Suomen MM-joukkueen Pohjois-Amerikan apujen tehtyjen NHL-maalien määrä on pyöreä nolla

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen MM-miehistön pelaajalistassa komeilee pelaajien nimien perässä kahden NHL-joukkueen nimet. Chicago Blackhawksin Henri Jokiharju ja Florida Panthersin Juho Lammikko pelasivat NHL:ssä puolikkaat kaudet, kun toinen osa sujui farmiliiga AHL:ssä.

Molemmat matkustavat tällä viikolla ensimmäisiin miesten MM-kilpailuihinsa ja ovat myöhään sunnuntai-iltana julkaistussa Suomen kokoonpanossa poikkeukset. He ovat kokoonpanon ainoat, joille kertyi tällä kaudella peliminuutteja maailman kovimmassa jääkiekkosarjassa.

Jokiharju aloitti kauden väkevästi Chicagossa, mutta loppukautta kohti peliaika löytyi AHL:stä. Puolustaja summasi 38 ottelussa 12 syöttöpistettä. Myöskään Lammikko ei onnistunut maalinteossa. Floridan nelosketjussa hyökännyt Lammikko kirjautti kuusi syöttöpistettä 40 ottelussa.

Pohjois-Amerikan apujen virta päävalmentaja Jukka Jalosen joukkueeseen jäi ohueksi, mutta Jalonen ennakoi tilannetta jo maaliskuun lopulla STT:n haastattelussa.

–  Pelaajilla on erilaisia elämäntilanteita. Joillain voi olla vammoja tai perhesyitä. Osalla sopimus voi olla katkolla, ja silloin MM-kilpailuihin ei lähdetä, Jalonen kertoi tuolloin.

Jo kautensa päättäneistä esimerkiksi Winnipegin Patrik Laineen sopimus on katkolla, ja lisäksi maalitykillä on hoidettavana loukkaantumisia. Jalosen luottoleijona Mikael Granlund täytti kohdan perhesyyt, kun hänelle syntyi talvella lapsi. Aleksander Barkovin nimi pyyhittiin maajoukkueen papereista sen jälkeen, kun Florida halusi rauhoittaa kauden vaivoista toipuvan kipparinsa.

–  Lähivuosina tilanne on hieno, kun Suomella on paljon pelaajia pitkillä sopimuksilla NHL:ssä. Lähivuosina voimme saada todella nimekkään joukkueen MM-kilpailuihin, Jalonen katsoi tulevaan.

Monella suomalaisella on kausi kesken

Tämän kevään MM-joukkueeseen Lammikon ja Jokiharjun lisäksi muut Pohjois-Amerikasta saapuneet pelaajat ovat maalivahti Kevin Lankinen ja puolustaja Niko Mikkola, jotka eivät pelanneet NHL:ssä.

Jalosen mainitsemien asioiden lisäksi kisajoukkueen kokoonpanosuunnitelmia mylläsi myös suomalaisten vahva menestys NHL:ssä. Maanantaina seitsemällä joukkueella oli vielä kausi kesken, ja näistä kuudessa on vähintään yksi suomalainen.

Aikaisemmallakaan NHL-kokemuksella Suomi ei pääse juhlimaan. Puolustaja Petteri Lindbohm pelasi kolmella kaudella hajaotteluita ennen kuin palasi Eurooppaan, ja hyökkääjä Harri Pesonen kirjasi neljä ottelua.

Slovakiassa pelattaviin MM-kilpailuihin Suomi lähtee haastajana. Esimerkiksi Ruotsin ja Venäjän joukkueissa on kolme kentällistä NHL-apuja. Yhdysvaltojen ja Kanadan rivit on täytetty muutamaa miestä lukuun ottamatta NHL-pelaajilla.

Vähillä on pärjätty ennenkin

Jaloselle tilanne on tuttu. Maailmanmestaruuteen vuonna 2011 päättyneissä MM-kilpailuissa Suomella oli viisi NHL-pelaajaa, tosin kärki oli terävä Mikko Koivun johdolla.

Vuonna 2014 Erkka Westerlundin Leijonat saavutti MM-hopean neljällä NHL-pelaajalla. Hannu Aravirran komennossa Suomi otti vuonna 1998 MM-hopeaa kahdella NHL-pelaajalla. Prahan hopeakeväässä 1992 Pentti Matikaisella oli mukana yksi NHL-vahvistus, mutta 1990-luvulla suomalaisten määrä taalajäillä oli nykyistä pienempi.

Jalosen on totuttu luottavan vahvaan Euroopassa pelaavaan runkoon, joka on kiekkoillut läpi kauden EHT-sirkuksen.

–  Moni pelaaja on ollut koko neljän viikon leirityksen mukana ja matkan varrella mukaan liittyi pelaajia, jotka omalta osaltaan täydensivät joukkuetta hienosti, Jalonen kommentoi joukkuettaan tiedotteessa.

Omien suosimisesta Jalosta ja valmennustiimiin kuuluvaa HPK-luotsi Antti Pennasta ei voi syyttää. Liigamestari HPK:sta MM-joukkueeseen ei kelpuutettu yhtään pelaajaa. Hopeamitalisti Kärpistä Mikko Manner toi maajoukkueeseen mukanaan maalivahti Veini Vehviläisen sekä puolustajat Jani Hakanpään ja Atte Ohtamaan.

Ohtamaa on useiden arvokilpailujen veteraani, mutta Vehviläinen ja jykevä Hakanpää ensikertalaiset. Kummankin ura on uudessa nousukiidossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.