Yle: Erkka Westerlund toipui JYP-potkuista seitsemän vuotta: "Piti miettiä, mitä teki väärin, kuka on ihmisenä ja mitä on tekemässä"

Jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlund, 62, muistelee Ylen verkkojutussa, miten hänen ensimmäiset valmentajapotkunsa 1987 johtivat seitsemän vuoden prosessiin, jossa mies kokosi itsensä henkisesti.

Potkujen antaja oli JYP, joka irtisanoi miehen SM-liigassa koetun tappioputken jälkeen.

– Kun tuli seuraava vaikea paikka ja käytin ammattiapua, asia oli käsitelty noin kuukaudessa, Westerlund kertoo.

Kokemansa perusteella Westerlund suositteleekin kaikille saman kokeneille esimerkiksi psykoterapeutin apua. Hyötyä on kuulemma myös kokeneempien valmentajien avusta.

Westerlund kertoo käyneensä potkujen jälkeen läpi monia tuntemuksia.

– Piti miettiä, mitä teki väärin, kuka on ihmisenä ja mitä on tekemässä.

Kun näihin kysymyksiin löytyi vastaus, ura saattoi jatkua.

Urheilussa pitäisi ymmärtää, että epäonnistumisen paikat ovat parhaita kasvun paikkoja. Vaikka itse kävin läpi tuota seitsemän vuotta, olen ollut sen jälkeen parempi valmentaja.

Westerlund on Suomen Ammattivalmentajat ry:n puheenjohtaja.

Westerlundin ensimmäinen merkittävä valmentajasaavutus oli JyP HT:n nousu SM-liigaan 1985. Liigassa Westerlund oli JyP HT:n päävalmentajana kolme kautta (1985–88), minä aikana seura ei päässyt kertaakaan pudotuspeleihin. Mestaruuden Westerlund voitti kaudella 1997–98, jolloin hän valmensi toisen ex-jyväskyläläisen Raimo Summasen kanssa Helsingin IFK:n sarjan ykköseksi.

Maajoukkueluotsina Westerlund on saavuttanut aikuisissa kaksi olympia- ja kolme MM-mitalia. Hän on valmentanut myös KHL:ssä.

Westerlundin Tomas-poika on niin ikään jääkiekkovalmentaja, joka ottaa vetovastuun Mestiksen KeuPa HT:sta ensi kaudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.