Virtanen vastaan Selin, räjähdysaltis kohtaaminen? - "Paras voittakoon"

JYPin päävalmentaja tiedostaa vastustajan vaarallisuuden, mutta myös oman joukkueen vahvuuden. HIFK-luotsi ei ole ihon alla.

Useammankin arvioitsijan suulla JYP-HIFK -sarja on nostettu liigan puolivälierien helmeksi. Runkosarjan nelosen ja vitosen kohtaaminen on ennalta tasaisin pari ja laadukkaaseen ottelusarjaan on kaikki eväät.

- Oikeasti kova joukkue tulee vastaan, HIFK:n trendi on ollut nouseva koko kauden ajan. Yksi hyvä joukkue putoaa tässä sarjassa pois, oli se kumpi tahansa, JYPin päävalmentaja Marko Virtanenkin arvioi.

JYPin savotta runkosarjan kestäessä oli melkoisen työläs. Kilpailukausi starttasi jo elokuussa ja 60 runkosarjapelin lisäksi JYP tahkosi 13 CHL-ottelua. Hyvästä syystä, kun hurrikaanipoppoo voitti euroliigan ensimmäisenä suomalaisjoukkueena. HIFK puolestaan jäi CHL:ssa alkulohkoon.

- Ei CHL-rasituksella tässä vaiheessa enää ole merkitystä, ne on palauteltu pois. Sitä on myös tarkasti tarkasteltu, että ollaan fyysisesti mahdollisimman valmiina, Virtanen sanoo.

Itse asiassa CHL-taival kääntyy liigan pudotuspelitaivalta ajatellen pieneksi eduksi, uskoo päävalmentaja.

- Nollista tietysti lähdetään, mutta totta kai tuollaisista kokemuksista on mentaalipuolelle hyötyä. On oltu aika fanaattisissakin paikoissa ja selvitty niistä.

Vale, emävale, tilasto

JYPin murheenkryyninä oli pitkään alivoimapeli, joka on Jyväskylässä ollut vahvuus vuosikausia, ellei jopa vuosikymmeniä. Joukkue majaili vielä marraskuussakin viiden heikoimman alivoimajoukkueen joukossa, vaikka sijoitus sarjataulukossa kieli muuta.

Vale, emävale, tilasto, väittää Virtanen.

- Valmentaja yrittää katsoa pelin sisälle, ei pelkkiä lukuja. Kauden alussa oli sellainen jakso, että kun vastustaja sai ylivoimalla paikan, joka kerta helähti. Tuntui, että ei tämä voi olla todellista! Mutta ei alivoimassa silloinkaan mitään rakenteellista vikaa ollut, hän selvittää.

- Ei me oltu huolissamme. Tiesimme, että jossain vaiheessa se muuttuu paremmaksi. Ne indikaattorit, mitä me tutkitaan, eivät näyttäneet huonoilta, Virtanen lisää.

Maltti oli perusteltua. Runkosarjan viimeisellä kolmanneksella JYP oli liigan toiseksi paras alivoimajoukkue KalPan jälkeen. Ylivoimatilastossa hurrikaanipoppoo porhalsi viimeisen 20 kierroksen tehokkaimmaksi lähes 32 prosentin ylivoimateholla. Se on hurja lukema.

- Ei runkosarjan erikoistilannepelaamisella enää ole merkitystä. Pitää onnistua tässä ja nyt ylivoimalla, alivoimalla ja tasakentällisin. Runkosarjasta ei saa yhtään maalia mukaan, vaikka kuinka haluaisi, Virtanen summaa.

- Mutta tuskin tästä mitään maalijuhlaa tulee. Totta kai erikoistilanteet ovat tärkeitä.

Entäs Selin?

Kahden laadukkaan joukkueen taisteluun oman mausteensa heittää myös päävalmentajien kamppailu. HIFK-luotsi Ari-Pekka Selin oli reilu vuosi sitten vahva ehdokas JYPin käskijäksi, kun seura päätti jättää Virtasen option käyttämättä. Selin muutti kuitenkin Stadiin ja JYP päätyi jatkamaan Virtasen sopimusta vuodella.

Viisi vuotta sitten toimiessaan HPK:n päävalmentajana Selin väitti tuolloin JYPin kakkosvalmentajana toimineen Virtasen käyneen häneen käsiksi Rinkelinmäen pukukoppikäytävällä kesken puolivälierien. Virtanen kiisti syytökset, mutta SM-liiga antoi episodista kuitenkin JYPille varoituksen.

Sotakirveet, jos sellaisia olikaan, on haudattu.

- Meillä on hyvät, kunnioittavat välit. Selin on hieno mies ja hieno valmentaja. Paras voittakoon, ei ole käytäväpaineja luvassa, Virtanen virnistää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .