Paine kasvaa kattilassa, Teräs-Kalle on taas kaukalossa

ASETELMA: Puolivälieräsarjan ensimmäisessä kohtaamisessa reilun viikon huilannut JYP valitteli pelituntuman puuttumista, mutta hallitsi silti melko suvereenisti tapahtumia kaukalossa. Toisen ottelun piti olla askel parempaan suuntaan, mutta tulikin reilusti takapakkia. JYP pelasi keskiviikkona Raksilassa huonoimman ottelunsa miesmuistiin ja hävisi täysin ansaitusti.

Koti-Hippos on kuitenkin se wanha tuttu hornankattila, eikä kaukalokaan ole samanlainen lentokenttä kuin Oulussa. Kaiken lisäksi joukkueesta löytyy varmasti sen verran ammattiylpeyttä, että se hyppää laatikkoon huomattavasti ärhäkämpänä ja aggressiivisempana kuin edellisessä ottelussa.

Se ei kuitenkaan vielä riitä. Ottelun ratkaisuhetkillä, niiden kuuluisien kulminaatiopisteiden aikaan, JYPin pitää löytää laatikostaan vielä yksi lisävaihde. Kärpät on omaksunut kiusaajan roolinsa ja pääsee tähän otteluun vailla paineita. Esimerkiksi sellaiset jäähysumat, jollainen nähtiin Oulun ottelun avauserässä, JYPin pitää pystyä hyödyntämään. Hurrikaanileirissä paine kasvaa, sillä sarjan neljäs vääntö käydään jo lauantaina Raksilassa. Sinne olisi ilkeä lähteä 1-2 –tappioasemassa.

Joukkueiden kokoonpanot ovat mielenkiintoinen asia. Kärpät otti toiseen otteluun nelosketjuun mukaan juniorit Joonas Komulaisen ja Julius Junttilan, joiden vierellä ”viiletti” kokenut kehäkettu Vesa Viitakoski. Komulaisen ja Junttilan yhteenlaskettu ikä, 37, on vähemmän kuin Viitakosken, 39, yksinään, mutta kolmikon peli toimi mainiosti. Isokokoinen pappa viihtyi nuorten pörriäisten seurassa. Tätä kolmikkoa ei ole syytä mennä sorkkimaan, mutta miten on muiden ketjujen laita? Varsinainen murheenkryyni on Juha Kiilholman johtama kolmonen, jossa laidoilla pelaavat Teemu Normio ja Kimmo Koskenkorva. Tuleeko muutoksia?

Vielä mielenkiintoisempi asia ovat JYPin ketjukoostumukset. Ykkösketju Louhivaara-Hytönen-Pihlström hajotettiin toiseen otteluun – ja palautettiin nopeasti yhteen. Jokohan komentaja RD esikuntineen nyt uskoo, että toimivaa ykköstä ei voi rikkoa sen vuoksi, että yritetään puhaltaa virtaa toisaalle. Miika Lahden, Olli Sipiläisen ja Filip Riskan pyhän kolminaisuuden pitäisi niin ikään olla itsestäänselvyys. Mutta mitä tehdä kahdelle muulle ketjulle? Tässä ilmainen vinkki. Kakkosketjuun Steve Kariya, Mikko Hakkarainen ja Jani Tuppurainen, kolmoseen Jari Jääskeläinen, Tuomas Vänttinen ja Antti Virtanen. Hakkarainen siksi, että hän on parempi puolustamaan kuin Jussi Makkonen, jonka vahvuudet ovat vastustajan maalin läheisyydessä. Niitä vahvuuksia Makkoselta ei kuitenkaan ole nähty aikoihin.

Pakkiparit säilynevät ennallaan, sillä Kariyan kärsäänsä saanut Kalle Koskinen oli mukana torstain harjoituksissa. Teräs-Kalle ei edes suostunut kuvauttamaan mahdollisesti murtunutta nenäänsä.

ARVIO: Maalit ovat olleet kortilla kahdessa ensimmäisessä ottelussa ja kolmas tuskin tuo muutosta. Perinteiset 2-3 JYPille, saman verran Kärpille. Jatkoajalla tai ilman.

SEURAA HEITÄ: Kaiken järjen mukaan JYPin maalia vartioi tässä ottelussa Pekka Tuokkola. Vanhempi virkaveli Wallinheimo imuroi keskiviikkona Kärppien avausmaalin, Tuokkola puolestaan lahjoitti naapurille kavennusmaalin ensimmäisen ottelun loppuhetkillä. Kumpikin on siis tarjonnut Kärpille yhden osuman, mutta Tuokkolan lapsuksella ei ollut juurikaan merkitystä lopputuloksen kannalta. Muutenkin Peki esiintyi huomattavasti varmaotteisemmin kuin Sinkku. Auringonvarmaa maalivahtipeliä tarvitaan jatkossakin, sillä Kärpät on osoittanut, että se pystyy tilaisuuden tullen repimään itsensä mukaan tähän ottelusarjaan.

Kärppähyökkääjä Mika Viinanen on aina ollut enemmän kakkosviulun soittaja kuin mikään supertähti, mutta tämän kevään pudotuspeleissä sihti on ollut kohdallaan. Sääliplayoffissa Bluesia vastaan Viinanen iski kaksi kertaa joukkueensa avausmaalin, keskiviikkona Oulussa hän löi vihonviimeisen naulan JYPin arkkuun 3-0 osumallaan. Kevään viiden playoff-ottelun saldo on siis 3+0. Ennen kuluvaa kautta 30-vuotias Viinanen oli pelannut 23 pudotuspeliä Lukossa ja Tapparassa tehoin 2+1.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.