan aikaan"

Ensimmäisen kautensa JYPin liigajoukkueen päävalmentajana aloittava Marko Virtanen on melkoinen tilastohirmu. Päätettyään pelaajauransa Virtanen oli jääkiekon aktiivitekemisestä poissa kahdeksan vuotta, kunnes pestautui D Teamiin Jukka Ahvenjärven apuvalmentajaksi kaudeksi 2008–09. Viiden valmennuskauden aikana Virtanen on pokannut ensimmäistä sesonkia lukuun ottamatta jonkinlaisen prenikan joka kevät.

Ahvenjärven apurina hän voitti mestishopeaa, Jyrki Ahon assistenttina puolestaan Suomen mestaruuden ja pronssia. Lisäksi Virtanen komensi JYPin A-juniorit mestaruuteen päävalmentajana keväällä 2011.

Kuinkas moinen on mahdollista?

Ahvenjärven apurina hän voitti mestishopeaa ja -pronssia, Jyrki Ahon assistenttina puolestaan Suomen mestaruuden ja pronssia. Lisäksi Virtanen komensi JYPin A-juniorit mestaruuteen päävalmentajana keväällä 2011.

Kuinkas moinen on mahdollista?

– Heh, sitä varmaan pitää kysyä muilta. Ainakin olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Virtanen tuumaa.

Mitaliputkea on tietysti vakaa aikomus jatkaa alkavalla kaudella, mutta:

– Tuollaista statistiikkaa on ihan turha miettiä. Muuten siinä käy niin, että alas päin tullaan ja lujaa. Ainoa resepti on itsensä kehittäminen koko ajan ja päivittäinen tekeminen, hän summaa.

Yrittäjän hommaa

Virtanen suoritti valmennuskursseja jo pelaajauran aikana, mutta keskittyi vuosikausiksi siviilitöihinsä.

– Kiinteistöpuolen hommia pyöritettiin vaimon kanssa. Ostettiin asuntoja, jalostettiin niitä ja myytiin eteen päin. Rakennettiin pari taloakin, Virtanen kertoo.

Hiljalleen ajatus paluusta kiekkohommiin alkoi kuitenkin itää takaraivossa.

– JYPissä alkoi olla vähän samankaltainen tilanne kuin 1990-luvulla. Joukkue oli vahva ja taustat kunnossa. Oli mahdollisuus menestyä. Mietin, että jos en nyt hyppää tuohon mukaan, niin koska sitten?, Virtanen selvittää.

Kokenut kiekkomies on noviisi miesten joukkueen päävalmentajana, mutta uskoo vakaasti omaan tekemiseensä. Jääkiekkoilijan, yrittäjän ja valmentajan olosuhteissa on Virtasen mukaan paljon samaa.

– Pelaajakin on usein vähän niin kuin yrittäjä. Sopimuksia tehdään vuodeksi tai kahdeksi. Yrittäjällekään palkka ei tule kotiin, se pitää käydä hakemassa ja sama se on näissäkin hommissa. Pitää tehdä, Virtanen sanoo.

Niinpä. Ja tehdä mielellään tulosta.

– Juuri näin. Muuten ei tule mitään. Paitsi korkeintaan noutaja, JYP-luotsi tietää.

Reagointi ja sitoutuminen

JYPin valmistautuminen liigakauteen sujui mallikkaasti, kun hurrikaanipaidat voittivat European Trophyn etelälohkon ja selvittivät tiensä joulukuiseen lopputurnaukseen Berliiniin. Nyt katse on kuitenkin tiukasti liigapeleissä.

– Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. ET oli hyvä valmistaumisjakso, mutta nyt alkavat oikeat liigapelit. Tässä on vielä paljon tekemistä, Virtanen linjaa.

Virtanen on koko ajan puhunut ennen muuta kahdesta asiasta: viisikon tiiveydestä ja reagointipelistä. JYP-komentaja luottaa siihen, että rutinoitunut ryhmä osaa tehdä kaukalossa oikeita asioita.

– Näen oman roolini niin, yritän ohjata joukkuetta oikeaan suuntaan, mutta haluan nähdä myös pelillistä itseohjautuvuutta. Viisikot käyvät asioita läpi keskenään ja niin tekevät myös hyökkäysketjut ja pakkiparit. Jyppi-sitoutuminen siirtyy vanhemmalta pelaajapolvelta nuoremmalle ja se on meille erittäin tärkeä asia, Virtanen sanoo.

– Tuo sitouminen on pystytty viemään todella hyvin läpi. Vielä kun saadaan entistä enemmän pelillistä johtajuutta esiin, niin hyvä tulee.

Eli tähän kohtaan se klassinen lausahdus: valmentajan tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomaksi.

– Juuri niin. Vaikka ei tässä itseään kokonaan pysty ulkoistamaan, se on sula mahdottomuus, Virtanen virnistää.

JYP on valmis. Kiekko putoaa perjantaina kello 18.30, kun Hippoksella vierailee alkavan kauden mestarisuosikki numero yksi – Oulun Kärpät.

Juttua muokattu 13.9.2013 klo 12.12. (Ensimmäisellä valmennuskaudella ei mitalia.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.