Uutuuskirja paljastaa: Entinen JYP-kapteeni yritti itsemurhaa

Tänään julkaistu ex-jääkiekkoilija Tommi Kovasen ja hänen avovaimonsa näyttelijä-käsikirjoittaja Jenny Rostainin kirjoittama Kuolemanlaakso-teos kertoo korutonta kieltä Kovasen, 42, uran jälkeisistä vaiheista.

Puolustajan pelit päättyivät tammikuun lopulla 2013 Bluesissa tuolloin pelanneen hyökkääjän Tommi Huhtalan selkäpuolelta tulleeseen rajuun taklaukseen. Kovaselta murtuivat tilanteessa kylkiluu sekä leuka ja hän sai pysyvän aivovamman, joka pakotti hänet lopettamaan pelaajauransa.

Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva Kovanen kirjoittaa uskoneensa pitkään, että paluu kaukaloon olisi vielä mahdollinen. Hän oli loukkaantuessaan 37-vuotias. Lääketieteelliset faktat löivät kuitenkin rajusti vasten kasvoja ja aivovamman aiheuttamat persoonallisuusmuutokset tekivät Kovasen ja hänen läheistensä elämästä helvetin.

- Katsahdin autotalliin ja kuulin mielessäni lääkärini sanat: "Sinulla tulee aina olemaan aivovamma, joka ei parane". Pyyhkäisin kyyneleet poskeltani ja otin avaimet käteeni. Ajaisin auton talliin, jättäisin sen tyhjäkäynnille ja sulkisin oven perässäni, Kovanen kertoo kirjassa.

Sillä kertaa itsemurha jäi vielä ainoastaan ajatuksen tasolle, mutta elokuussa 2014 pelatun jäähyväisottelunsa jälkeen Kovanen päätti pitkän harkinnan jälkeen riistää oman henkensä.

- Hengitin syvään vielä viimeisen kerran, otin veitsen ja viilsin. Tajuttomuus virtasi lämpimänä hitaasti sisääni, kun veri valui ranteistani ulos. Nyt keneenkään ei enää sattuisi, hän kirjoittaa.

Kovasen pelasti kuitenkin hänen ystävänsä soitto poliisille, joka löysi miehen autostaan riittävän ajoissa. Kovanen heräsi myöhemmin sairaalasta ja joutui hieman tämän jälkeen neljäksi viikoksi pakkohoitoon mielisairaalaan.

Vajaa vuosi sitten Kovanen kertoi Keskisuomalaisen haastattelussa olevansa tätä nykyä kuntouksessa käyvä eläkeläinen, joka opettelee uutta arkea. Osa tätä arkea on ollut elämäkerrallisen kirjan kirjoittaminen.

Kovanen edusti 14 kautta kestäneellä liigaurallaan KalPaa, Pelicansia, JYPiä, HIFK:ta, Lukkoa, Jokereita ja Tapparaa. Hän toimi JYPin kapteenina elokuusta 2005 lokakuuhun 2006, jolloin puolustaja päätti lähteä seurasta sopimuksen purkuun liittyneen kiistan vuoksi.

Lähes kaksi vuotta kestäneen prosessin jälkeen välimiesoikeus määräsi JYPin maksamaan Kovaselle 25 000 euron korvaukset.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .