TPS voitti puolitekoisen JYP:n Hippoksella

JYP:n valmentaja Risto Dufva huomautti ennen playoff-tunneliin heittäytymistä, että jossain vaiheessa kevättä tulee myös raekuuro niskaan.

Yllättävää oli, että se ropsahti heti – ja jäätävänä sittenkin.

JYP:n kuviteltiin pyörittävän TPS:sta puolivälieräsarjassa helpon lumipallon ja nakkaavan hunajaryhmän Aurajokeen.

Ei onnistu, ei ainakaan helposti. Flowtilaan päässyt turkulaisryhmä oli perjantaina nöyrä ja taktisesti viisas. JYP ei keksinyt mitään. Se hallitsi, mutta oli aseeton.

TPS vei avauskohtaamisen pahaenteisesti 3–1 (1–1, 1–0, 1–0).

Kymmenen torjuntaa

– Emme pelanneet hyvin, Dufva myönsi.

– Emme olleet valmiita. Edellisestä tosi pelistä oli kulunut liian paljon aikaa (puolitoista viikkoa).

Luotsi näki oikein. Hurrikaani ulvoi näennäisesti, mutta ei pelottavasti. JYP ei päässyt missään vaiheessa tilanteen herraksi. Sillä oli liikettä – mutta ei riittävästi. Sillä oli fyysisyyttä – mutta ei tarpeeksi.

JYP oli puolivalmis ja sitä kautta myös puolitekoinen. Kuvaavaa oli, että epävarmasti esiintynyt Sinuhe Wallinheimo torjui koko kamppailussa vain kymmenen kiekkoa. TPS:n lyönnissä oleva Alexander Salak oli laatan tiellä 43 kertaa.

– Hei, meitä mitataan nyt, joukkueen paras pelaaja, rouhija Jumalan armosta, Filip Riska tuhahti.

Tarjoilu ei kelvannut

Kaiken huipuksi TPS tuli Jyväskylään tarjottimen kanssa. Avauserässä se sortui kapteeninsa Aki Bergin (2+5+pelirangaistus) tahdittamana jäähysumaan. JYP pääsi jahtaamaan yhteen menon lähes yhdeksän minuuttia ylivoimaosumaa. Kotijoukkue johti 1–0. Toinen isku olisi saattanut niitata TPS:n.

Mutta mitään ei tapahtunut. Tai tapahtui. Turkulaiset uhrautuivat, sumputtivat alueensa ja hätistivät JYP-pelaajat hemmettiin veräjältä.

– Ylivoima ja se, ettemme onnistuneet sotki peliämme , Dufva selvitti.

Hieman erikoinen toteamus.

JYP-luotsi veti esille myös toisen tekijän. Hänen mielestään pelaajayhdistyksen organisoima mielenilmaus kulutti nimen omaan hänen joukkueensa energiaa.

– Vastuutonta touhua järjestää moinen episodi tässä vaiheessa kautta, Dufva jyrisi.

– Ennen ottelua kukaan ei tiennyt, seistäänkö tumput suorina puoli minuuttia vai sekunti. Vai pelataanko ollenkaan.

– Kapteeni ( Juha-Pekka Hytönen) joutui ennen peliä kyselemään tuomareilta, mitä tapahtuu. Ajatus karkasi vääriin asioihin.

Ehkä näin. Toisaalta on huolestuttavaa, jos JYP on niin herkkä kone, että näin mitätön asia nakertaa pelaamisen pohjaa.

Se rentous

JYP kaipaa nyt ennen kaikkea yhtä asiaa. Rentoutta. TPS osaa tehdä sarjasta raskaan taakan jyväskyläläisille. JYP:n on vapauduttava.

– Ne pelasivat meidän ykkösnyrkkimme ulos, Riska totesi.

Totta. Mutta silloin on Jarkko Immosen kentällisen noustava vielä entistäkin mestarillisemmaksi. Ja myös muiden viisikoiden iskettävä.

Jo perjantaina koostumuksia sekoitettiin. Toisen erän puolivälistä asti palattiin niin sanottuihin ”vanhoihin koostumuksiin”. Ote löytyi, mutta ei juonta.

Eikä ilman juonta tapahdu miellyttäviä asioita tänään Turussakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.