Taaperrusta vai taistelua? – Loppuelämän ensimmäinen päivä

ASETELMA: Kun katsoo JYPin ja Ässien tilannetta runkosarjan loppusuoralla, tekee mieli heittää kehiin vanha kunnon tänään on loppuelämäsi ensimmäinen päivä -aforismi. Ässät seilaa viiden ottelun tappioputkessa, mutta on kuitenkin edelleen kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa. Lähin uhkaaja HPK vaanii neljän pisteen päässä. JYPillä peräkkäisiä tappioita ei ole kuin kaksi, mutta säilyminen kuuden sakissa saati sitten kotietuun tarttuminen vaativat selkeää ryhtiliikettä.

Uhkia siis on, ihan todellisiakin, mutta niin myös mahdollisuuksia.

Hurrikaanipaitojen onneksi joukkueella on ollut tapana ainakin jonkinlainen ryhtiliike melko nopeasti. JYP ei ole kertaakaan tällä kaudella hävinnyt kolmea ottelua peräkkäin. Nyt tappioita on jonossa kaksi, joten alkaisi olla voiton vuoro. Helppoa iltapuhdetta ei kuitenkaan ole luvassa. Viime aikojen taaperruksestaan huolimatta Ässät on edelleen sarjan paras vierasjoukkue pistekeskiarvolla mitattuna.

Porilaisten materiaali on melko kapea, joten neljän hyökkääjän (Sami Lähteenmäki, Tuomas Huhtanen, Michael Ryan ja Jake Hansen) poissaolo puraisee. Etenkin kun ykkösketjun Mike Hedden–Mika Niemi–Eero Elo helmikuun yhteenlaskettu pistasaldo on 1+1. Elo osui tiistaina Lukkoa vastaan, Niemi nappasi syöttöpisteen. Niemi oli sitä ennen ajellut kiikaritehoilla neljä ottelua, Elo peräti kuusi. Heddenin pisteettömällä putkella on yhä mittaa kuusi kierrosta.

JYPillä ja Ässillä on ollut tapana pelata simppeliä, fyysistä peruslätkää. Toivoa sopii, että sellaista nähdään tänäänkin, eikä kumpikaan kärsi tappioiden aiheuttamasta anemiasta. Työkalut kunnon rummutukseen kummallakin on olemassa jos homma vain luiskahtaa oikeille raiteille.

JYPin sairastuvalla jatkavat edelleen pitkäaikaispotilaat Mikko Viitanen ja Mikko Mäenpää. Huhut pikaisesta paluusta ovat kummankin kohdalla vahvasti liioiteltuja. Myös Juuso Ikonen on edelleen sivussa. Maalinsuulla häärii edellisessä Ässät-kohtaamisessa Porissa peräti 37 koppia napannut Sami Rajaniemi.

ARVIO: Maltti on valttia. Jos Ässät iskee nopean avausmaalin ja se aiheuttaa taas hurrikaanileiriin kohellusvyöryn, ei hyvä heilu. Ilman vyöryä JYP on vahvoilla. Pelimies lyö tulosvetolappuun 3–1 JYPille ja 4–1 Ässille.

SEURAA HEITÄ: JYP-vahti Rajaniemi aloittaa ensimmäisen liigaottelunsa kolmeen viikkoon. Se edellinen ei ollut kovin ruusuinen, kun käsky penkille kävi KalPaa vastaan vain reilun 21 minuutin jälkeen. Joulun jälkeen Rajaniemi on pelannut viisi kokonaista ottelua ja torjuntaprosentti niissä on muhkea 95,42. Vahvat huhut vievät 22-vuotiasta veräjänvartijaa peliajan perässä muualle, vaikka Rajaniemellä on vielä ensi kaudesta voimassa oleva sopimus JYPin kanssa.

Kuinka monelle nimi Jarno Kärki sanoi ennen kauden alkua yhtään mitään? Ei kovin monelle. Kauden kaartuessa loppusuoralleen Ässien A-nuorten viime kauden pisterohmu on löytänyt tehonsa myös liigassa. Viimeisen reilun kuukauden aikana Kärki on nakuttanut 13 ottelussa tehot 5+4. Koko kauden saldo kirjataan 11+5. Se on kelpo lukema vajaan 12 minuutin keskimääräisellä peliajalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

JYP on vedenjakajalla – Omissa käsissä, mutta tärisevätkö ne?