Rantapallot esille, kesäloma alkaa

ASETELMA: JYP on ajanut itsensä tukalaan asemaan. Kukaan ei muista enää runkosarjan lopun huikeaa kiriä, jos kesäloma alkaa tänään. Hienosta taistelusta ynnä muusta on ihan turha lässyttää yhtään mitään. Runkosarjan voittaja EI VOI hävitä puolivälieräsarjaa sääliplayoffista tullutta joukkuetta vastaan. Ei varsinkaan johdettuaan sarjaa 3-1. Historiatilasto 3-1 –johtoaseman puppeloinnista on kuitenkin JYPin kannalta karmaiseva. SM-liigan pudotuspelien seitsemään otteluun venyneissä sarjoissa kuudennen ottelun voittanut joukkue on aina voittanut myös seitsemännen ottelun (kuusi kertaa). 1-3 –tappiolta 3-3:een noussut ryhmä on niin ikään aina voittanut seitsemännen pelin (neljä kertaa).

Lisäksi tämä ottelusarja on jo kirjoittanut oman historiansa. Kuudessa aiemmassa kamppailussa avausmaalin tekijä on lopulta voittanut ottelun. Avausmaalin tärkeys korostuu tässä kamppailussa entisestään. Altavastaajana, ilman hävittävää, puolivälieriin lähtenyt Kärpät on henkisesti paljon paremmassa lennossa kuin ennakkosuosikin aseman kanssa tuskaillut JYP. Jos Kärpät iskee tänään illan ensimmäisen maalin, on hyvin vaikea kuvitella JYPin siitä enää nousevan. Itseluottamus on liian monella pelaajalla kutistunut seitinohueksi.

Kotiyleisön tuki tai sen mahdollinen puute on myös mielenkiintoinen asia. Maanantaina Hipposta kuritettiin sietämättömän pitkällä ottelulla, josta käteen jäi vain pettymys. Kun Oulussa pelattiin eilen, jää lipunmyynti- ja markkinointiaika lyhyeksi. Onko Jyväskylän kiekkoyleisö heittänyt kirveen jo kaivoon? Onko häkki täynnä, riittääkö meteliä? Nyt mitataan myös paikallisen kiekkokulttuurin syvyyttä.

Kokoonpanojen osalta Kärpät jatkaa rohkeaa linjaansa. Uutena miehenä mukaan tulee sentteri Veikko Karppinen, jota ei ole tämän kevään pudotuspeleissä vielä nähty. Karppinen on merkitty oululaisten ykkösketjun sentteriksi. Rinnalla polkevat Kristian Kuusela sekä nuori lupaus Joonas Komulainen. Selkävaivainen Jari Viuhkola ei ole pelikunnossa.

JYPkin on vihdoin viimein tehnyt radikaaleja muutoksia yskineeseen koneeseensa. Jussi Makkonen on siellä, missä hänestä on tällä hetkellä eniten hyötyä, eli katsomossa. Makkonen on parhaimmillaan mainio sentteri, mutta repaleisen kauden jälkeen itseluottamus oli tipotiessään jo pudotuspelien alkaessa. Otteet kärppäsarjassa eivät sitä ainakaan vahvistaneet. Makkosesta voi olla JYPille iloa ensi kaudella, mutta tämän kauden juna meni jo.

Vanha kunnon kärpännylkijä Antti Virtanen sen sijaan on pitkästä aikaa rivissä mukana. Virtanen on juuri sellainen kelmi, joka saattaa livauttaa ratkaisun JYPille. Mutta maalipaikoille ja pelin ytimeen pääsy on ollut konkarille tällä kaudella vaikeaa. Virtanen pelottelee Kärppiä kolmosketjussa yhdessä Mikko Hakkaraisen ja Filip Riskan kanssa. Eilen aivotärähdyksen saanutta Olli Malmivaaraa tuuraa puolustuksessa Antti Jaatinen.

ARVIO: JYP rynnistää alussa hurjasti, mutta Kärpät pystyy torjumaan hyökkäykset. Rennomman peliotteensa turvin vierasjoukkue naputtelee jatkossa kolme maalia ja se riittää voittoon. JYP jäänee yhteen osumaan.

SEURAA HEITÄ: Steve Kariya sai keskiviikkona vihdoin pudotuspelien maalitilinsä auki. Se oli kanadalaiselle iso itseluottamusruiske, mutta Kariya on playoffin kestäessä törmännyt jatkuvasti karuun kiekkototuuteen. Hyvä iso mies voittaa aina hyvän pienen miehen. Toisaalta Kariya on myös maksanut kovaa hintaa Jussi Makkosen vaisuudesta. Nyt vierellä ovat työmiehet Miika Lahti ja Olli Sipiläinen.

Kun kärppäahdinko oli suurin, alkoi Mika Viinasen ketju vastata huutoon. Kahdessa edellisessä ottelussa Kärpät on tehnyt seitsemän maalia. Viinanen on värkännyt niistä kolme, Pavel Rosa kaksi ja Lukas Kaspar yhden. Ainoan kolmikon ulkopuolelle livahteneen osuman rusikoi puolustaja Mikko Lehtonen – Rosan ja Kasparin syötöistä, kuinkas muuten. Jos Viinasen poppoon tilastoista löytyvät tämän ottelun osalta puhtaat kiikarit, voi JYP tuulettaa välieräpaikkaa. Muussa tapauksessa ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.