Siivetönnä en voi lentää

JYP lähtee isännöimään tänään Pelicansia peräti kolmen ottelun tappioputki niskassaan. Toisaalta – Pelicansin tappioputkella on mittaa jo 9 ottelua.

ASETELMA: Kolmannen kerran reilun kuukauden sisään Hippoksella vierailevan Pelicansin kausi on ollut merkillisen kaksijakoinen. Loistava startti tuotti heti alkuun peräti 11 ottelun pisteputken, jonka aikana joukkue rouhi peräti kymmenen voittoa. Sen jälkeen onkin ollut hiljaisempaa. Seuraavan 22 ottelun aikana voittosarakkeeseen on kirjattu vain viisi merkintää. Edellisestä on aikaa jo kolme viikkoa ja tappioputkella mittaa hulppeat yhdeksän ottelua. Putken aikana pussinokat ovat kyenneet voittotaisteluun mukaan vain muutaman kerran, isossa osassa otteluita sillä ei ole ollut mitään mahdollisuuksia. Siivetonnä en voi lentää, sano.

JYP elää myös jonkinlaista suvantovaihetta. Kolmessa edellisessä ottelussaan hurrikaanipaidat ovat tehneet vain kolme maalia – eikä joukkue juuri enempää olisi ansainnutkaan. Loukkaantumissuma runtelee erityisesti puolustuspäätä, mutta esimerkiksi torstaina Hippokselta pisteet hakenut KalPa oli ihan yhtä siipirikko. Silti se pelasi parempaa jääkiekkoa.

JYPin joulutauko kuluu pääosin Berliinissä European Trophyn lopputurnauksessa. Vaikka turnauksen arvostus ei varsinaisesti ole taivaita hipova, on joukkueella silti mahdollisuus voittaa jotain. Kukaan ei sitä kovin auliisti myönnä, mutta Berliinin keikka saattanut jonkin verran kummitella takaraivossa viime aikoina.

Loukkaantumiset ovat aiheuttaneet myös sen, että avainpelaajat kantavat äärimmäisen raskasta kuormaa tällä hetkellä. JYPin kilpailulliset ottelut alkoiva europelien merkeissä neljä kuukautta sitten ja nyt takana on jo 40 ottelua. Kunnon latauksen löytäminen jokaikiseen vääntöön on äärimmäisen vaikeaa, jopa mahdotonta.

JYPin sairaslistalla ovat torstain tapaan Mikko Viitanen, Yohann Auvitu, Jyrki Välivaara, Mikko Kalteva, Anssi Löfman ja Markus Poukkula. Pelicansilta puuttuvat Kimmo Koskenkorva, Tuomas Santavuori, Juha Leimu, Jesse Niinimäki, Ilkka Pikkarainen ja Marko Pöyhönen.

ARVIO: Jos JYP pystyy pelaamaan samalla intensiteetillä, jolla se pelasi KalPaa vastaan kahden ensimmäisen erän alut, se voittaa pomminvarmasti. Mutta jos päälle on jäänyt torstaina ajoittain nähty haahuilumoodi, tulee käkättimeen. Ympäripyöreää, joukkueet tuntevat toisensa hyvin. Lyödään tulosvetolappuun 3–3.

SEURAA HEITÄ: Puolustaja Aleksi Salonen pommitti torstaina KalPaa vastaan liigauransa toisen maalin ja oli muutenkin pirteällä pelipäällä. "Köyhän miehen Vatanen" pysyy mielellään kiekossa ja uskaltaa pelata. Virheitäkin sattuu, mutta Salosella on potentiaalia ja halua ratkoa pelejä. Parikymppinen pakki voi tulevina vuosina nousta 30 pisteen liigapuolustajaksi.

Nimi Joonas Alanne ei monellekaan paljon kerro, mutta 23-vuotias liigadebytantti on lunastamassa paikkaansa pääsarjassa. RoKin kasvatti pelasi kaksi edellistä kautta mestistä Hokissa, kunnes siirtyi kuluvalle kaudelle Heinolan Peliittojen riveihin. Lainakeikka Pelicansiin poiki lopulta loppukauden kattavan sopimuksen. Yhdeksässä liigaottelussa Alanne on naputellut 2+2 pistettä. Joku saattaa muistaa miehen myös JYPin A-junioreista, kun Alanne pistäytyi hurrikaanipaidassa 15 ottelun verran kaudella 2009–10.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.