Pahasti rampa Ilves saapuu hurrikaaniluolaan

ASETELMA: Ilves on joutunut aloittamaan kauden pahasti rampana, mutta on silti avannut pirteästi. Ensimmäisellä kierroksella kaatui paikallisväännössä Tappara ja toisesta ottelustaan tupsukorvat puristivat vieraspisteen HPK:lta. Kerho-kamppailuun Ilves sai jalkeille vain viisi puolustajaa, joten normaalisti sentterinä häärivä Antti Kangasniemi joutui pakin tontille. Sama on tilanne tänäänkin, kun alakerran väestä sivussa ovat edelleen Miro Hovinen, Martti Järventie, Arto Tukio, Niko Peltola, Mikko Kukkonen ja Atte Pentikäinen. Lisäksi hyökkääjistä loukkaantuneiden listalla ovat Masi Marjamäki ja Jussi Pesonen.

JYPin sairastupatilanne puolestaan on täysin päinvastainen, kun sivussa on ainoastaan pitkäaikaispotilas Jari Jääskeläinen. Hurrikaanipaitojen ongelmat ovatkin muualla. Viisikkopelaaminen liigajoukkueita vastaan ei ole ollut yhtä ehjää kuin se oli europeleissä. Etenkin lauantain KalPa-ottelussa JYP sai melkoisen vähän kontrolloituja hyökkäyksiä aikaiseksi. Lisäksi ylivoima on ollut kahden ensimmäisen ottelun aikana tahmeaa ja tehotonta. Toisaalta kolme päästettyä pelitilannemaalia kahdessa ottelussa kertovat siitä, että puolustuspeli on kunnossa ja jos se hetkeksi sattuu aukeamaan, Tuomas Tarkki maalin suulla hoitaa loput. Alivoima on myös ollut jyppimäisen jämäkkää. Mikko Lehtonen iski Kärpät johtoon kauden ensimmäisestä hurrikaanijäähystä, mutta sen jälkeen JYP on tappanut kahdeksan kakkosta putkeen.

Ilves ei liene tällä kaudella samanlainen aneeminen heittopussi, joka se oli vuosi sitten, mutta haasteellinen sesonki Tuomas Tuokkolan miehistölle on luvassa. Työmiehiä porukassa riittää, mutta taitoa, maalivainua ja pelikäsitystä ei ole riesaksi asti.

JYP on jälleen tehnyt pieniä säätöjä kokoonpanoonsa. Pakkiparit palaavat samaan muotoon, jolla hurrikaanipaidat aloittivat Kärppiä vastaan. Hyökkäysketjuista puolestaan vain Miika Lahden ykkösvitja on ennallaan. Antti Jaatinen nousee kakkosketjuun, Ramzi Abid kolmoseen ja nelonen on europeleistä tutussa muodossa Salmio-Myttynen-Nenonen. Pirteästi esiintynyt try out -pelaaja Markus Poukkula on huilivuorossa.

ARVIO: Ilveksen häkkiin on eksynyt kahden ensimmäisen kierroksen aikana vain kolme kiekkoa. Tänään menee toinen mokoma lisää, kenties jopa neljä. Joukkue itse jää hurrikaanipaitojen käsittelyssä yhteen tai kahteen osumaan.

SEURAA HEITÄ: JYP on europeleistä lähtien etsinyt kolmatta lenkkiä Eric Perrinin ja Jani Tuppuraisen muodostaman tutkaparin täydentäjäksi. Ramzi Abid ei siihen oikein istu eikä Markus Nenonenkaan täysin loksahtanut. Tänään paikalla kokeilee Antti Jaatinen. On mielenkiintoista nähdä, kuinka JYPin viime kauden toiseksi paras maalintekijä löytää yhteisen sävelen tähtiduon kanssa. Sekä Abid että Nenonen näyttivät ajoittain siltä, että vauhti ei aina riitä Tuppuraisen ja Perrinin kyytiin. Jaatisen kohdalla ei pitäisi tätä ongelmaa olla, mutta aukeaako maalihana? Europelejä mies pelasi neljä kiikaritehoin, eikä verkko lauantaina Kuopiossakaan heilunut.

JYP-kasvatti Turo Asplund on kytännyt paikkaa Liigasta vuosikausia. Debyytti nähtiin kaudella 2009-10, mutta silti tilastoista löytyy vain 78 liigaottelua. Mittarissa on jo 28 vuotta, joten käsillä lienee Asplundin viimeinen mahdollisuus vallata pelipaikka valtakunnan korkeimmalta sarjatasolta. Ilveksestä löytyi mestiksen viime kauden plusmiinus-tilaston ykköseen luottamusta, sillä sentteri solmi seuran kanssa suoran kaksivuotisen sopimuksen. Kausi lähti liikkeelle tehokkaasti, kun hän alusti Michael Keräsen molemmat maalit Tappara-ottelussa. Asplundilla on hyvä pelikäsitys ja mies on väkivahva, mutta vauhti ei ole tahtonut riittää liigassa. Päävalmentaja Tuokkolalle Asplund on tuttu jo JYPin A-nuorten mestarijoukkueesta keväältä 2006.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.