Rammat stadilaiset pikkujouluhumpassa

ASETELMA: Otteluohjelman laatijat voivat onnitella itseään. SM-liigan syyskausi huipentuu todelliseen huippuotteluun, kun syksyn kaksi parasta joukkuetta, sarjakärki JYP sekä –kolmonen HIFK kohtaavat Hippoksen viimeisessä pikkujouluhumpassa. Paitsi että kyseessä on runkosarjan kärkikamppailu, kyseessä on myös kauden ensimmäisen puolikkaan perusteella kahden suurimman mestariehdokkaan mittelö.

Asetelmaa kuitenkin latistaa HIFK:n sairaslista, joka on paitsi kohtuullisen pitkä, myös täynnä laatu- ja muita pelaajia. Aivotärähdyksen lokakuun puolivälissä saanut superjuniori Mikael Granlund ei ole pelannut kahteen kuukauteen. Lisäksi HIFK:lta puuttuvat kiekkoikoni Ville Peltonen, ykkösvahti Juuso Riksman, Ilari ”Noutaja” Melart sekä Robert Nyholm. Eikä kuumeilleen maaliruisku Jeff Hamiltoninkaan pelaaminen ole missään tapauksessa kirkossa kuulutettua. JYPiltä sivussa ovat Miika Lahti, Jani Tuppurainen ja Joni Myllykoski. Soturihyökkääjä Filip Riska jätti kaukalon Blues-ottelun ensimmäisen erän jälkeen loukkaannuttuaan Jere Karalahden taklauksesta. Kaikki jääkiekkoa seuraavat tietävät, että Riska ei ihan pienestä pipistä peliä kesken jätä, joten voi olla, että maailman kovin suomenruotsalainen nähdään pelihommissa vasta joulun jälkeen.

HIFK on ainoa joukkue, joka on pystynyt voittamaan JYPin tällä kaudella kahdesti ja se on myös ainoa joukkue, joka on hakenut voiton Hippokselta. Tämähän tapahtui heti maajoukkuetauon jälkeen, kun stadilaiset olivat parempia rankkareilla maalein 4-3. Sen jälkeen JYP on hävinnyt kolme kertaa vieraissa, mutta kotona saldo on pidetty puhtaana. Vajaan kuukauden takaisen tappion jälkeen JYP on pelannut neljä kotiottelua ja voittanut ne kaikki. Maaliero näissä on kuin suoraan salibandyn MM-kisojen alkulohkosta: tyrmistyttävä 22-3.

HIFK saapuu ”böndelle” kolmen peräkkäisen kotiottelun jälkeen, joista kaksi viimeistä päättyi tappioon. Jokerit rutisti tiistaina 2-1 –voiton varsinaisella peliajalla, Tapparaa vastaan torstaina Kari Jalosen suojatit puolestaan tunaroivat 2-0 –johdon.

ARVIO: Kuukausi sitten Ville Peltonen oli suurin yksittäinen syy siihen, että HIFK pystyi Keski-Suomesta voiton niistämään. Stadilaisten materiaali on leveä, mutta ei niin leveä, että se voittaisi vieraissa JYPin ilman Peltosta. Perinteiset 3-4 maalia JYPille, 1-2 HIFK:lle.

SEURAA HEITÄ: Sami Vatanen! Vaikka pistetili ei torstaina Bluesia vastaan lihonut kuin yhdellä syöttöpisteellä, niin olihan taas kerrassaan jäätävä esitys. SM-liigassa ei taida tällä hetkellä olla ainuttakaan pelaajaa, joka pystyisi dominoimaan kaukalon tapahtumia samaan tapaan kuin 19-vuotias Pikku-Sami. Siis katsokaa, katsokaa ja ihailkaa SM-liigan parasta puolustajaa. Seuraava mahdollisuus siihen tarjoutuu vasta reilusti tammikuun puolella, Vatasen vuodenvaihde kun vierähtää Buffalossa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

HIFK panttasi syystä tai toisesta seuraikoni Kimmo Kuhdan pestaamista aina elokuun loppuun saakka. 35-vuotias laitahyökkääjä on naputellut 30 ottelussa tehot 10+21=31. Yli piste per peli tahti reilun varttitunnin ottelukohtaisella peliajalla on kova suoritus. 601 SM-liigaottelua pelannut Kuhta on nähty HIFK-nutussa 599 kertaa. Kaksi ottelua tuli tahkottua wanhan Kiekko-Espoon riveissä 15 vuotta sitten. Kuudessadas HIFK-taisto on siis edessä tänään. Ja viisi yli 20 maalin SM-liigakautta merkkauttanut sniper on yhä vaarallinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.