Paukkuukko piste-ennätys, päättyykö ylivoimapiina?

ASETELMA: Teoriassahan JYP voi vielä runkosarjan voiton ryssiä, mutta käytännössä ei. Se on tilanne, jossa sataprosenttisen latauksen löytäminen joka ilta on hankalaa, ellei mahdotonta. Latausta hurrikaanipaidat voivat tänä iltana hakea vaikkapa SM-liigan runkosarjan piste-ennätyksestä. Kyseinen rekordihan on peräisin Kärppien pronssikaudelta 2005-06, jolloin oululaiset jyräsivät runkosarjan voittoon 122 pisteellä. Silloin runkosarjassa pelattiin 56 ottelua, nyt neljä enemmän. Tänään on vuorossa liigakauden 56 kierros, joten JYPillä on mahdollisuus

remontoida ennätys ihan "lainvoimaisesti". Ennätykseen riittää kahden pisteen voitto, kolmen pisteen potilla varmistuisi lopullisesti myös runkosarjan ykköstila.

Ennätysjahti ei kuitenkaan ole samanlainen motivaattori kuin ahdas asema sarjataulukossa. Sarjavitonen KalPalla on edelleen auki niin taivas kuin helvettikin. Se voi napata pudotuspelien kotiedun, mutta se voi myös valahtaa sääliplayoffin syövereihin. Paineet ovat Niiralan montun isäntien puolella, JYP sen sijaan voi jahdata ennätyksiä vapautuneesti. KalPa voitti kauden ensimmäisen kohtaamisen liigan avauskierroksella syyskuussa, kun Kalle Kerman alisti JYPiä voittomaalikisassa. Seuraavista kolmesta kohtaamisesta JYP ryöväsi täydet yhdeksän pistettä yhteismaalein 10-2. KalPa on jäänyt tällä kaudella kaksi kertaa ilman maalia "isoveljeään" vastaan.

KalPa lähtee kamppailuun kahden peräkkäistappion rasittamana. Savolaisten seitsemän ottelun voittoputki paukahti poikki viime viikon länsirannikon kiertueella, kun joukkue hävisi sekä Lukolle että TPS:lle. JYP puolestaan on kolmen pelin voittoputkessa, tosin karsintapeikkoa vastaan kamppaileva TPS kaatui lauantaina vasta jatkoajalla.

KalPan tavaramerkiksi on muodostunut kiekkokontrolliin perustuva vauhtijääkiekko, jota on kuitenkin vaivannut suoraviivaisuuden puute. Lisäksi melko pienikokoinen joukkue jättää välillä maalivahti Ari Ahosen melko yksin. Vuodenvaihteen jälkeen KalPan puolustuspeli on kuitenkin ottanut isoja askeleita parempaan suuntaan. Voi siis olla, että Kuopiossa nähdään hyvinkin vähämaalinen ottelu. Vähämaalisuutta tukee sekin, että JYPin ylivoimapeli on ollut kohta kaksi viikkoa täysin tukossa. Hurrikaanipaidat ovat pelanneet nyt 23 peräkkäistä ylivoimatilannetta tekemättä maaliakaan. Edellinen yv-osuma on peräisin helmikuun 17. päivän ottelusta Bluesia vastaan. Ylivoimaa on yritetty avata kaikenkarvaisilla koostumuksilla, mutta jumi on ollut tiukassa.

JYPin sairaslistalla on yhä rannettaan paranteleva Kalle Koskinen. Kipsi on poistettu kädestä ja konkarin pitäisi palata ruotuun ensi viikolla. Ylävartalovamman vuoksi Tukholman EHT-turnauksen väliin jättänyt Jyrki Välivaara loukkasi TPS-ottelussa polveaan ja jätti leikin kesken. Kovin vakavasta vammasta polven osalta ei kuitenkaan tiettävästi ole kysymys. KalPalta puuttuu ainakin pitkäaikaispotilas Jussi Timonen. JYPin osalta kokoonpanot voivat runkosarjan loppusuoralla elää paljonkin, sillä mahdollisten vakiokokoonpanon pelaajien loukkaantumisten varalta reservimiesten pelituntumastakin on syytä pitää huolta.

ARVIO: KalPalla on lähes pakkovoiton paikka, JYP voi pelata rennosti. Jos KalPa kääntää paineet voimavaraksi, se puristaa 2-1 tai 3-1 -voiton. Jos touhu lipsahtaa yliyrittämisen puolelle, JYP vie pisteet lukemin 3-1 tai 4-1.

SEURAA HEITÄ: JYPin osalta suurennuslasin alle jokainen mies, joka hyppää laatikkoon ylivoimatilanteessa. Yli neljäkymmentä minuuttia ylivoimaa ilman maalia pitäisi olla sula mahdottomuus. Vaan eipä ole ollut. KalPaa vastaan JYP on osunut tällä kaudella ylivoimalla jokaisessa ottelussa, yhteensä seitsemän kertaa.

Joulun alla KalPan riveihin liittynyt Jussi Pesonen tahkosi ensimmäiset seitsemän otteluaan kilpinutussa ilman maaleja. Sen jälkeen Muuramen Biisoni on paukuttanut 20 matsin aikana 11 osumaa. Plusmiinus-lukema on kahdeksan pykälää pakkasella, se ei mieltä ylennä. Uransa 596 SM-liigaottelussa yli 700 jäähyminuuttia on tällä kaudella vieraillut jäähyaitiossa vasta kahdeksan minuutin edestä. Pessi on usein ollut joutavien kuumenemisjäähyjen erikoismies. Onko hän nyt, 31-vuotiaana, vihdoin rauhoittunut?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.