Viides Kankaanperä debytoi tulikuumien kohtaamisessa

ASETELMA: Ohoh! Pitäisiköhän tässä ajatella, että SaiPa lähtee illan kamppailuun suosikkina? Tilastoja pyörittelemällä pitäisi. Viiden ottelun kuntopuntarissa SaiPalla on kasassa yksitoista pistettä, JYPillä puolestaan kymmenen. Kauden keskinäisiä kohtaamisia JYP johtaa voitoin 2-1, mutta SaiPa on kellistynyt kerran rankkareilla ja kerran jatkoajalla. Kertaalleen Idän Ihme on rouhaissut JYPistä kolmen pisteen voiton. Keskinäisten otteluiden paunat jaetaan siis lappeenrantalaisten hyväksi 5-4. Kädestä suuhun elävälle SM-liigan lilliputille ei voi kuin nostaa hattua. Ryhmä on resursseiltaan varsin rajallinen, mutta pirullisen sinnikäs.

Sarjataulukossa joukkue on sijalla 12, kuuden pisteen päässä viimeisestä playoff-paikasta. 44 ottelussa SaiPa on kärsinyt peräti 19 maalin tappiota, joista peräti seitsemän on tullut voittomaalikisan jälkeen. Huonoa tuuriakin on siis ollut matkassa. Jos rouva Fortuna olisi ollut edes vähän mukana ja jos SaiPa olisi edes hieman kypsempi voittamaan, se oli heittämällä edellä viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävää Lukkoa. Lukkoa, joka haaskaa pelaajiensa palkkoihin lähes kolminkertaisen summan SaiPaan verrattuna.

Mutta se SaiPasta. Liigavitonen JYPin meno joulutauon jälkeen on ollut väkevää. Kolmentoista kierroksen aikana hurrikaanipaidat ovat jääneet pisteittä vain kahdesti, täysiä kolmen pisteen potteja on kasassa peräti yhdeksän. Joukkue puolustaa jämäkästi, sillä on erinomaiset maalivahdit, hyökkäyspeliin on löytynyt ripaus mielikuvitusta ja erikoistilanteet ovat liigan eliittiä. Viime aikojen pisterohmuilun arvoa nostaa se, että avainpuolustajat Sami Vatanen ja Pavel Skrbek ovat olleet sivussa. Joulun jälkeen JYP on pelannut erään mestariehdokkaan arvolle sopivasti. Sarjakärki KalPa on jo mennyt menojaan, mutta runkosarjasijoituksen kohentaminen 1-3 pykälällä on JYPille edelleen mahdollista. Jyrki Ahon suojattien maajoukkuetauko alkaa jo tämän ottelun jälkeen ja kestää täydet kaksi viikkoa. On erittäin mielenkiintoista nähdä, kestääkö tammikuun huippuvire näin pitkän pelaamattomuuden.

JYPin kokoonpanosta puuttuvat Vatasen ja Skrbekin lisäksi Kalle Koskinen sekä Olli Sipiläinen. SaiPalta on sivussa ainakin Anssi Löfman, mahdollisesti myös Roberts Jekimovs.

ARVIO: Todennäköisin vaihtoehto lienee se, että SaiPa myy nahkansa kalliisti. 3-4 maalia JYPille, 2-3 SaiPalle. Jatkoajalla tai ilman. Pelimies piirtää kuponkiinsa myös JYPin rökälevoiton esimerkiksi lukemin 6-1 tai 7-1. Rökälevoittoa tuskin kuitenkaan nähdään.

SEURAA HEITÄ: JYP esittelee ottelussa liigahistorian viidennen Kankaanperän, kun Samuli, 19, tekee pääsarjadebyyttinsä. Isäpappa Ari pelasi SM-liigaa Ilveksessä ja JYPissä 1970- ja 1980-luvuilla. Setä Risto nähtiin JYPin riveissä divariaikoina ja hän pelasi niin ikään liigaa Ilveksessä. Samulin isoveljistä nuorempi, Mikko, pelasi muutaman liigakauden TPS:ssa vuosituhannen alussa. Lukuisista loukkaantumisista kärsinyt taitohyökkääjä päätti uransa mestismestaruuteen Jukureissa kuusi vuotta sitten vain 24-vuotiaana. Pelaajatyyppinä Samuli on kuitenkin huomattavasti lähempänä HIFK:ta jo neljättä kautta edustavaa Markusta, 31. Arin pojista vanhin ja nuorin ovat isokokoisia, kovaotteisia puolustajia. Markus on kolmentoista liigakauden aikana kuluttanut jäähypenkkiä yli 1300 minuutin edestä, Samuli seurannee perässä. Kuluvalla kaudella hän on 31 JYP Akatemian mestispelissä istunut 71 minuuttia ja naputellut siinä sivussa tehot 7+8.

Muuan palkittu kollega käytti hyökkääjä Jesse Mankista, 20, alkukaudesta SaiPan lilliputtimaisuuden vertauskuvana. Energiapörriäinen on naputellut tälllä kaudella 11 maalia, mikä oikeuttaa SaiPan sisäisen pörssin kakkossijaan. Maaleista kaksi syntyi JYPin verkkoon kauden ensimmäisessä JYP-SaiPa -ottelussa lokakuussa. Hippokselle Mankinen saapuu kolmen ottelun maaliputkessa. Mankisen vierellä keskushyökkäävää Jarno Koskirantaa kannattaa myös pitää silmällä. Ruotsin EHT-turnauksen leijonaryhmään valittu sentteri on venyttänyt pisteputkensa jo kuuden ottelun mittaiseksi.