San Jose säikytteli, mutta kannu tulee Jyväskylään! – "Ei ole sanoja"

San Jose jo vähän säikytteli Pittsburghia, mutta sittenkin vain säikytteli.

Stanley cupin finaalisarja oli jo perjantaiaamuna Suomen aikaa katkolla Pittsburgh Penguinsille sen kotihallissa, mutta Sharks siirsi ratkaisua Martin Jonesin häikäisevän maalivahtipelin ja tehokkaan viimeistelynsä turvin. Yksi "ylimääräinen" Kalifornian reissu ei kuitenkaan pingviinejä hämännyt.

Joukkue hallitsi pitkiä toveja myös kuudetta finaalia ja lopulta löi tahtia kuten oli tehnyt oikeastaan jokaisessa loppuottelussa. Sitten lensivät kypärät, hanskat ja kaikki muutkin tavarat, kun Sidney Crosbyn kipparoima joukkue juhli seuran historian neljättä Stanley cup -voittoa. Edelliset ovat vuosilta 1991, 1992 ja 2009.

Muuan kirous piti edelleen pintansa. Pittsburghin jokainen mestaruus on ratkennut vieraskaukalossa, kotiyleisönsä edessä se ei päässyt tuulettamaan vieläkään.

Se ei toki pingviinilauman riemua hillinnyt San Josen sunnuntai-illassa. Kapteeni Sidney Crosby kohotti kanisterin käsivarsilleen, ojensi sen seuraavaksi kesken pudotuspelien loukkaantuneelle Trevor Daleylle. JYP-kasvatti Olli Määttä sai pokaalin kouriinsa kello 6.03 Suomen aikaa, kenties hieman yllättäen vasta koko porukan kuudentenatatoista.

21-vuotias Määttä on ensimmäinen koskaan Stanley cupin finaaleissa pelannut jyväskyläläinen. Saman tien hänestä tuli myös kaupungin ensimmäinen Stanley cup -voittaja. Suomalaisittainkin kunnia on harvinainen, Määttä on lajissaan kahdestoista ja vasta kolmas suomalainen puolustaja Reijo Ruotsalaisen ja Kimmo Timosen jälkeen, joka on kiekkomaailman himotuimman kannun voittanut.

- Ei ole sanoja, en pysty sanomaan mitään. Ei tämä ole oikein vielä kolahtanut, Määttä henkäisi tuoreeltaan.

Ratkaisevassa finaalissa hän urakoi 21 minuuttia ja oli ottavana osapuolena Logan Couturen 1-1 -tasoituksessa. Takaiskusta huolimatta Määttä kuului silti Pittsburgh-puolustuksen luottomiehiin, hän pelasi kolmanneksi eniten pingviinipakeista Kris Letangin ja Brian Dumoulinin jälkeen.

- Nuori mies, mutta pelaa kuin 35-vuotias, ruotsalaishyökkääjä Carl Hagelin kehui Määttää.

Nuori puolustaja tuo Stanley cupin ennemmin tai myöhemmin kotikonnuilleen. Saapa nähdä, minkälainen karnevaali siitä kehkeytyy.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .