Tätä NHL-tähteä et löydä sosiaalisesta mediasta – kovia minuutteja keräävä Sami Vatanen kertoo, kuinka hän suhtautuu kesän suuriin muutoksiin

Loma, ja vieläpä jo alkukeväästä lähtien.

Jyväskyläläinen Sami Vatanen, 28, ei ole tottunut siihen, että pelit NHL-kaukaloissa olisivat ohi jo huhtikuun alussa. Kaudesta 2012–13 lähtien Pohjois-Amerikassa pelannut Vatanen on taistellut himotusta Stanley Cupin pokaalista jokaisella kaudellaan. Paitsi tällä.

– Kyllähän tämä on ollut erikoista, New Jersey Devilsiä edustava Vatanen miettii kevättään.

Joukkue keräsi NHL:n runkosarjassa koko liigan kolmanneksi vähiten pisteitä. Jyväskyläläinen ei pelannut aivotärähdyksen ja sairastumisten takia enää tammikuun jälkeen kuin pari yksittäistä peliä.

Nyt pettymys ja kivut on selätetty.

Devils hankki kesällä vaihtokaupassa joukkueeseen tähtipuolustaja P.K. Subbanin ja nappasi lisäksi NHL:n varaustilaisuudessa ykkösvarauksellaan lupaavan sentterin Jack Hughesin.

Muutokset ovat JYP-kasvatin mielestä hyviä, vaikka Subban todennäköisesti rohmuaakin Vataselta peliminuutteja. Viime kaudella Vatanen sai joukkueessaan toiseksi eniten peliminuutteja, keskimäärin vajaat 22 peliä kohti.

– Kyllähän se on ihan hyvä asia joukkueen kannalta. Itselläni ei ole hirveämmin henkilökohtaisia tavoitteita. On hyvä, että seurajohto haluaa oikeasti päästä pudotuspeleihin. Joukkue alkaa nyt näyttää hyvältä, Vatanen kertoo.

Muutos saattaa olla Vataselle jopa hyvä asia, sillä hän ei ole tottunut olemaan parrasvaloissa. Kentällä hän haluaa näkyä, mutta sen ulkopuolella rauha on toivottua. Subban on jo valmiiksi yksi liigan räiskyvimmistä ja näkyvimmistä mediapersoonista, ja nuori yhdysvaltalaissentteri Hughes kerää hänkin jatkossa kosolti huomiota ympärilleen.

– Mitä vähemmän olen näytillä, sen parempi. Tykkään olla rauhassa. Ei minulla ole mitään tarvetta olla etusivulla tai missään, Vatanen kertoo suhteestaan julkisuuteen.

Hän viihtyy omissa oloissaan paljon paremmin kuin median haastatteluissa tai show’n keskipisteenä. Vatanen ei ole missään sosiaalisen median alustoilla. Facebookit, Twitterit ja Instagramit eivät ole koskaan houkuttaneet miestä.

– Se on minulle helpompaa. Mitä vähemmän olen sielläkään, sen parempi se minulle on. En ole koskaan oikein päässyt siihen mukaan.

Julkisuuteen on silti saanut Yhdysvalloissa ja suuren viihdebisneksen liigassa tottua. Paikallismedian toimittajat kulkevat joukkueen mukana vieraspelireissuille, ja haastatteluita saa antaa jatkuvasti.

– Ihan mukavia he ovat, ei siinä mitään.

Vatanen viettää nyt viimeistä kesälomakuukauttaan Tampereella ennen harjoitusleirien alkamista. Kuten saattaa arvata, hän ei ole liittynyt suomalaiskiekkoilijoiden kesäharjoitteluryhmiin. Monelle NHL-tähdelle, kuten Rasmus Ristolaiselle ja Jesperi Kotkaniemelle, yhteiset treenisessiot toimivat todella hyvin, mutta eivät Vataselle. Hän harjoittelee New Jerseyn antamien ohjelmien mukaan omatoimisesti.

– Onhan niitä ryhmiä aina, mutta se ei ole mua varten. Vaimon kanssa käymme yleensä salilla aamuisin. On parasta, kun saa mennä silloin kun haluaa, Vatanen kertoo.

– Talvella on niin pitkä ruljanssi, että on kiva päättää menemisistään ja tekemisistään vihdoin itse.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .