Rampana sarjakärjen kimppuun

ASETELMA: Eipä ole helppo JYPin urakka kömpiä Savonmualle haastamaan sarjakärki KalPaa. Ensinnäkin kilpipaidat ovat hoidelleet nimiinsä kauden kaikki kolme aiempaa kohtaamista yhteismaalein 8-2. Toisekseen KalPa on liigan paras kotijoukkue ja se on hävinnyt 17 Niiralan montussa pelaamastaan ottelusta vain kaksi. Kolmanneksi JYPin sairaslista alkaa olla kunnioitettavan mittainen: Filip Riska, Antti P. Jaatinen, Jani Tuppurainen, Pavel Skrbek sekä viimeisimpinä Jonne Virtanen, Riku Helenius ja Sami Vatanen. JYPillä on tänäänjalkeilla vain kymmenen hyökkääjää ja kuusi puolustajaa.

Vaikka JYPin materiaali leveä onkin, puraisee etenkin Vatasen ja Skrbekin poissaolo sitä isolla ja terävällä hampaalla. Ja vaikka Joni Myllykoski liigan elittiveskareihin kuuluukin, on Helenius myös iso menetys. Joulutauon molemmin puolin Pälkäneen mies näytti, miksi hän oli aikoinaan NHL-draftin ensimmäisen kierroksen varaus.

JYPin onni onnettomuudessa lienee se, että alkukaudesta välillä hukassa ollut "tiikerinsilmä" näyttää löytyneen. Pelillisesti paketti ei ole edelleenkään valmis, se nähtiin tiistaina TPS:aa vastaan. Pekka Virran porukka piti kiekkokontrollillaan hurrikaanipaitojan välillä todella ahtaalla, mutta JYP väänsi väkisin 2-0 -voiton. JYPin hyökkäyspelaaminen on edelleen sen verran ailahtelevalla pohjalla, että se tuottaa välillä helteisiä hetkiä omaan päähän. Hampaat irvessä puolustamalla, laukauksia blokkaamalla ja hyvällä maalivahtipelillä joukkue pystyy kuitenkin voittoja raapimaan.

ARVIO: Käänsipä asetelmaa miten tahansa, KalPa on suosikki. Kotijoukkue takoo auringonvarmasti 2-3 maalia. JYPin ehdoton maksimi on kolme, todennäköisin lukema kuitenkin yksi.

SEURAA HEITÄ: Bluesista keväällä JYP-nuttuun vaihtanut Kristian Näkyvä on ottanut hurrikaanipaitojen takalinjoilla suuremman rooli kuin moni odotti. Nuorukainen pelaa rohkeaa ja ennakkoluulotonta kiekollista peliä ja jääaikaa siunaantuu keskimäärin 18 minuuttia ottelua kohden. Tehot 5+4 tällä kaudella kerännyt Näkyvä saa tulevina viikkoina varautua kasvavaan vastuuseen, sillä Sami Vatanen on murtuneen sormen vuoksi rivistä pois jopa kuusi viikkoa.

Magnitogorskiin kaupatun Ari Ahosen tuuraajaksi Kuopioon saapui New York Islandersin sekasortoisesta organisaatiosta Mikko Koskinen. "Kolmen metrin Koskinen" pelasi tukun erinomaisia otteluita joulun alla ja valittiin lopulta Moskovan EHT-turnaukseen - Ahosen kieltäydyttyä. Koskinen pelasi itänaapurissa yhden ottelun, jossa Tshekki pommitti miehen itseluottamuksen reikäjuustoksi. Hänen ensimmäinen liigaottelunsa joulutauon jälkeen kesti vajaat yhdeksän minuuttia, kun Pelicans takoi kiekkoa reppuun. Hätäisimmillä jäi Niiralassa muutama sydämenlyönti väliin, mutta tiistain Jokerit-ottelun nollapeli osoitti, että Koskisen edesottamuksista tuskin tarvitsee olla huolissaan. Tähän muuriin on törmännyt tällä kaudella moni, niin voi käydä myös JYPille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.