Pelikaanimuistio paljastaa parin vuoden piinan

ASETELMA: JYPin tiistai-illan vastustajaa Lahden Pelicansia ei voi pitää juuri millään mittarilla helppona nakkina. Sarjakakkosena porskuttava loksunokkalauma on iskenyt sarjassa toiseksi eniten osumia ja myös erikoistilannepelaaminen on sujunut lahtelaisilta mallikkaasti. Erityisesti kotijäällä päävalmentaja Kai Suikkasen erikoistilannekoukerot ovat puraisseet, sillä kotiotteluissa Pelicansin ylivoimapeli on ollut sarjan kolmanneksi tehokkainta ja alivoimapelissä liigan tehokkainta. Kauden 17 kotiottelussa Pelicans on puolestaan päästänyt vain 30 osumaa, mikä on JYPin vastaavan kotisaldon (28) jälkeen toiseksi vähiten tämän kauden liigassa.

Tilastojen valossa JYP joutuukin Lahdessa todelliseen kuntotestiin, sillä ennakkoasetelmat puhuvat pitkälti kotivoiton puolesta. Kotikaukalossaan edellisen kerran marraskuussa hävinneellä Pelicansilla on kuitenkin ottelussa myös eräs tilasto selätettävänään, jos se aikoo poistua tiistaina kaukalosta voittajana. Viime vuosien pelikaanimuistio paljastaa nimittäin sen, että lahtelaisjoukkue ei ole onnistunut nujertamaan JYPiä kotihallissaan yli kahteen vuoteen.

Edellisen kerran hurrikaanipaidat ovat poistuneet Lahdesta tappio selässään tapaninpäivänä 2009, jolloin kotijoukkue oli niukasti parempi Marko Jantusen voittolaukauskilpailun osumalla. Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet Lahdessa kerran, jolloin JYP nappasi mukaansa kaksi sarjapistettä Sami Vatasen jatkoaikamaalilla. Sen sijaan tämän kauden kahdessa Jyväskylässä pelatussa ottelussa Pelicans on ollut parempi, kun joukkue on hakenut Hippokselta mukaansa kuudesta jaossa olleesta pisteestä viisi.

Pelicans lähtee otteluun yllättävä 4-5-tappio niskassaan, kun joukkue hävisi vieraissa sarjan pohjamudissa rämpivälle Ilvekselle. Loukkaantumisten vuoksi illan kotijoukkueelta on poissa ainakin hyökkäysvoimaa, sillä sivussa ovat Max Wärn, Marko Pöyhönen sekä Ilves-ottelussa aivotärähdyksen saanut ex-JYP Pekka Jormakka. Myös tuore hankinta Ilkka Pikkarainen lienee vielä poissa kokoonpanosta.

JYP onnistui puolestaan lauantaina palaamaan voittojen tielle, kun se kukisti kotonaan Tapparan. Muutenkin hurrikaanilauma on ollut joulun jälkeen hyvässä vedossa, sillä viidestä ottelusta on napsahtanut neljä voittoa ja 11 pistettä. JYPin sairastuvalla riittää vielä ainakin jonkinlaista ruuhkaa, vaikka joukkue sai osan toipilaista takaisin jo lauantain ottelussa. Tiistaina varmuudella poissa on vain sormeaan kuntouttava tähtipuolustaja Vatanen, mutta todennäköisesti sivussa ovat myös Pavel Skrbek, Petr Hubacek ja Antti-P. Jaatinen.

ARVIO: Ottaen huomioon Pelicansin tämän kauden vähämaaliset kotitilastot, joukkueiden keskinäiset ottelut tällä kaudella sekä JYPin niukkamaalisen pelityylin, tiistai-iltana lienee luvassa vähämaalinen taisto. Myöskään jatkoaika ei ole illan ottelussa lainkaan mahdoton, mutta lähtökotaisesti Pelicans on suosikki ja JYPiltä vaaditaan nappionnistumista voiton eteen. Se edellyttäisi loistavaa puolustus- ja maalivahtipelaamista sekä ehdotonta parannusta joukkueen kehnoon viimeistelytehokkuuteen.

Tulosvetoon Pelsuille 1-3 maalia, JYPille 0-2.

SEURAA HEITÄ: Kaudella 1992-93 ensimmäiset liigapotkunsa JyP HT:n paita yllään luistelleen Jan Latvalan pitkän liigauran salaisuudet ovat tasaisen varmat otteet jäällä sekä huolellinen fyysinen harjoittelu. Vuodesta toiseen omasta kropasta huolehtiminen on taannut sen, että konkaripakki on jo lähellä Erik Hämäläisen kaikkien aikojen ennätystä (1001) pelattujen liigaotteluiden määrässä. Tälläkin kaudella Latvala on yhdessä Joonas Jalvannin kanssa ainoa Pelicans-pelaaja, joka on pelannut jokaisessa lahtelaisten liigaottelussa. Yhteensä Latvalalla on nyt kasassa urallaan 988 liigaottelua, joten tällä kaudella tehot 5+10=15 tehtaillut puolustaja ohittaa ilman loukkaantumisia Hämäläisen legendaariseksi kuvitellun ennätyksen tänä keväänä - tarkemmin sanottuna 18. helmikuuta Bluesia vastaan.

JYPin pirtein ketju lauantain Tappara-pelissä oli kolmosvitjana viilettänyt trio Simon Kostner - Miika Lahti - Tuomas Pihlman. Vasta toisen liigaottelunsa pelannut italohyökkääjä Kostner oli erityisen hyvässä vedossa, ja 21-vuotiaalle vauhtilaiturille toivoisi lisää näyttöpaikkoja liigamiehistössä. Pienikokoisen laitahyökkääjän onnistumista suurempi ilon aihe JYPin kannalta on kuitenkin Pihlmanin peli peliltä paranevat otteet. JYP tulee vielä tarvitsemaan voimahyökkääjänsä väkevää rouhimista kevään kovissa koitoksissa, mutta erityisesti maalitehokkuuden kanssa on "Pilelläkin" petrattavaa. Jokohan Lahdessa kolahtaisi?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.