Voitolla seurahistoriaa – JYP ennakkosuosikkina Kärppiä vastaan

ASETELMA: Käynnissä olevat talviolympialaiset näyttäytyvät Oulussa urheilujuhlan lisäksi ratkaisijoiden riistäjänä. Kärpistä kun joukkueen kärkikaliiberin pelimiehiä on matkannut Etelä-Koreaan kolme kappaletta, puolustajat Lasse Kukkonen ja Miika Koivisto, sekä hyökkääjä Julius Junttila. Kolmikon lisäksi Pyeongchangiin on matkannut päävalmentaja Mikko Manner, joka toimii kisoissa Leijonien ykkösluotsin Lauri Marjamäen apuvalmentajana.

Jyväskylään tiistaina matkaava Kärpät voi vaikuttaa ensisilmäyksellä kevennetyltä versiolta. Ulkonäkö kuitenkin pettää, sillä pohjoisen joukkue ei ole helposti ylikäveltävissä, vaikka kolme avainpelaajaa puuttuisikin. Kakkosvalmentajansa Lauri Mikkolan komennossa pelaava kärppäryhmä on saanut paikkaajistaan tasaisen varmaa suorittamista irti. Viimeksi viime viikon perjantaina Mikkelissä rutiinikamppailun Jukureita vastaan voittanut oululaisjoukkue saa varmasti latausta hieman haastavasta lähtötilanteestaan tiistain otteluun.

Vaikeuksia Kärpille tuo puolustuspään kiekollisen pelivoiman vähentyminen Kukkosen ja Koiviston olympiamatkan myötä. Puolustuskuusikon laajuus riittää kyllä vertailussa liigajoukkueiden kesken, mutta JYPiä vastaan pelkkä laajuus ei riitä. Vahvasti paineistava isäntäjoukkue laittaa kaikki kotikaukalossaan ahtaalle. Kuka kantaa puolustuksessa vastuuta tuloksenteossa, onkin isolla kysymysmerkillä varustettu kysymys oululaisille.

JYP on ollut Kärpille vahva kiusankappale kuluvalla liigakaudella. Kaikki kauden aiemmat kolme keskinäistä kohtaamista ovat päättyneet yhden maalin erolla, kerran Kärppien hyväksi ja kahdesti puolestaan JYPin. Jyväskyläläisten osalta paras pistemies keskinäisissä otteluissa on ehkä hieman yllättävä. Puolustaja Jaakko Jokinen on ynnännyt kolmessa Kärpät-kamppailussa tehopisteet 1+2.

Kärpät saa tiistain kamppailuun mukaansa uusina pelureina hyökkääjä Jari Sailion ja puolustajat Juho Korhosen ja Taneli Siikaluoman. JYP puolestaan jatkaa tismalleen samalla kokoonpanolla, millä se lauantaina selätti Ilveksen kotona.

Hippos on ollut pisteiden osalta JYPille kultakaivos. Joukkue on kaivanut kotona kymmenen voittoa peräkkäin, eikä voiton numero yksitoista klaaraaminen tiistaina ole mahdoton urakka. Kyseisellä voitolla JYP tekisi seurahistoriaa, murskaamalla vanhan peräkkäisten kotivoittojen ennätyksensä, mikä on juurikin kymmenen kotivoittoa putkeen. Helppo se ei kuitenkaan tule olemaan.

ARVIO: JYPillä on heittää kaukaloon vahva kokonaisuus, jossa jokaisessa ketjussa on ratkaisuvoimaa. Kärppien poissaolot näkyvät juuri kärkipään ratkaisukaliiberissa, joka on kaventunut kahteen viisikkoon. Yllättäjiä löytyy joka otteluun, mutta kun parhaat laitetaan vastakkain, on JYP tiistaina niskan päällä. Tiukka taistelu kääntyy kotijoukkueelle maksimissaan kahden maalin erolla. Veikataan loppulukemia 3-2.

SEURAA HEITÄ: Kärppien suomalaisten ykköstykkien viilettäessä maajoukkueen paidassa, saavat uudet nimet mahdollisuuksia loistaa. Myös Hippoksen yleisölle tuttu Jasse Ikonen saa kovimman paikan näyttää osaamistaan: Ikonen korvaa ykkösketjussa Liigan pistepörssin kärjen Julius Junttilan. Kärppien kultakypärää on vaikea korjata, ennen kaikkea kun Ikonen on ollut pelillisesti suvannossa läpi kauden. Pisteitä rupesi kuitenkin ykkösvitjassa heti syntymään, kun Ikonen debytoi Mikael Ruohomaan ja Charles Bertrandin rinnalla.

JYPin Mikko Kaltevan viime viikonloppu oli mitä mainioin. Puolustaja iski Ilvestä vastaan tuplaviikonlopussa kahteen otteluun tehot 1+1 ja pysyen tehotilastossa +2 maalia paremmalla puoliskolla. Jälkimmäinen tilasto on tärkeä osoitus Kaltevan laadukkaasta puolustuspelistä, kun viikonloppuna JYP-puolustus päästi kahdessa kamppailussa yhteensä seitsemän maalia.

Ottelussa kohtaavat myös Liigan viikottaisen Tulikuumat-listan kärkikaksikko. Liiga nostaa viikon kuumimmaksi Kärppien maalinsylkijän Bertrandin, joka pommitti viime viikolla 30 maalin rajan rikki. Ranskalaishyökkääjän vanavedessä listan kakkossijalla on JYPin Jussi Olkinuora. Kärkikaksikon asetelma on mielenkiintoinen. Pysäyttääkö Olkinuora Bertrandin vai onko nälkäinen Kärppien ykköstykki vahvempi?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .