Putki poikki väkipakolla

Eihän se kaunista ollut, mutta sitäkin raivoisampaa raastamista. JYPin ja Ässien välinen kärkikamppailu lauantaina Hippoksella oli juuri sitä, mitä ottelulta etukäteen odotettiin – vähämaalista ja tasaista junnaamista, jossa lopulta kiima ratkaisee enemmän kuin taito.

Eikä kumpikaan riitapukareista ollut suinkaan kiimaton näky, vaan molemmat taistelivat ahnaasti loppuun saakka. Ja kuten usein tiukoissa ja tärkeissä tappeluissa, se suurin kiima löytyy todelliselta työmyyräosastolta. Niin nytkin, kun tällä kertaa JYPin jatkoaikavoiton viimeistelijäksi nousi kauden toisella osumallaan Jari Jääskeläinen.

– Ei mulla ole tapana ollut hirveästi maaleja tehdä, mutta onneksi nyt sattui menemään. Kyllähän se hyvältä maistui, kun veto upposi, ottelun ratkaisija kertasi tähtihetkeään.

JYPin leirissä nähtiin ottelun jälkeen Jääskeläisen lisäksi koko joukko muita naama messengillä patsastelleita pelaajia. Sen ymmärtää hyvin, koska taisteluvoiton lisäksi JYPin onnistui katkaista kolmen ottelun tappiokierre.

– Se oli selvä jo etukäteen, että pelissä on tunnetta mukana. Varsinkin kun meillä oli alla kolme tappiota. Oikeastaan meillä oli pakkovoitto ja se me otettiin, kahdella maalillaan JYPin ykköspyssyksi lauantaina kohonnut Jyrki Välivaara maiskutteli.

Myös päävalmentaja Risto Dufva ylisti joukkueen taisteluilmettä.

– Väkisin pystyimme tänään painamaan voittoon asti, vaikka akut olivat kieltämättä aika tyhjät. Siihen olen erityisen tyytyväinen, että voitto otettiin tänään väkisin. Joskus niitäkin on otettava.

Nousujohteisesti

JYPin alku otteluun ei ollut terävin mahdollinen. Sarjakakkonen Ässät tuli Hippokselle väkevällä taisteluilmeellä ja se onnistui myös avaamaan kärkikamppailun maalihanat. Vieraiden johtomaalin iski ajassa 15.21 ylivoimalla Matti Kuparinen, joka pääsi tuikkaamaan Jesse Jyrkkiön laukoman paluukiekon.

Maalinteon kanssa viime otteluissa tuskailleet hurrikaaninutut nostivat kuitenkin höyryä toisessa erässä ja joukkue sai vihdoin maalin aikaiseksi, kun Välivaaran viivasutaisu ylivoimalla löysi ohi porilaisten maalilla mainiosti pelanneen Eero Kilpeläisen. Ennen Välivaaran maalia JYP ehti pelata yhteensä peräti 218 minuuttia tekemättä yhtään osumaa.

– Jokaiselle joukkueelle tulee joskus tuollaisia jaksoja. Ei tässä missään vaiheessa mitenkään erityisen huolissaan olla oltu, kun tekopaikkoihin ollaan kuitenkin päästy, Välivaara sanoi.

JYP oli ottelussa lähellä myös täyttä pistepottia, kun Välivaara tuikkasi kolmannen erän seitsemännellä minuutilla Jonne Virtasen namupassista isännät 2–1-johtoon. Ässät iski kuitenkin vielä kerran, kun Veli-Matti Savinainen venytti ottelun jatkoajalle vajaat kolme minuuttia ennen loppuvihellystä.

– Se oli meiltä nousujohteinen peli. Parannettiin erä erältä, mutta alku olisi voinut olla terävämpi. Joka tapauksessa voitto oli tärkeä ja erityisen maukas, maajoukkueen matkaan ensi viikolla lähtevä Välivaara arvioi.

Huili hyvään paikkaan

Joukkueet jäivät kärkikamppailun jälkeen puolentoista viikon mittaiselle maajoukkuetauolle. JYPin joukkueesta tosin peräti viisi pelaaja matkaa Ruotsissa pelattavaan Euro Hockey -turnaukseen.

– Viimeisetkin voiman rippeet annettiin tänään irti, joten tauko tulee ihan hyvään saumaan. Päästään vetämään happea, tosin puolet joukkueesta lähtee maajoukkueeseen huilaamaan, Dufva vitsaili.

JYPin kenties suurin huolenaihe viime peleissä on ollut tehottomuus hyökkäyspäässä. Maalinteko on tuottanut tuskaa ja myös huolimattomuus on riivannut viimeistelyssä. Lauantainakin JYP laukoi 64 kertaa, joista peräti 28 laukausta sinkoili ohi Ässä-maalin. Dufva uskoi kuitenkin, että joukkueen hyökkäyspelaaminenkin kohenee tauon aikana.

– Ei me olla viime kierrosten tappioissa mitenkään pahasti jyrän alla oltu, vaan ennen kaikkea meidän hyökkäyspelaamisesta on paras terä tylsynyt. Energiat ovat kuitenkin olleet sen verran vähissä, että se on syönyt hyökkäystehoja. Onneksi nyt päästään lataamaan akkuja, mikä varmasti auttaa asiaan.

Voitto Ässistä oli JYPille myös erityisesti runkosarjan voittokamppailua ajatellen merkittävä. Ero porilaisiin kasvoi nyt kahdeksaan pisteeseen, kun runkosarjaa on kymmenkunta ottelua pelaamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.