Urheilupsykologi Tuomas Grönman luottaa yhä JYPiin: "Negatiivinen kierre katkaistava"

JYP johti keskiviikon ottelua HIFK:ta vastaan jo 5–0 ja myöhemmin 6–2, mutta hävisi lopulta jatkoajalla 6–7.

Urheilupsykologi Tuomas Grönman arvioi, että keskiviikkona kitkerästi HIFK:lle hävinnyt JYP lähtee altavastaajana torstain otteluun, mutta hyvä alku voi kääntää tilanteen. Grönman on itsekin entinen huipputason jääkiekkoilija, joka uransa jälkeen opiskeli psykologiksi.

JYP johti keskiviikon ottelua HIFK:ta vastaan jo 5–0 ja myöhemmin 6–2, mutta menetti johtonsa ja hävisi lopulta jatkoajalla 6–7.

HIFK johtaa nyt sarjaa otteluvoitoin 3–2. Neljällä voitolla pääsee välieriin. Grönmanin mukaan nopeasti saatu 5–0-johto oli JYPin pelaajille henkisesti haastava tilanne.

– Siinä saattoi tulla mieleen, että peli on jo ratkennut. Sitten alat tehdä jotain asioita vähän vähemmän, ja toinen saakin uskon päälle. Oli hienoa, miten HIFK pystyi 5–0 ja 6–2 tilanteissa yhä ajattelemaan, että pystymme voittamaan. Se oli myös HIFK:n hyvyyttä, ei vain sitä, että JYP olisi sulanut, Grönman sanoo.

JYPin täytyy Grönmanin mukaan nollata tilanne ennen seuraavaa ottelua.

– Jos se että johdetaan 5–0, mutta hävitään ottelu, tuo JYPin pelaajille epävarmoja ajatuksia siitä, voidaanko sarjaa enää voittaa, ajatuksista seuraa epävarma tunne, ja se tunne taas vaikuttaa itse käyttäytymiseen eli urheilusuoritukseen kentällä. Siitä voi seurata epävarmaa suorittamista, kuten yliyrittämistä, jäähyjä, hosumista tai lamaantumista. Tämä negatiivinen kierre pitää saada katkaistua, Grönman kommentoi.

Keskity myönteisiin hetkiin

Keino negatiivisen kierteen katkaisemiseen on Grönmanin mukaan se, että tappion jälkeen joukkue ja valmennus keskittyvät myönteisiin asioihin ja onnistumisen hetkiin, joita esimerkiksi keskiviikon pelissä tai muissa sarjan aiemmissa peleissä on ollut.

– Pitää yrittää luoda positiivisia ajatuksia, kuten "hei, me ollaan voitettu ennenkin, me ollaan hyvä joukkue, me osataan pelata yksilöinä ja joukkueina". Haetaan ajatuksia, joista tulee varmempi tunne, joka kantaa erityisesti torstain ottelun alussa, sanoo Grönman.

– Valmentaja voi myös näyttää pelaajille videolta pätkiä, joissa JYP on aiemmin onnistunut ja pelannut hyvin. Esimerkiksi, kun joukkue pystyy kymmenessä minuutissa pääsemään 5–0 johtoon, sen on oltava oikeasti aika hyvä, kävi pelissä lopulta miten tahansa. Sen vahvan alun voisi ottaa mukaan eiliseltä, Grönman sanoo.

Yksi tapa luoda positiivista tunnelmaa pelaajille on Grönmanin mukaan käydä läpi kunkin pelaajan henkilökohtaisia kohokohtia.

– Esimerkiksi NHL:ssä tehdään usein joka pelaajalle highlights-video, jossa pelaaja pelaa onnistuneesti ja tekee hyviä suorituksia. Tällaisen katsomisella voi muistuttaa itselleen, että olen hyvä pelaaja, Grönman kuvaa.

Apua psyykkisestä valmennuksesta

JYPin psyykkisenä valmentajana toimii Tapparassa aiemmin työskennellyt Niilo Konttinen. Tässä vaiheessa kautta valtaosa työstä on Grönmanin mukaan jo tehty.

– Psyykkinen valmentaja ei enää tässä vaiheessa pysty tekemään ihmeitä, vaan hän on mukana joukkueen arjessa koko kauden. Kauden aikana pelaajille opetetaan henkisiä taitoja, kuten kykyä nollata edellinen peli. Nyt näistä taidoista on hyötyä, uskoo Grönman.

Grönman myös sanoo, että myös sattumalla on sijansa, kun jääkiekko-otteluita ratkotaan. Esimerkiksi keskiviikon pelin jatkoajalla JYP hallitsi peliä, mutta ei tehnyt maalia.

– JYP olisi hyvin voinut tehdä maalin, mutta kiekko ei pomppinut. JYP ei jatkoerässä näyttänyt mitenkään sulaneelta joukkueelta, joka olisi ollut paniikissa, vaan peli oli sillä hyvin hallussa, huomauttaa Grönman.

Vaikeilla hetkillä tarvitaan maalivahtia

JYPiä on välillä arvosteltu siitä, että pelaamisen taso ailahtelee yksittäisten ottelujen sisällä paljon. Grönmanin mielestä on kohtuutonta olettaa, että joukkue voisi hallita peliä koko ajan.

– Jokaisella joukkueella on otteluissa vaikeita hetkiä. Kukaan ei voi pitää kiekkoa ja hallita peliä koko ajan. Se, kumpi selvittää omat vaikeat hetkensä pienemmillä vahingoilla, on yleensä vahvoilla. Vaikeissa hetkissä korostuu maalivahdin rooli, Grönman sanoo.

Grönmanin mukaan torstain otteluun HIFK:lla on henkinen yliote.

– Pelin alussa näin on. Mutta jos JYP tulee, tekee hienon maalin ja saa hyvän tunteen pelin alussa, tilanne on taas aivan eri. Jos JYP saa hyvän alun, edellinen tappio ei enää paina, sanoo Grönman.

Myös moni joukkueen kannattaja kokee oman joukkueen tappiot raskaina.

– Faneilla oman joukkueen iso pettymys voi tuntua isolta pettymykseltä myös omassa henkilökohtaisessa elämässä. Tappion hetkillä olisi hyvä ottaa pettymys vastaan, mutta keskittyä sitten siihen, mitä muuta hyvää omassa elämässä on, sanoo Grönman.

– Itse luottaisin vielä JYPiin, joka on kokenut joukkue, jossa on hyviä pelaajia. Vielä ei kannata heittää kirvestä kaivoon, sarja on kesken, hän huomauttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .