Trilogian avausepisodi

ASETELMA: Perjantai-iltana Hippoksella näytellään tammikuisen trilogian avausepisodi. Kyseessä on nimittäin JYPin ja HIFK:n ensimmäinen koitos tammikuun kolmesta kohtaamisesta. Samalla asetelmat tammikuun supertriplaan ovat herkulliset, sillä molemmat joukkueet joutuvat äärimmäiseen testiin niin henkisesti kuin pelillisestikin.

Joukkueiden välinen poikkeuksellinen ottelumäärä selittyy ns. tammikuun tasauskierroksen valinnoilla, kun JYP pääsi 30 liigakierroksen jälkeen valitsemaan vastustajansa SM-liigassa viime kaudella lanseeratulle tammikuun tuplakierrokselle. Seitsemäntenä joukkueena valitsemaan päässeen hurrikaaniryhmän valinta osui helsinkiläisjoukkueeseen.

19. joulukuuta pidetyn valintatilaisuuden aikaan HIFK majaili sarjataulukossa sijalla viisi. Sittemmin helsinkiläislauman tahti on kiihtynyt ja tällä hetkellä joukkue on enää kahden pisteen päässä liigan kakkostilasta. Viimeaikaisia tilastoja katsellessa onkin selvää, että JYP saa perjantaina vastaansa yhden sarjan tämän hetken kuumimmista joukkueista. Samalla perjantai-ilta antaa oivallisen otoksen siitä, millä tasolla Jyrki Ahon luotsaama hurrikaaniryhmä todella kulkee.

Hifki saapuu pöndelle (=maaseudulle) hurjassa kunnossa. JYPin tapaan joukkue on hävinnyt joulun jälkeen vain yhden ottelun, kun ainoastaan Ässät on kyennyt horjuttamaan stadilaisten tasapainoa. HIFK:n voitollisen vireen arvoa nostaa se, että joukkue on pelannut joulun jälkeen ilman tähtipelaajiaan Mikael Granlundia ja Ville Peltosta.

JYP saa perjantain kamppailuun kuitenkin hienoisen etulyöntiaseman. Vieraaksi saapuva petolauma pelaa nimittäin toisen ottelunsa vuorokauden sisään, kun Blues nöyrtyi eilen HIFK:n käsittelyssä Nordenskjöldinkadulla. Vaikka HIFK voitti espoolaiset lukemin 2–0, eilisillan rasitukset painavat vielä pelaajien pohkeissa. JYPin edellinen kohtaaminen sen sijaan oli tiistaina, jolloin hurrikaaninutut tiputtivat Lahdessa pelikaanin orrelta väkevän esityksen jälkeen. Hyvin levänneenä JYPillä onkin illan ottelussa pieni etu.

Silti JYP joutuu todennäköisesti puristamaan itsestään kaiken irti perjantaina. HIFK pelaa brändilleen uskollisesti kovaa ja asenteella. Erityisesti kolmos- ja nelosketjuista helsinkiläisillä löytyy kovuutta ja komplikaatioita, millä joukkue pyrkii horjuttamaan vastustajiaan. Mutta löytyy hallitsevan mestarin riveistä toki myös iso määrä taitoa ja maalintekovoimaa. Esimerkiksi SM-liigan pistepörssin 20 parhaan joukosta löytyy Granlundin ja Peltosen lisäksi kolme muuta HIFK-pelaajaa – Petteri Wirtanen, Kimmo Kuhta ja Eero Somervuori. Lisäksi hyökkäyspään leveyttä kasvattavat maailmanmestari Janne Pesonen ja tuore vahvistus Tyler Redenbach. Puolustuslinjoilta tulitukea antavat puolestaan Toni Söderholm ja Mikko Kousa, jotka ovat molemmat puolustajien pistepörssissä kympin sakissa. HIFK on myös sarjan toiseksi eniten maaleja tehnyt joukkue.

HIFK:n riveistä puuttunevat loukkaantumisten vuoksi Peltonen, Juuso Riksman, Markus Kankaanperä ja Turo Järvinen. Myös flunssasta kärsinyt Markus Granlund lienee edelleen sivussa. JYPin rosterista varmuudella poissa on puolestaan sormeaan kuntouttava Sami Vatanen. Todennäköisesti kokoonpanon ulkopuolella ovat myös puolikuntoiset Antti-P. Jaatinen ja Pavel Skrbek.

ARVIO: Vaikka kauden kahdessa aiemmassa kohtaamisessa JYP on iskenyt helsinkiläisten verkkoon peräti kymmenen maalia, maalijuhlaa tuskin nähdään tänä iltana. JYP on päästänyt edellisissä kymmenessä kotiottelussaan vain viisi maalia varsinaisella peliajalla. Kotijoukkueen maalit mukaan luettuna Hippoksella on nähty kymmenessä viime pelissä yhteensä 31 osumaa – siis keskimäärin vain 3,1 maalia per ottelu. HIFK on puolestaan sekin pelannut viime aikoina suhteellisen vähämaalisia otteluita. Tammikuussa helsinkiläiset ovat tehneet keskimäärin kolme maalia otteluun.

Tulosvetolappuun heitetäänkin tylsiä, mutta lähellä totuutta olevia lukemia: molemmille joukkueille 1–3 maalia.

SEURAA HEITÄ: HIFK:n riveistä löytyy useita mielenkiintoisia persoonia. Pikkuleijonien riveissä nelossijaa jäytänyt ja Ruotsi-ottelun rankkarikisassa epäonnistunut Mikael Granlund on yksi ehdottomasti suurta kiinnostusta herättävistä helsinkiläispelaajista, sillä nuorukaiselta saatetaan joka ilta nähdä sellaisia temppuja, joita ei liigakaukaloissa tulla näkemään ihan joka vuosi. HIFK:n hyökkäyskaluston ohella mielenkiintoa herättää helsinkiläisten maalivahtiosasto. Juuso Riksmanin loukkaannuttua HIFK hankki maalinsuulleen Dennis Endrasin. Turha kaveri ei ole kyseessä, sillä saksalainen muistetaan ennen kaikkea vuoden 2010 MM-kisoista. Kotikisoissa Saksan ykkösvahdiksi noussut Endras torjui maansa sensaatiomaisesti neljänneksi, ja meriittilistaan lisättiin myös kisojen parhaan maalivahdin titteli.

JYP julkisti jälleen tällä viikolla jatkosopimuksia. Monen hurrikaanifanin riemuksi jatkosopimuslistalta löytyi myös Jonne Virtasen nimi. Teurastaja-lempinimeä kantava Virtanen liitettiin huhuissa myös HIFK:n ensi kauden suunnitelmiin, mutta JYP päätti käyttää kolossimaisen hyökkääjän sopimuksessa olleen option. Sanavalmiin ja tanssitaitoisen Virtasen kookasta olemusta JYP kaipaa myös perjantaina, sillä HIFK jos joku on tunnetusti kykenevä fyysiseen pelaamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.