Oliko se siinä, JYP 2018-2019? – Väläyksiä, melkoista räpeltämistä ja kohtalo muiden käsissä

JYPin kausi saattaa päättyä torstaina. Edellisen kerran hurrikaaniryhmä lopetti runkosarjaan keväällä 2007.

Runkosarjan päätös Kouvolassa oli JYPin osalta kuin koko kausi pienoiskoossa. Se sisälsi väläyksiä siellä täällä, mutta jäi kauas millään tavalla ehjästä kokonaisuudesta ja oli aika ajoin melkoista räpeltämistä. Hurrikaani harppoi toisessa erässä jo 4-1 -johtoon, mutta yksi piste jäi kuitenkin Sumulaaksoon, kun KooKoo kiipesi tasoihin.

Pisteiden, joko kaikkien kolmen tai sitten 1-2 on ollut JYPin perisynti koko kauden. Päävalmentajan vaihdoksellakaan se ei muuksi muuttunut.

– En tiedä, kuinka monta pistettä hävisimme otteluiden viimeisissä erissä. Mutta liian paljon. Pienistä virheistä tuli suuria, kaksi kertaa voittomaalikisassa osunut ja niillä JYPin 5-4 -voiton ratkaissut Eric Perrin sanoi.

– Aika vaikea tällaista on niellä. 1-4 -johto ei saisi kääntyä 4-4:ään. Pettymys, kuten koko kausi, mutta ehkä tämä sittenkin riittää, Perrin elätteli.

Ottelun ratkaisu haettiin voittomaalikisan jatkopareista. Ensimmäinen riitti, kun Miikka Pitkänen pystynyt ohittamaan Eetu Laurikaista, mutta Perrin toimitti limpun ohi Oskari Salmisen. Jos Sport - jolle JYP hävisi kauden kaikki neljä keskinäistä kohtaamista - voittaa Pelicansin torstaina Lahdessa, alkaa runkosarjansa jo paketoineella JYPillä silloin kesäloma. Näin Perrinin jälkimmäinen rankkari jäisi hänen viimeisiksi luistimen piirroikseen ammattijääkiekkoilijana.

– Totta kai se kävi mielessä, kun tilanne on mikä se on. Toivotaan ja luotetaan siihen, että tämä riittää, hän sanoi.

– Nämä ovat olleet tunteikkaita viikkoja. Sitä luulee olevansa valmis tähän kaikkeen, mutta eihän sitä ole, liigahistorian kaikkien aikojen ulkomaalaispelaaja sanoi.

"Heillä on ylpeytensä"

43-vuotias Perrin on tuontipelaajien ykkönen otteluissa (643), maaleissa (189) ja tehopisteissä (532). Ulkomaalaisten kaikkien aikojen syöttöpörssin kärkipaikan saa edelleen pitää Otakar Janecky 346 merkinnällä. Perrin pääsi kolmen syötön päähän. JYPissä hän pelasi 398 ottelua tehoin 109+234=343 ja on seurahistorian neljänneksi tehokkain edellään vain tiistaina ykköseksi noussut Jani Tuppurainen (375), J-P Hytönen (373) ja Jarkko Immonen (353).

Mutta torstaina monessa liemessä keitetty kiekkolegenda on uuden tilanteen edessä. JYPin kehno kausi aiheuttaa sen, että playoff-paikan kohtaloa pitää jännittää kotisohvalla voimatta itse enää vaikuttaa tilanteeseen.

 

– En muista, että olisin ollut koskaan tällaisessa tilanteessa. Erikoista, Perrin totesi.

Pelicansiin hänellä oli täysi luotto, vaikka puolivälierien kotietunsa jo varmistaneet pussinokat eivät enää kovin suurista asioista päätöskierroksella pelaakaan. Pelicans on runkosarjassa kolmas tai neljäs.

– Varmasti heillä on ammattiylpeytensä ja he haluavat runkosarjasta parhaan mahdollisen sijoituksen, Perrin uskoi.

"Kolmas on parempi kuin neljäs"

Pelicansin päävalmentaja Ville Nieminen oli valmentajanuransa alkutaipaleella hurrikaanipaitojen pätkäkäskijänä nyt pistäytyneen Risto Dufvan suojatti.

– Kyllä Villen kannattaa tavoitella kolmatta sijaa. Se on paljon parempi kuin neljäs, Dufva virnisti.

JYPillä on 60 kierroksen jälkeen 82 pistettä. Suoritus on heikoin yli vuosikymmeneen. Dufva oli JYPin peräsimessä 21 kierrosta.

– Kyllä me ainakin lähelle päästiin. Kun aloitin, oltiin kahdeksan pistettä jäljessä. Aika liikuttavan helppo se on laskea, mikä pistemäärä nyt riittäisi. 84 pistettä oli loppukauden tavoitteen, kaksi pistettä siitä jäätiin, Dufva tuumasi.

Keskiviikkona JYP harjoittelee normaalisti, vaikka riski kauden päättymisestä on merkittävä.

– Ei tässä Leville lähdetä. Huomenna tullaan hallille harjoitellaan. Torstaiksi ostetaan popcorneja ja katsotaan peliä, Dufva suunnitteli.

Dufvan 21 ottelun aikana JYP keräsi 32 pistettä, kun edeltäjänsä Lauri Merikiven saalis oli 50 pistettä 39 ottelusta. Merikiven pistekeskiarvo oli 1,28, Dufvan 1,52.

– Laajempi yhteenveto runkosarjasta ei ole oikeastaan minun asiani nyt. Se on niiden homma, jotka ovat tämän kuvion alun perin rakentaneet, RD linjasi.

Tottahan tuo. Näistä asianosaisista vain ex-toimitusjohtaja Aku Vallenius ja ex-urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari eivät enää työskentele JYP Jyväskylä Oy:n palveluksessa. Jukka Seppänen sentään on yhä ja edelleen hallituksen puheenjohtaja, mutta kenen kanssa Seppänen aikanaan kritiikkipalaverin pitää?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .