Palvottu ja parjattu JYP

JYP on vaikka mitä. Se on palvottu ja parjattu, kehuttu ja kirottu, aliarvostettu ja ylimainostettu.

Mutta yksinapainen JYP ei enää ole. Historian pölyihin on arkistoitu viaton JyP HT -aika ja hölmöjä talouden virheitä seurannut lähes raunioittava 1990-luvun loppu, vieläpä viime vuosikymmenen puolivälin kalvakas huuhailu.

Tänään hurrikaaniseura on menestystuote, joka koskettaa ja satuttaa paikallisia, mutta työntää nokkansa myös Eurooppaan, samalla teinimäisellä innolla kuin viisi vuotta sitten SM-liigan eliittiin. Voima ja nykyisyys ovat kotimaan sarjassa ja omassa alueessa.

JYP pitäytyisi mieluusti niissä, mutta ei dynaamisuudeltaan uskalla.  Hyvä tulevaisuus edellyttää kansainvälistymistä.

 

JYP on kunnossa, voimiensa tunnossa. Silti sille esitetään – tai oikeammin se itse esittää – päivittäin samat kysymykset.

Oletko valmis? Ettet vain jämähdä? Tukehdutko omaan jargoniisi ja sisäsiisteyteesi? Uudistutko?

– On hirveän vaikeaa taistella jatkuvasti kärkisijoituksista, toimitusjohtaja Kari Tyni huomauttaa.

”Hirveä” on hirveä sana, mutta tässä kohdassa osuva.

Varsinkin kun keskisuomalainen dominanssi Liigan ympyröissä ei yksin riitä. Pitäisi olla vielä näytillä Euroopassa. Ettei vain tipahda. Ettei huominen taklaa unohdukseen. Sitä JYP ei kestäisi.

Pudotus voisi pahimmillaan olla karu.

 

Fakta on se, että jääkiekkoyhtiön loppupelissä vaara ei vaani koskaan kaukana.

– Heilahduksen voima on valtava, Tyni myöntää.

– Yhden kauden tilinpäätöksessä matka 100·000 euron plustuloksesta miljoonan euron tappioon on hämmentävän lyhyt. Siinä ei edes tarvitse tehdä kovin isoa virhettä.

Totta. Mitättömältä vaikuttava vikaliike saattaa laittaa alulle kohtalon kierteen, jota ei välttämättä oikaista. On hämäävää, että JYP on oman maakuntansa urheilumammutti. Kun aluetta laajennetaan koko Suomeen ja sitten vielä Eurooppaan, hurrikaaniyhteisö onkin yhtäkkiä haavoittuva.

Siksi se ei voi mukautua tai rutinoitua – ei edes hetken huilatakseen.

– Maailmalla on monta kertaa näytetty toteen, että rappio ja tuho tulevat sisältä päin, JYP Jyväskylä Oy:n puheenjohtaja ja pääomistaja Jukka Seppänen hymähtää.

Mutta on vakavissaan.

 

Perataan ensin paikallisuus. Viime talvi oli omalla tavallaan lystikäs, mutta myös kummallinen. JYP oli keväällä 2012 voittanut Suomen mestaruuden, joka tämän kokoiselle seuralle, kuten Ässille viime keväänä, on ylivertainen temppu, lähes ihme.

Sitä seurasi voimakas jälkipotku.

Kun Jyväskylän talousalue taantui ja taantui, JYP hoksattiin kurjuuden symboliksi. Kaupungin sanottiin hupuloivan rahansa väkivaltaviihteeseen ja ”yhdentekevään” jääkiekkoseuraan. Kun omaishoitajille ei löytynyt rahaa, se todettiin JYPin syyksi.

– Julkisessa keskustelussa syntyi kuva, että seura on jonkinlainen kaupungin elätti, Tyni muistelee terveyshuoltosektorin tarpeita väheksymättä.

– Se tuntui tosi pahalta, kun tietää faktat ja mittasuhteet.

 

Arvokeskustelu oli tervetullut, mutta poukkoili ojissa ja lillukoissa. Kaupunki on rakentanut yli 30 vuotta sitten JYPille työmaan eli hallin ja vastaa halliyhtiön osakkaana nykyäänkin isolta osalta sen käyttökustannuksista. Mutta kaupunkia, jonka budjetti vuonna 2013 on nafti miljardi euroa, eivät JYPille menevät tai menemättä jäävät puroset kaada tai pelasta.

Eikä kaikille tärkeimpiä terveydenhuollon ongelmia ratkaise se, että kaupunki ja sen tytäryhtiöt ostavat JYPiltä asiakastilaisuuksia ja markkinointinäkyvyyttä vuosittain 200 000 eurolla. Ei, vaikka kyseinen tapakäyttäytyminen nimettäisiin pröystäilyksi.

Täytyy muistaa mittasuhteet. Yksin Keljonlahden voimala maksoi 310 000 000 euroa.

Sitä paitsi JYP Jyväskylä Oy on ollut talkoissa mukana. Se maksaa kaupungille vuokrina, vastikkeina ja palvelujen ostoina yli 200 000 euroa kaudessa. Lisäksi yhtiö on ehostanut ja tilkinnyt Synergia-areenaa 1,8 miljoonalla.

– Mikä riemu syntyisikään, jos jokin muu seura ilmoittaisi remontoivansa julkista hallia samalla summalla, Tyni hakee vertauksen.

 

Viime talven kiivaassa polemiikissa olikin kyse pitkälti periaatteista, symboliikasta, mielikuvista ja niiden vääristymistä.

Jukka Seppänen osoittaa viisautensa ymmärtämällä kansan napinan.

– En minä sitä ihmettele. Eikä JYPillä ole tässäkään asiassa varaa ylimielisyyteen. Jyväskylässä jää moni tärkeä asia ilman rahaa ja monella ihmisellä on oikeasti hätä.

– Heillä on oikeus esittää kysymyksensä kaupungille, miksei JYPillekin.

Niin, miksei? Aina on hyvä kyseenalaistaa.

Tosin kiekkoseuran pääasiallinen tehtävä ei ole selitellä, vaan pelata pirun hyvin, tarjota kansalle sitä mitä kansa haluaa. 145 967 katsojaa viime kauden 37 kotiottelussa. Luku on kiistaton ja puhutteleva.

Siksi kritiikki ei JYPin suosiota hetkauttaa – pikemminkin päinvastoin.

Noiduttuna ja suitsutettuna se on entistä kovempi juttu.

 

Mielikuviin hurrikaaniseura ei kompastu. Jos se johonkin rojahtaa niin omaan, nyt utopistiselta tuntuvaan, mukavoitumiseen – ja halliin.

JYP on uskottava. Sillä on brändi, kumppanit, yleisö, organisaatio, talousosaaminen, lajiosaaminen, kauppamiehen taito ja ytimenä takuuhyvä joukkue.

Synergia-areena on tunnelmallinen ja kompakti halli.

– KHL-joukkue Slovan Bratislavan edustajatkin sitä kehuivat, Tyni kertoo.

Valitettavasti tunnelma ja hymistely eivät vie bisnespelissä pitkälle. Areenalle mahtuu 4 365 katsojaa. Se on vähän kotiliigassa, vielä pienemmäksi luku kutistuu, kun siirrytään keskustelemaan kansainvälistymisestä.

Tällä hetkellä halli paaluttaa JYPille kasvun rajat.

Jyväskylässä on huhkittava töitä ja samaan aikaan toivottava, että kiekkoilu ei karkaa sfääreihin, joihin JYP ei kynsineen ja olosuhteineen kykene enää tarrautumaan.

– Halli on mikä on, Tyni huomauttaa.

– Turha meidän on hukata energiaa hokemalla päivittäin, että voi voi, kun meillä ei ole sitä 6 000–7 000 katsojan unelma-areenaa.

 

Nykymallin kiekkosirkuksessa JYP kestää ja voi hyvin.

Ei seura välttämättä joka vuosi SM-mitaleja napsi, eikä rynni jatkuvalla syötöllä eurooppalaisen liigan finaaliturnauksiin, mutta kova ja vakavasti otettava toimija se on.

Eurooppaa hurrikaaniseura pitää jopa mahdollisuutena. Maailmalla voi jalostaa itseään ja pönkittää talouttaan.

– Menestyminen tulevassa Euroopan liigassa antaisi JYPille lisää pelimerkkejä onnistua nykyisen hallin kanssa kansallisessakin sarjassa, Seppänen linjaa.

JYP on avannut rohkeasti portit.

– Olemme vahvasti sitoutuneet eurooppalaiseen seurakiekkoiluun, Tyni korostaa.

– Mukana olevat seurat ovat luvanneet investoida ensi kaudella käynnistettävän euroliigan osakepääomaan. Me olemme yksi niistä seuroista.

Tyni uskoo, että luvassa on kelpo tuote.

– Kunhan markkinointi- ja myyntitoiminta saadaan täyteen vauhtiin ja tv-sopimukset neuvoteltua, kyseessä voi olla jalkapallon Mestareiden liiga pienoiskoossa – samalla perusajatuksella.

Eli jääkiekon euroliiga on lisäkiihoke ja -koriste, mutta ei haukkaa kansallisia sarjoja tai yksittäisiä seuroja kitaansa.

– Suomen liiga on nyt ja tulevaisuudessa meidän ehdoton ykkösjuttu, Tyni sanoo.

Ja lyö pisteen päälle.

 

Sama summaten.

JYP on viritetty uuteen kauteen. Eivätkä mitkään merkit viittaa siihen, että siitä tulisi katastrofi sen paremmin urheilullisesti kuin taloudellisestikaan.

Jotain yllättävää varmasti tapahtuu. Ehkä yksi tai kaksi pelaajaa kaupataan tulevaisuuden turvaamiseksi KHL-kaukaloon, ehkä keskustelu jääkiekon mielekkyydestä saa uusia mausteita, ehkä JYP häviää jossain kohdassa kolme ottelua putkeen.

”Ehkä” on tässä kohdassa jopa todennäköistä. Pöhinä ja spekulaatio ovat itsestäänselvyyksiä.

JYP kiittää.

Puheenaiheena pysyminen on sille elinehto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

KHL on JYPille aarrearkku – ja uhka