RD:n paluu vol. 2

ASETELMA: Päävalmentaja Risto Dufvan erohässäkän ja kaoottisen alkukauden jälkeen JYPin liigamiehistö on noussut takaisin jaloilleen ja joukkue on tehnyt tasaisen hiljaista nousua SM-liigan kärkikaartiin. Syyskuun sekavien tapahtumien jälkeen RD:n perään ei olekaan Jyväskylässä liiemmin haikailtu, sillä uusi luotsi Jyrki Aho on hataran alun jälkeen onnistunut herättelemään pelaajat ja saanut työrauhan joukkueen peräsimessä. Siitä huolimatta entisen ylipäällikön paluu kaupunkiin herättää edelleen isoja tunteita. Dufvan saapuminen jälleen Hippokselle antaakin lauantain kiekkonäytelmään oivallisen lisäsäväyksen, kun JYP kohtaa RD:n luotsaaman Tapparan.

JYP-rupeaman jälkeen yllättävän intohimoiseksi Tapparan mieheksi muuntautunut Dufva ehti joukkoineen käväistä Hippoksella jo joulukuun alussa. Joulukuussa kyyti oli kuitenkin harvinaisen kylmää, sillä kotijoukkue kitki porkkanapöksyiltä tupsut pois tylyin 6–0-lukemin. Ottelu osoitti sen, että Dufvan johtaman joukkueen kohtaaminen herättää JYP-pelaajat todella pelaamaan. Vaikka muistot RD:n aikakaudesta haalenevat JYPin pukukopissakin hiljalleen, entisen komentajan kohtaaminen sytyttää pelaajat yhä äärimmilleen. Lauantain Tappara-kohtaamiseen ei hurrikaaninuttuja tarvitsekaan erikseen motivoida, sillä ottelussa pelataan sarjapisteiden lisäksi myös kunniasta ja hegemoniasta.

Tarkkana isännät saavat kuitenkin olla, sillä tämän hetken Tappara käy huomattavasti vaarallisemmassa tilassa kuin edellisen Jyväskylän visiittinsä aikana. Viimeisistä viidestä ottelustaan tamperelaiset ovat voittaneet kolme, tuoreimpina muistissa puhdas kotivoitto SaiPasta ja täysi pistesaalis Raumalta. Joulutauon jälkeen Tappara onkin kaivanut esille alkukaudella täysin kadoksissa ollutta punaista lankaansa, eikä joukkueen iskukykyä voi täysin aliarvioida.

Vaikka Dufva on saanut puhallettua viime viikkoina pelaajiinsa uutta puhtia, ei lauantain ottelun ennakkosuosikista ole silti mitään epäselvyyttä. Vahvana kotijoukkueena tunnettu JYP on joulun jälkeen pörrännyt kelpo vireessä ja joukkue on hieman siipirikkoisenakin selvä suosikki ottelun voittajaksi. Isännät lähtevät kuitenkin Tappara-koitokseen nöyryyttävä tappio vyöllään, kun Väli-Suomen derbyssä KalPa kyykytti JYPiä lukemin 4–0. Viiden viimeisen ottelun kuntopuntari näyttää kuitenkin jyväskyläläisittäin positiivisia lukuja, sillä saldona on neljä voittoa ja yksi tappio. JYP onkin joulun jälkeen voittanut kaikki ottelunsa torstaista KalPa-tappiota lukuun ottamatta.

Kokoonpanojen suhteen JYP antaa lauantaina tasoitusta, sillä kotijoukkueen sairastuvalla riittää tungosta. Poissa ovat mitä todennäköisimmin Sami Vatanen, Riku Helenius, Pavel Skrbek, Jani Tuppurainen, Antti P. Jaatinen ja Filip Riska. Listan nimistä täysin varmoja poissaoloja tosin ovat vain Vatanen ja Helenius ja ainakin Tuppuraisen pelaaminen jo lauantaina saattaa tulla jo kysymykseen.

Tappara on puolestaan kärsinyt viime aikoina lievästä puolustajavajeesta, kun poissa ovat olleet ruotsalaispakki Viktor Ekbom sekä Tommi Kovanen ja Jussi Halme. Ekbom palasi kuitenkin ruotuun jo torstaina, joten Tapparan vakiokasvoista vain Kovanen ja Halme lienevät yhdessä laitahyökkääjä Jukka Peltolan kanssa sivussa lauantaina.

ARVIO: JYPillä on ollut toisinaan tällä kaudella vaikeuksia syttyä kotijäällään ennalta heikompia vastustajia vastaan, mutta RD:n johdattaman Tapparan kanssa sitä ongelmaa ei ole. Jos maalihanat aukeavat ottelussa nopeasti, JYP saattaa takoa taululle rajutkin lukemat. Todennäköisempää kuitenkin on, että luvassa on perusvarma ja vähämaalinen kotivoitto, sillä JYPin suurimmat ongelmat tällä kaudella ovat liittyneet juuri maalintekoon. Sen sijaan Tapparan maalijuhlia tuskin ainakaan nähdään, sillä lokakuun jälkeen JYP on pelannut kahdeksan kotiottelua ja niissä se on päästänyt omiin vain vaivaiset neljä maalia.

Tulosveto lappuun siis JYPille 2,3,6,7 ja Tapparalle 0,1.

SEURAA HEITÄ: Vielä viime kaudella JYPin riveissä surffaili keskushyökkääjä nimeltä Jussi Makkonen. Suurin odotuksin Jyväskylään tullut, kauden 2008–09 maalikunkku ei kuitenkaan hurrikaanipaidassa päässyt oikeastaan minkäänlaiseen vauhtiin. Dufvan johtamassa JYP-joukkueessa Makkonen valahtikin melko kepeästi vilttiketjun vakiokasvoksi. Tapparassa Makkosen ja RD:n yhteistyö on tuottanut parempaa tulosta ja sentteri on päässyt oivalliseen pistetahtiin. Makkonen on ollut joukkueensa tehokkain pistemies tehoin 5+18=23 ja kirvesrintojen ykkösketjun nokkamieheltä voi odottaa Hippoksen jäällä viime vuosia vaarallisempaa menoa.

JYPin vakiokokoonpanon pelaajista löytyy vielä muutamia pelaajia, joilta maalitili on avaamatta tällä kaudella. Nollakerholaisia hurrikaaniryhmässä ovat mm. puolustajakolossit Kalle Koskinen, Olli Malmivaara ja Mikko Viitanen. Tapparaa vastaan kuparisen rikkominen voisi kuitenkin hyvin tulla kysymykseen, sillä RD:n paluu herkistää totisesti myös alakerran isot miehet. Itse veikkaan maalia tiistaina 40 vuotta täyttäneelle Koskiselle, Palokan Cheliokselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.