Yhden miehen jatkosota

Jos kolmas kerta sanoo jääkiekkoilun SM-liigan pudotuspeleissä toden, Jokerien maalivahti Juuso Riksman on voittajan puolella. Kaksi kertaa SM-finaalisarjan hävinnyt Riksman on Jokereille pelaajana kultaakin kalliimpi.

Riksman debytoi SM-loppuotteluissa 2006 suuryllättäjä Ässien veräjänvartijana. Seuraavalla kaudella hän oli Jokerien maalivahtina häviämässä finaalisarjaa Kärpille.

Loppuotteluista jäi eri seuroissa erilaiset kokemukset. Niin sanotuista korttipakkajoukkueista Jokereihin oli lastattu odotuksia, Ässiin ei.

- Ässissä pelasimme ilman minkäänlaisia paineita. Yleisesti odotettiin, että joukkue romahtaa liigassa viimeistään jouluun mennessä.

Ässille SM-hopea oli enemmän kuin mestaruus, mutta Jokereissa ammattiaan harjoittava jääkiekkoilija ei hevin kiitosta saa. Siksi Jokereista ja SM-liigan loppuotteluista puhutaan samassa lauseessa.

Nimekkäitä pelaajia pullistelevalta joukkueelta vaaditaan paljon. Se ei Riksmania haittaa.

- Päinvastoin, se motivoi. Silloin tekeminen on mielekästä. Potkii eteenpäin, jos tietää, että odotukset seuraorganisaatiossa ja sen ulkopuolella ovat kovat.

Jokereissa ei kiitosta saa

Jokereita ei viime viikolla päättyneen runkosarjan aikana myötäkarvaan silitelty. Helsinkiläisjoukkueen pelityyliä on moitittu puuduttavaksi, tylsäksikin.

Takalinjan lukko ymmärtää Jokerien puolustamishanakkuuden.

- Ei nykypäivän liigassa otteluita voiteta keskimäärin 7-2. Sarja on niin tasainen, että mikä tahansa joukkue voi voittaa kenet tahansa.

Huhtikuun alussa aprillipäivänä 32 vuotta täyttävä Riksman on Helsingin IFK:n kasvatti. Huippu-ura urkeni vasta, kun hän lähti koettamaan HIFK:sta onneaan muualle.

Kaikkien ällistykseksi kasvattajaseura putosi tänä keväänä jatkosta jo ennen kuin SM-liigan varsinaiset pudotuspelit ehtivät alkaa.

- HIFK:ssa pelaamisesta on niin pitkä aika, ettei sitä oikein muistakaan. Koti on täällä, Riksman osoittaa Jokerien pukuhuonetta.

Hengästyttävä viime kausi

Riksmanin urakehityksestä uuttera urheiluskribentti saisi helposti aikaan täysimittaisen elämäkerran. Pelkästään miehen viime kauden kuulumiset hengästyttävät.

Riksman lähti 2007 kesällä Jokereista NHL:ään tavoitteenaan pelata NHL:ää St. Louis Bluesissa. Kävi niin, että ansioluetteloon kertyi pelejä AHL-sarjan farmijoukkue Peoriassa, sen jälkeen Ruotsissa Elitserienin Färjestadissa ja Venäjän superliigan Jaroslavlissa.

- Tuli siinä yhden kauden aikana lentomaileja. Kaikki meni lopulta hyvin. Vaimolle kuuluu iso kiitos, että jaksoi sen ruljanssin.

Riksman on ollut tämän kauden alkuvuodesta peleistä sivussa. Ennestäänkin ärtyillyt selkä pakotti lepoon.

- Olo on tuntunut viime päivien harjoituksissa hyvältä. Sillä mielellä pudotuspeleihin lähden.

Riksmanilla on Jokerien kanssa sopimus ensi kaudesta. Sitä vastoin joukkueen päävalmentaja, entinen NHL-maalivahti Glen Hanlon - jota Riksman jossain määrin muistuttaa - ei helsinkiläisseurassa jatka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.