Olli Määtän salainen ase: Luolamiesten ruokavalio

Olli Määtän salainen ase paljastui keskiviikkona Yhdysvaltain Pittsburghissa. 20-vuotias jyväskyläläiskiekkoilija noudattaa muinaisten luolamiesten ruokavaliota.

– Kyse on niin sanotusta paleodieetistä, Penguinsin puolustaja kertoi Pittsburghin ydinkeskustan asunnossaan.

– En kyllä puhuisi mistään varsinaisesta dieetistä. Paremminkin voisi kuvailla, että pyrin syömään yhtä luonnonmukaisesti kuin kivikautiset metsästäjä-keräilijät 10 000 vuotta sitten.

– Syön lihaa ja vihanneksia, mutta en lainkaan prosessoidussa muodossa. Paleoruokavaliossa ei suosita sellaisten eläinten lihaa, joita on kasvatettu vaikkapa antibiooteilla. Rasvaa, esimerkiksi kalan luonnollisia omega-3 rasvahappoja ja oliivi- sekä kookosöljyä, käytän runsaasti, mutta toisaalta maitotuotteita, viljaa tai sokeria en lainkaan.

Määttä innostui kivikautisten luolaihmisten ravinnosta vuosi sitten isoveljensä opastuksella.

– Nyt siitä on muodostunut jo eräänlainen elämäntapa. Olen huomannut, että tämä ravinto on minulle hyväksi, 20-vuotias suomalaiskiekkoilija hehkutti.

Paleoaktiivit muistuttavat, että ihminen on muuttunut biologisesti vähän tuhansien vuosien aikana, ruokavalio sitäkin enemmän. Paleodieettiä noudattavat uskovat, että luolaihmisten ruoka ehkäisee esimerkiksi sydäntauteja, diabetestä ja liikalihavuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Olli Määttä taistelee nyt vain ikävystymistä vastaan: "Turhauttaa"

Olli Määtän kausi luultavasti ohi – Olkapää vaivaa yhä

Nyt tuli vahvistus: Määtän kausi on ohi