NHL-ukot lähtökuopissa - JYPin riveissä silti paluumuuttaja Pohjois-Amerikasta

ASETELMA: Hallitseva mestari JYP vastaan toista peräkkäistä SM-liigan jumbosijaansa "saalistava" Ilves. Hurrikaanipaitojen pitäisi olla suvereeni suosikki, mutta viiden ottelun tappioputkessa tallustavaa kotijoukkuetta ei uskalla sellaiseksi mainita.

Ja koska kertaus on opintojen äiti, todetaan, että käsillä oleva tappioputki on vain jäävuoren huippu. JYP aloitti kauden räväkästi ja saalisti ensimmäisen 14 kierroksen aikana 34 pistettä. Seuraavat 21 ottelua ovat tuottaneet vain 24(!) paunaa. JYP on siis ollut jo yli kahden kuukauden ajan eräs liigan heikoimmista ryhmistä. Se heikoin - illan vastustaja Ilves - on kerännyt samalla vertailujaksolla 22 pistettä.

Ilves sai joulukuun aikana parsittua vuotaneen peräpäänsä selvästi alkukautta pitävämmäksi. Yhdeksässä edellisessä ottelussa omiin on kolissut vain 12 pelitilannemaalia. Kun ottaa huomioon JYPin viime aikojen maalinteko-ongelmat, sopii iltapuhteesta povata hikistä. Joulun jälkeen Ilves on raapaissut kolmesta ottelusta kaksi voittoa, Ässät kaatui ensin Porissa 3-1 ja Pelicans Tampereella 4-1.

Hurrikaanipaitojen sairastuvalla ovat puolustajat Mikko Viitanen ja Jyrki Välivaara, Kalle Koskinen sen sijaan on jälleen pelikunnossa. Terveistä kokoonpanon ulkopuolelle jääneistä ruotuun palaavat Jonne Virtanen ja Cory Quirk. JYP uittaa jälleen liigaympyröihin uuden pelaajan, kun OHL-junioriliigan Barrie Coltsissa kauden aloittanut Samu Markkula debytoi. Kanadasta paluun jälkeen energiahyökkääjä Markkula on pelannut viisi ottelua A-junioreissa tehoin 1+2 ja 11 mestiskamppailua JYP-Akatemiassa saldolla 0+3. Markkula on jo seitsemäs Akatemiasta nostettu pelaaja, joka pelaa uransa ensimmäisen liigaottelun tällä kaudella.

ARVIO: Ilveksen pelit ovat jo toista kuukautta olleet vähämaalisia, eikä JYPkään ole viime aikoina mässäillyt. 2-3 osumaa JYPille 1-2 Ilvekselle.

SEURAA HEITÄ: Rich Peverley ja Lars Eller olivat vaisuja keskiviikon ottelussa KalPaa vastaan. Etenkin Peverley oli suorastaan luvattoman heikko. Työsulkuapujen päissä pyörii mahdollisesti parin viikon sisällä alkava NHL-kausi. Neuvottelut työsulun päättämisestä jatkuvat New Yorkissa tänään kello 17 Suomen aikaa. Vääntö on siis kuumimmillaan samalla kun kiekko putoaa Hippoksella. Edessä on kaksikon viimeinen taisto jyväskyläläisyleisön edessä. Kumpikin on kuunnellut viime aikoina rapakontakaisia viestejä herkällä korvalla ja se on näkynyt peliesityksissä. Toinen jalka on ollut jo taalakaukalossa ja toinen käsi NHL-nutun hihassa. Keskiviikon edesottamusten perusteella kummankin olisi voinut jättää kokoonpanosta ulos välittömästi. Sitä olisi puoltanut myös se, että jatkossa JYP joutuu joka tapauksessa tulemaan toimeen ilman edellä mainittuja herroja. Nyt mitataankin ammattiylpeyttä. Millaisen "jälkimaun" Peverley ja Eller haluavat itsestään JYPin joukkueelle ja Hippoksen yleisölle jättää? Pelaajille itselleen tämän ja huomisen SaiPa-ottelun sujumisilla ei juurikaan ole merkitystä.

Matias Sointu on Ilveksen pörssiykkönen maaleissa (11), syötöissä (11) ja tehopisteissä (22). Takkuturkkien edellisellä Hippoksen vierailulla lokakuussa Sointu naputteli tehot 1+1. Vain 76-kiloinen hyökkääjä kaipaisi lisää papua, mutta toisaalta käsiä, pelisilmää ja röyhkeyttäkin löytyy. Soinnun sopimus kasvattajaseuransa kanssa päättyy tähän kauteen ja näillä esityksillä hän on pelaamassa itseään laadukkaampin ympyröihin ensi kaudeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

NHL-vahvistukset hyvästelevät Hippoksen