On iso ihme, jos maanantaina vielä pelataan

ASETELMA: JYP ei ole koskaan aiemmin historiassaan ollut pudotuspelisarjassa 0-3 tappiolla. Nyt on. Siinäpä sitä on lähtökohtaa Isomäen retkelle.

Eilen hurrikaaniryhmä löi kaiken peliin, mutta sekään ei riittänyt. Ajoittainen pelillinen hallinta murtui yksittäisten pelaajien isoihin virheisiin. Puristamiseen.

Nyt ei ole enää syytä puristella. JYPillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin hakea voittoa suurimmalla mahdollisella riskillä. Matka finaaliin on tällä hetkellä valovuoden mittainen. Kolmen aiemman välierän perusteella mikään ei puolla hallitsevan mestarin voittoa. Tähän mennessä pelatun 213 minuutin aikana Ässät on ollut suurimman osan ajasta parempi kaikessa. Ja kun se ei ole ollut parempi kaikessa, se on ollut terävämpi maalipaikoissa. Edes yksi peli lisää tähän sarjaan olisi JYPille iso bonus.

JYPin kärkipelaajat ovat välierien aikana kadonneet kuvasta. On vaikea kuvitella, että nämä veijarit yhtäkkiä palaisivat omalle tasolleen. Kaikki ruumiillistuu kapteeni Eric Perriniin. Urho-tv:n J-P Jalo ja Timo Peltomaa laskivat perjantaina vaihdon, jonka aikana Veli-Matti Savinainen veti kuusi kertaa poikittaisella mailalla Perriniä. Perrin antoi takaisin kerran, muuten hän keskittyi mussuttamaan tuomareille. Perrinillä on suuri hurrikaanisydän, mutta hän ei pysty J-P Hytösen tapaan rauhoittamaan tilannetta ja keräämään joukkoja kasaan. Hän ei ole myöskään pystynyt antamaan iskua iskusta.

Perriniltä ei sovi ottaa mitään pois, mutta hän provosoituu. Joukkueen runko oppi vuosien varrella yltiörauhalliseen, analyyttiseen Hytöseen, joka ei provosoitunut koskaan. Pelillisesti viime kevään JYPistä ovat puuttuneet ennen muuta Jani Tuppurainen ja Harri Pesonen, mutta henkisesti J-P Hytönen.

Muuan mielenkiintoinen asia on myös JYPin valmennusryhmä. Kauden mittaan huhuiltiin päävalmentaja Jyrki Ahon ja kakkosvalmentaja Marko Virtasen erimielisyyksistä. Otteluiden ja jopa alkuveryttelyn aikana voi havaita, että kaksikko ei puhu toisilleen ollenkaan. Tällainen asia heijastuu joukkueeseen väistämättä tavalla tai toisella.

Entä Ässät sitten? Joukkue tuskin sortuu katkaisupelissä samaan, mihin se sortui puolivälierissä KalPaa vastaan. Porukka matkusti Kuopioon 3-0 -johdossa ja hävisi neljännen pelin 0-5. Nyt katkaisupeli on kuitenkin kotikaukalossa ja taustalla on tuo edellä mainittu kokemus. Katkaisu tänään toisi peräti yhdeksän päivän pelitauon ennen finaaleja. Siinä ehtii hakea jokusen yläfemman Porin sykkivästä yöstä.

Lähtökohtaisesti ollaan siinä tilanteessa, että JYP ei pysty peliään niin paljon parantamaan, että se ottaisi voiton. Ässien pitää romahtaa, nukahtaa tai kompastua. Muuten maanantaina Jyväskylässä ei enää pelata.

ARVIO: Avausmaali määrittää paljon. Jos sen tekee JYP, nähdään kenties vielä taistelu. Mutta jos Ässät osuu ensin, lukemista voi tulla rumat. Tulosvetolappuun JYPille numerot 0, 1 ja 2, Ässille 1, 4 ja 5.

SEURAA HEITÄ: Kalle Koskinen pelaa mahdollisesti viimeisen oikean (pronssiottelua ei tähän lasketa) pelinsä ammattilaisurallaan. Kaksi vuosikymmentä yhtä soittoa Suomen ja Ruotsin pääsarjoissa pelannut 41-vuotias veteraani on jo tehnyt yhden kauden pudotuspelien piste-ennätyksensä (2+3) viimeisenä keväänään. Reilumpaa jätkää saa kiekkokaukaloista hakea. Porissa on pitkäaikainen ja rikas kiekkokulttuuri. Jos ja kun Ässät tämän taistelun voittaa, toivottavasti myös väistyvää vastustajan legendaa osataan kunnioittaa asiaan kuuluvalla tavalla. Koskinen, jos kuka on sen ansainnut.

Tekisi tavallaan vääryyttä Ässille poimia tähän yksittäistä pelaajaa. Konkari Aki Uusikartano puuttui eilen kakkosketjun keskeltä, mutta huomasiko joku? Ei. Patapaidat ovat tällä hetkellä niin yhteinäinen joukkue, että rivistä voi poimia pois kenet tahansa, ilman että kokonaisuus siitä suuresti kärsii. No, ei ehkä Antti Raantaa sentään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.