RD palaa rikospaikalle

ASETELMA: JYPin päävalmentaja Jyrki Aho nosti päivän Keskisuomalaisessa kissan pöydälle. Hän myönsi, että oppi-isä Risto Dufvan kohtaaminen puolitoista kuukautta sitten oli liian iso pala hotkaistavaksi. Aho kun oli nimitetty potkut saaneet RD:n tilalle vain kuukautta aiemmin. Samaan hengenvetoon Aho totesi, että asia on nyt pois päiväjärjestyksestä eikä häiritse tämän illan kamppailua enää millään tavalla.

JYP-luotsin sanoja ei ole syytä epäillä. Ahon näkökulmasta asia on varmasti juuri niin kuin hän sanoo. Lopullisen totuuden tiedämme kuitenkin vasta, kun kiekko putoaa. Mielenkiintoista on se, että JYPin markkinointikoneisto ei ole hiiskunut RD:n paluusta rikospaikalle sanaakaan, vaikka Dufvalla elämöinti olisi ollut erinomainen myyntivaltti. Suomen valmentajakeskeisessä jääkiekkokulttuurissa Tappara-luotsi on kuitenkin eräs kiinnostavimpia persoonia. Tässä tuskin kuitenkaan on kyse Ahon hiljaisesta toivomuksesta, vaan enemmänkin siitä, että välirikko Dufvan kanssa jätti omat arpensa myös markkinointiin.

No mutta. Tämäkin kamppailu ratkaistaan lopulta kaukalossa ja sen tekevät pelaajat. JYPin osalta tämä ja huominen SaiPa-ottelu voivat olla melkoinen vedenjakaja. Vielä maajoukkuetauolta palattaessa näytti siltä, että hurrikaanipaidat ehtivät siihen junaan, jolla mennään runkosarjassa neljän sakkiin. Se on edelleen mahdollista, mutta kun puolivälin krouvi lähestyy, ei kovin pitkiin konttausjaksoihin ole enää varaa.

Viime kierroksilla JYP on jälleen etsinyt identiteettiään. Marraskuun koittaessa niitä kuuluisia kiekkokontrollimausteita ripoteltiin pelaamiseen ja hetken aikaa se näytti onnistuvan. Sittemmin kävi kuitenkin niin, että hyökkäyspeli meni täysin tukkoon. Ongelma ei ole pelkästään maalinteko, vaan myös se, että JYP ei saa luotua riittävästi laadukkaita maalipaikkoja. Edellinen ylivoimamaali syntyi HIFK-ottelun kolmannessa erässä neljä viikkoa sitten.

Positiivisiakin uutisia hurrikaanileiristä toki kantautuu. Joukkue on ajankohtaan nähden harvinaisessa tilanteessa, kun koko orkesteri on pelikuntoinen. Aivotärähdyksestä toipunut Jani Tuppurainen palaa kaukaloon kahden ottelun huilin jälkeen ja tiistaina Kuopiossa leukaansa satuttanut Pavel Skrbek on hänkin rivissä mukana. Tapparan tilanne sen sijaan on huomattavasti hankalampi. Rivistä puuttuvat puolustajat Kalle Kaijomaa, Tommi Kovanen, Aleksi Elorinne ja Juha Leimu sekä teinisensaatio Aleksander Barkov jr.

ARVIO: Ollanpa rehellisiä. Kun katsoo joukkueiden kokoonpanoja ja Tapparan tämän kauden surkeaa vierassaldoa (14 ottelua, kymmenen pistettä), voi todeta vain yhden asian. Kaikki muu kuin selkeä kolmen pisteen voitto on JYPiltä totaalinen rimanalitus. JYP tekee 3-4 maalia, Tappara yhden tai kaksi. Pelimies tosin ruksaa tulosvetolappuun JYPille kolmosen ja nelosen lisäksi vielä ykkösen.

SEURAA HEITÄ: Luottohyökkääjä Ossi Louhivaara aloitti kauden pirteähkösti. Ensimmäiset 16 ottelua tuottivat seitsemän maalia. Sen jälkeen on kuitenkin ollut hiljaisempaa. Yhdentoista edellisen ottelun saldo Ossin osalta on 1+1. Se on vaatimatonta sorttia, kun peliaikaa napsuu yli 19 minuuttia ottelua kohden.

Vanttera hyökkääjä Tomi Pekkala takoi Kärppien A-junioreissa 51 maalia 77 ottelussa kausina 2007-09. Toissa kaudella liigaurakin näytti urkenevan ihan mukavasti, kun kesken kauden tuli siirto Oulusta Tampereelle. Pekkala laukoi kaikkiaan 33 ottelussa 12 maalia. Ei pöllömmin tulokkaalle. Mutta sitten meni hana tukkoon. Tulokaskautensa jälkeen Pekkala on pelannut Tapparassa 61 ottelua ja viimeistellyt kaksi maalia!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.