Tuloksen takana näyttää keskeneräiseltä

Lopputuloshan se tulosurheilussa tärkein on, mutta kun kurkistaa JYP–Ilves -kamppailun 4–3 -lukemien taakse, on näky peräti karmaiseva.

Pahasti rampa (kahdeksan pelaajaa sairastuvalla) Ilves oli nimittäin pelillisesti JYPiä edellä. Välillä jopa selvästi. JYP oli suuren osan ensimmäisestä erästä, toisen erän kokonaan sekä kolmannen erän alun täysin ottavana osapuolena. Hurrikaanipaitojen peli oli ihmeellistä koheltamista, josta puuttui sekä pää että häntä.

– Tästä keskustellaan huomenna. Oliko se huolimattomuutta, ylimielisyyttä vai mitä? Asia täytyy selvittää, JYPin päävalmentaja Marko Virtanen tuumasi.

– Ensimmäisessä erässä hyviä hetkiä, sitten fokus hukkui täysin. Viimeisen kymmenen minuutin aikana se taas löytyi, kun oli pakko, Virtanen lisäsi.

Ilves mellasti ensimmäisen erän...

Ilves meni 1–0 -johtoon heti kättelyssä, kun iski jo reilun minuutin pelin jälkeen. JYP oli pitkään täysin telineissä ja energinen sekä luisteluvoimainen vierasjoukkue mellasti kaukalossa. Kotijoukkue ei pystynyt luomaan viidellä viittä vastaan käytännössä lainkaan organisoituja hyökkäyksiä. Muutama ikiaikainen ristikulmakiekko tuotti pientä mylläkänpoikasta, mutta jos hyökkkäyssinisen yli yritettiin kiekottelemalla, samalla kaistalla hiihteli usein kaksi hyökkääjää ja pahimmillaan vielä yksi puolustajakin. Hurrikaanipaitojen onneksi Max Wärn iski ylivoimalla tasoituksen erän lopulla.

Ossi Louhivaara tarjoili kiekon suoraan lapaan jja Wärn kiitti.

– Se tuli Opalta suoraan "teippiin". Kyllä tuosta voi kaljan tarjota, Wärn veisteli.

...ja myös toisen

Toinen erä oli kaikkein eniten Ilves-väritteinen. JYPin pelastukseksi koituivat Tuomas Tarkin torjunnat ja vahva alivoimapelaaminen. Näytti siltä, että JYP sai parhaiten juonesta kiinni silloin, kun yksi ukko istui jäähyaitiossa miettimässä syntyjä syviä.

Kolmannen erän alkuun Ilves sai taas tulostakin aikaiseksi. Sami Sandell ja Kai Kantola veivät erän puoliväliin mennessä tamperelaiset jo kahden maalin karkumatkalle. Sitten tapahtui jotain merkillistä. Ilves otti ja paukahti syväjäähän.

Ramzi Abid takoi neljällä kolmea vastaan 2–3 -kavennuksen ajassa 52.46. Vajaat neljä minuuttia tästä ja Markus Nenosen ranne puhui sektorin keskeltä: 3–3. Alle puoli minuuttia Nenosen osumasta ja Wärn sekä Louhivaara rakensivat paikan Miika Lahdelle, joka latasi 4–3 -voittomaalin.

Ilves olisi ansainnut voiton, mutta kypsyys ei riittänyt sitä ottamaan.

– Se harmittaa, että voitto karkasi tuolla tavalla. Mutta osoitimme tänään ennen kaikkea itsellemme, että pystymme pelaamaan hyvää jääkiekkoa ketä tahansa vastaan, Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola sanoi.

– Kyllähän tässä oli monenlaista oppia ammennettavaksi. Ehkä olisi ollut hyvä, jos olisimme hävinneet, JYP-luotsi Virtanen puolestaaan puheli.

– Tai ei sentään. Se olisi ollut sitä tyhmän oppia. Aina se on kuitenkin mukavampi voittaa kuin hävitä.

Vapauksia ja hukkuneita ajatuksia

Virtanen on puhunut kauden alkuhämärissä paljon siitä, että nyky-JYPissä valmennus antaa tietyt raamit, joiden sallimissa rajoissa pelaajilla on paljonkin vapauksia.

Hän ei kuitenkaan allekirjoittanut arviota siitä, että vapauksia on kenties liikaakin.

– Jos ajatus ei pysy kasassa, niin eihän siitä mitään tule. Alkukaudesta se ei ole pysynyt. Yhdeksästä pelatusta erästä kaksi on ollut hyviä ja sitten on tämä yksi hyvä nousu, Virtanen tyytyi toteamaan.

Niin... Toisaalta voi ajatella niinkin, että viisikkopeli on täysin hukassa. JYP kiipesi peliin mukaan Abidin 2–3 -kavennuksella, joka perustui puhtaasti kolmen pelaaajan henkilökohtaisiin taitoihin. Neljällä kolmea vastaan -ylivoimaa kun ei juuri harjoitella, sen verran harvinainen tilanne se on. Jyrki Välivaara tarjoili kiekon viivasta suoraan Jani Tuppuraisen lapaan, joka jatkoi limpun yhdellä kosketuksella Abidille. Tämä puolestaan teki sen, minkä parhaiten osaa: nosti kiekon maalin edustalta häkkiin.

Siitä alkoi takaa-ajo. Loppu hoitui hurrikaanipaitojen eläimellisellä raivolla ja vastustajan jäätymisellä. Peli itsessään ei ole vielä edes puolivalmista.

Ja siinä on asia, jossa JYPin joukkueella ja valmennuksella riiittää pohtimista. Toimistolla puolestaan on syytä murehtia yleisömäärää. 3107 katsojaa lienee ollut JYPin liigaottelun pienin yleisömäärä yli vuosikymmeneen.

Se on pirullisen vähän, vaikka olikin tiistai ja vaikka Jokerit saapuu Hippokselle lauantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kiekko

Marjamäki jatkaa Jokereiden päävalmentajana kevääseen 2022 – Jari Kurri: "Vahva luotto Marjamäen osaamiseen"

Stanley Cup riitti näytöksi – mestarimaalivahti vältti välimieskäsittelyn ja sai mieluisan jatkosopimuksen St. Louisiin

JYPin mestarivalmentaja Dufva kertoo, miksi Vatanen nousi aikanaan suoraan junioreista ykköspariin – "Se oli tarkkaan harkittu rikos"

Tätä NHL-tähteä et löydä sosiaalisesta mediasta – kovia minuutteja keräävä Sami Vatanen kertoo, kuinka hän suhtautuu kesän suuriin muutoksiin

Konkarihyökkääjä Filppula onnellinen paluustaan Detroitiin – "Kahden vuoden sopimus ratkaisi paljon"

Patrik Laine nauttii paineetta kesästä – "Jossain vaiheessa tulee jonkinlainen sopimus"

Montrealin suomalaiskaksikko hakee uutta NHL-sopimusta välimieskäsittelystä

Olli Määttä on kokenut urallaan enemmän vastoinkäymisiä kuin moni muu, mutta hän ei valita – Vuodet Pittsburghissa opettivat paljon, mutta nyt kaikki muuttuu

Ex-JYP-hyökkääjä lopetti haluamattaan pelaajauransa, siirtyy nyt valmennustehtäviin – "Ne olivat parhaat vuodet urallani"

JYPin tuoreella toimitusjohtajalla on jo ideoita mahdollisiin muutoksiin – Säästökuuri-mielipide ei ole muuttunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.