Yksinkertaista - pysäytä tämä mies ja pysäytät Ässät

ASETELMA: Turha lässyttää yhtään mitään muuta. Maanantain välieräavauksessa oli yksi pelaaja ylitse muiden: Veli-Matti Savinainen. Tämä ei yhdenkään äidin toivevävy teki toki vain yhden maalin, mutta muuten hän oli Ässien taistelun ruumillistuma. Hän halusi voittaa jokaisen tilanteen, jokaisen kaksinkamppailun. Ja voittikin. Kuinka monesta hurrikaanisoturista voi sanoa samaa?

Jo vuosi sitten Savinainen lopetti kulmatilanteessa Sami Vatasen kauden, mutta JYPin mestaruusmarssia hän ei silti pystynyt pysäyttämään. Nyt on lähellä, että pystyy. Jos JYP haluaa tästä sarjasta jatkoon, sen on pysäytettävä Savinainen. Ei pelkästään miehen itsensä vuoksi, vaan sen energiamäärän vuoksi, jonka hän tuo omalla tekemisellään koko patapakkaan.

Saattaa olla, että sääntöjen mukaisin keinoin Savinaista ei ole mahdollista laittaa kuriin ja herran nuhteeseen. Tämän jälkeen kysymys kuuluu, eteneekö JYP "JYP-arvoja" kunnioittaen vai tekeekö se kaiken mahdollisen laittaakseen kapuloita Espoossa syntyneen porilaisen panssarivaunun telaketjuihin? Mikäli hallitseva mestari pystyy jotenkin nitistämään Savinaisen pelihuumorin, se todennäköisesti voittaa tämän sarjan.

No, se ottelusarjasta. Yksittäisessä kamppailussa voi toki tapahtua, mitä tahansa, Savinaisen tekemisistä riippumatta. JYPillä oli ensimmäisessä ottelussa hetkensä, esimerkiksi Eric Perrinin johtama ykkösketju loi sellaisen läjän maalipaikkoja, että yksi tehty maali oli melko vaatimaton suoritus. Toisen erän loppuhetket olivat puhdasta JYP-mylläkkää, mutta 2-2 -numerot säilyivät siinä vaiheessa sinnikkäästi taulussa. Tällaisten momentumien haaskaamiseen ei hurrikaanipaidoilla jatkossa ole varaa.

JYP pelaa tällä hetkellä veitsi kurkulla, sillä 0-2 -tilanne hurmioitunutta laumaa vastaan on tekemätön paikka. Tasoitus tästä 1-1:een ja sarja alkaa taas alusta. Toisaalta Ässät on nyt hypännyt välierissä kuskin ja ennakkosuosikin paikalle, uusi tilanne sekin.

Ässät jatkaa samalla kokoonpanolla, jolla se kairasi jatkoaikavoiton toissapäivänä. JYP puolestaan on uusinut nelosketjun. Kultaranne Markus Nenonen palaa kokoonpanoon, kuten myös pitkällä pakkohuililla ollut Matias Myttynen. Myttysen ottaessa sentterin paikan Jonne Virtanen siirtyy laitahyökkäjäksi. Eräs maanantain parhaita JYP-pelureita, Olli Sipiläinen on rivistä poissa. Sipiläisen sivuun siirtämiseen on vaikea keksiä mitään pelillisiä perusteita.

ARVIO: JYPissä on pelaajia, joiden peli paranee Isomäen huutomyrskyssä liki automaattisesti. On myös niitä, joiden ei parane. Ässäpelaajille tulee vielä maanantaistakin viisi senttiä lisää pituutta ja kymmenen kiloa painoa. Kotijoukkueen ainoa vaaramomentti on, että hurmos menee täysin överiksi. Vähän överiksihän se saakin mennä, eikä se vielä tahtia haittaa. Ässät voittaa 4-1 tai 4-2.

SEURAA HEITÄ: JYPin nelosketjun keskelle hyppäävä Matias Myttynen on kovassa paikassa. Edellisestä ottelusta on aikaa 50 vuorokautta ja nyt pitäisi saman tien saada kiinni kiihkeästä välierärytmistä. JYPin nelonen on kauttaaltaan melko raskasjalkainen ja sitä kautta myös riski, kun kotijoukkue paahtaa kaukalossa tuhatta ja sataa. 23-vuotiaan Myttysen tilastoista löytyy kuusi pudotuspeliä kahden vuoden takaa, pistetili on vielä avaamatta.

JYP-kasvatti Jyri Marttinen on läpi uransa pelannut suurella tunteella. Tammikuussa 2007 Hippokselta lähteneen puolustajan kattila on useinkin kiehunut yli kasvattajaseuraa vastaan ja peli mennyt sen myötä pipariksi. Ensimmäisessä välierässä Marttinen istui toki yhden kaksiminuuttisen, mutta tunnetaso pysyi koko ajan sopivana. Sopivilla kierroksilla käyvä Jyssy on vastustajan kannalta se pahin mahdollinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ässä-tähden telonut JYP-hyökkääjä: ”Olen kääntänyt jo uuden sivun”