Pisteautomaatista tuli painajainen

Ennen tätä kiekkotalvea SaiPa on ollut JYPille varsin mieluisa vastustaja jääkiekon SM-liigassa.  Kausina 2011–12 ja 2012–13 hurrikaani ja sputnik mittelivät välejään peräti 12 kertaa. Näissä kohtaamisissa JYP oli 10 kertaa SaiPaa parempi keräten otteluista yhteensä 26 sarjapistettä.

Jos viime vuosina SaiPa on ollut jyväskyläläisille lähes pisteautomaatti, on tällä kaudella asetelma keskinäisissä otteluissa kääntynyt täysin päälaelleen. Lokakuussa lappeenrantalaiset nujersivat JYPin kahdesti peräkkäisinä päivinä ja tänään oli vuorossa SaiPan kauden kolmas JYP-voitto. Huippuiskussa oleva lappeenrantalaisryhmä marssi lopulta selvään 5–1-voittoon Kisapuistossa.

Ottelu alku lupasi jyväskyläläisittäin kuitenkin parempaa. Torstaina HPK:lle Jyväskylässä taipunut JYP aloitti energisesti. Hyvä ja aktiivinen peliote avasi vierasjoukkueelle myös maalipaikkoja. Avauserässä JYP olikin lähempänä maalintekoa. Muun muassa Miika Lahti pääsi laukomaan lähietäisyydeltä erän puolivälissä, mutta laukaus suuntautui yli maalin. Myös ex-SaiPa Jonne Virtanen pääsi nokikkain Jussi Markkasen kanssa, mutta lopulta JYPin kolossihyökkääjä ei saanut edes kutia aikaiseksi.

Ottelun ensimmäistä maalia jouduttiinkin lopulta odottamaan aina toiseen erään asti. Erä ehti vanheta reilut kaksi minuuttia, kun toisessa ottelussa peräkkäin JYP-paidan pukenut Topi Nättinen, 19, laukoi uransa toisen liigaosumansa. Maaliin mainion tarjoilun teki Matias Myttynen.

Sputnikit sisuuntuivat

JYPin johtoosuman jälkeen myös kotijoukkue alkoi hiljalleen herätä. Erän puolivälissä SaiPa saikin lopulta koneensa kunnolla auki – ja millainen voima isäntien moottorista löytyikin!

Kotijoukkueen tasoitusosuman iski jenkkihyökkääjä Patrick Davis, jolle osuma oli jo kauden 13:s. Davisin maalista miinusmerkki menee JYP-pakki Kristian Näkyvälle, jonka vartioinnista SaiPa-laituri pääsi livahtamaan JYP-maalin edustalle.

Todellisen hurlumhei-pyörityksen SaiPa aloitti reilut kuusi minuuttia avausosumansa jälkeen. Kotijoukkue nimittäin siirtyi ottelussa johtoon ajassa 35:47 ja vain minuutti ja 44 sekuntia myöhemmin Kisapuiston tulostaululla komeilivat jo isäntien johtolukemat 4–1.

SaiPan hurjan rynnistyksen aloitti puolustaja Ryan Glenn, joka laukoi isännät johtoon ylivoimalla. 18 sekuntia myöhemmin verkko helähti jälleen Tuomas Tarkin selän takana, kun erän aikana kahdesti lähellä maalintekoa jo ollut Janne Tavi onnistui kolmannella yrittämällään. Lappeenrantalaisten kultaisen erän lopun täydensi Glenn, joka laukoi myös SaiPan neljännen osuman ylivoimalla.

Tästä SaiPan tehohetkestä JYP ei enää noussut. Ottelun kolmannessa erässä vierasjoukkueella riitti vielä tarmoa ja yritystä, mutta asemiaan sarjan kolmantena vankistaneen SaiPan puolustuspelaaminen johtoasemassa oli esimerkillistä. Lopulta Tommi Jokinen sinetöi Davisin syötöstä ottelun loppunumeroiksi 5–1, kun ottelua oli enää vajaat neljä minuuttia pelaamatta.

Taas uusi mies listalle?

JYPille tappio oli jo toinen peräkkäinen. SaiPa-häviön myötä hurrikaaniryhmä valahti sarjataulukossa myös sijan alaspäin, kun hurjavireinen HIFK nousi neljänneksi.

Tappion lisäksi JYP sai Lappeenrannassa lisää jobin postia, sillä joukkueen valmiiksi pitkä loukkaantuneiden lista lisääntyi todennäköisesti luottopakki Mikko Kaltevan nimellä. Pitkänhuiskea puolustaja loukkasi olkapäänsä taklaustilanteessa. TV-kuvan perusteella Kalteva roikotti olkapäätään sen näköisesti, että hän saattaa hyvinkin olla pitkään sivussa vamman vuoksi.

Myös Miika Lahti kävi SaiPa-ottelun aikana paikattavana, mutta naamaansa kolhun saanut sentteri palasi ottelussa tositoimiin.

JYPin seuraava liigakoitos on torstaina, jolloin Hippokselle vieraaksi saapuu KalPa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Maalikooste: SaiPa–JYP

TPS hävisi taistellen Tapparalle

SaiPa rankaisi taas JYPin jäähyistä

Jokerit sai hanat auki, Pelicans kyntää

HIFK runttasi Peltosen johdolla KalPan jäänrakoon