Slovenialaisylläri on innoissaan - "Kovin moni ei ole tätä tehnyt"

Tuore JYP-kasvo Miha Verlic on liigahistorian kuudes slovenialaispelaaja.

Kun liigan superpitkä siirtoaika alkoi lähestyä loppuaan, oli KooKoo-puolustaja Jake Newtonin JYP-siirto pyörinyt hallihuhuissa jo tovin. Sen toteuduttua hurrikaaniorganisaatio nykäisi hihasta vielä ylätyskortin, kun slovenialaishyökkääjä Miha Verlic siirtyi JYPiin EBEL-liigan pudotuspelien ulkopuolelle jääneestä Villacherista maaliskuun 1. päivänä.

- Kaikki tapahtui nopeasti. Sain keskiviikkoiltana (28.2.) soiton, että kiinnostaisiko tällainen vaihtoehto. Totta kai kiinnosti. Sen jälkeen seurat keskustelivat keskenään ja torstaina olin jo matkalla, Verlic kertaa.

- SM-liiga on eräs Euroopan parhaista sarjoista, joten päätös oli helppo, hän lisää.

Tällä haavaa 26-vuotias Verlic pelaa JYPin kakkosketjussa konkareiden J-P Hytösen ja Ossi Louhivaaran rinnalla.

- He ovat auttaneet minua paljon. Ennen ensimmäistä peliä en ollut ehtinyt harjoitella joukkueen kanssa enkä tuntenut yhtään pelaajaa. Se oli vähän hankala ottelu, mutta sen jälkeen helpotti. Yksittäisten pelaajien luisteluvoima ja joukkueiden pelinopeus ovat täällä ihan eri tasolla kuin EBELissä, pitkänhuiskea hyökkääjä arvioi.

Verlic ennätti kohdata runkosarjan lopulla KalPan, Ässät ja KooKoon, joten puolivälierävastus HIFK on hänelle jokseenkin tuntematon.

- Sen verran tiedän, että fyysinen ja aktiivinen joukkue tulee vastaan. Mutta tiedän myös sen, että jos pelaamme omalla tasollamme, pystymme voittamaan tämän ottelusarjan, Verlic toteaa.

"Professori" takapiruna

Viime vuodet Slovenian maajoukkueen vakionaamoihin kuulunut Verlic oli mukana myös olympialaisissa ja pelasi ykkösketjussa yhdessä Jan Mursakin ja Jan Urbasin kanssa. Sloveniaa luotsasi Kari Savolainen, joka valmensi aikoinaan myös JYPiä. Ensin Hannu Aravirran apumiehenä 1990-luvun alussa ja päävalmentajana 1993-95.

- En tiedä sen tarkemmin, mutta varmaan hänellä oli jotain tekemistä siirtoni kanssa. Ainakin se oli Kari, joka minulle ensimmäisenä soitti ja kyseli kiinnostusta pelata JYPissä. En tosin tiedä, kuinka paljon JYP oli ollut häneen yhteyksissä, Verlic selvittää.

Savolaisen ammoinen JYP-tausta tuli Verlicille yllätyksenä.

- En tiennyt, että Kari oli valmentanut täällä ennen kuin tulin tänne, hän tunnustaa.

62-vuotias Savolainen on työskennellyt Slovenian kiekkoilun parissa pitkään. Jo 1990-luvun lopulla hän toimi maan pääsarjassa HK Bledin päävalmentajana. Maajoukkuetta Mäntän Kiekko-Poikien kasvatti on valmentanut aiemmin 2003-05 ja toiminut sen neuvonantajana 2010-2013.

- Kari on kuin Slovenian jääkiekon professori ja merkitys erityisesti maajoukkueelle on ollu iso, Verlic arvioi.

Kiekkokääpiön maajoukkue onkin mielenkiintoinen juttu. Maassa on vain 150 miespelaajaa, mutta silti joukkuetta on nähty säännöllisesti MM-kisojen A-sarjassa ja Pyeongchangissakin se pelasi uskottavan olympiaturnauksen.

- Ehkä vähäinen pelaajien määrä on meidän salainen aseemme. Kaikki tuntevat toisensa ja vaihtuvuus maajoukkueessa on pientä. Se on yhtenäinen ryhmä, vähän kuin perhe, Verlic tuumaa.

Kuudes ja kolmas

Myös JYPin koppiin astuessaan Verlic koki liittyneensä hyvähenkiseen ryhmään.

- Tunsin oloni heti tervetulleeksi, JYPin koppiin oli helppo tulla. Hyvähenkinen, hauska porukka, hän kehuu.

Takana on seitsemän kautta nykyisin Itävallassa, Italiassa, Unkarissa, Kroatiassa ja Tshekissä vaikuttavassa EBEL-liigassa. 320 ottelussa Verlic on naputellut 84+81=165 tehopistettä ja tehnyt kahdella kaudella yli 20 maalia. Nyt mies uskoo ottavansa seuraavan harppauksen urallaan.

- Kovin moni slovenialainen ei ole päässyt pelaamaan SM-liigassa. Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja olen varma, että tämä on askel eteen päin, liigahistorian kuudes ja JYPin historian kolmas sloveeni sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .