Grönholmin MM-ympyrä sulkeutuu Ruotsin lumessa: "Täältä Toyotalla aloitin ja tänne Toyotalla päätän"

Vuoden 1992 Ruotsin ralli oli Marcus Grönholmille ensimmäinen MM-ralli ulkomailla. Tuolloin 24-vuotiaan Grönholmin kilpailu omalla Toyota Celica GT-4 -autolla päättyi ulosajoon.

– Täältä Toyotalla aloitin ja tänne Toyotalla päätän, Grönholm lohkaisi vuoden 2019 Ruotsin rallin aattona.

Grönholm, 51, osallistuu uransa viimeiseen MM-ralliinsa Tommi Mäkisen johtaman Toyotan rallitallin täysiverisellä WRC-autolla. Se on sopiva kunnianosoitus 152 MM-rallia ajaneelle ja niistä 30 voittaneelle, vuosien 2000 ja 2002 kuljettajien maailmanmestarille.

– Auto on todella hyvä ja kaikki on hyvin hoidettu. Mun tarttee vaan ajaa, Grönholm sutkautti ja kiitteli Mäkistä projektin toteutumisesta.

Aivan näin helpolla Grönholm ei ole selvinnyt. Grönholm osallistuu Ruotsin ralliin yksityiskuljettajana ja on vastannut myös projektin rahoituksesta.

– No eihän tämä nyt ihan ilmaista ollut. Onneksi moni tukija oli tästä todella kiinnostunut ja niin kuin huomaat, mähän olen kuin joulukuusi, sanoi Grönholm ja esitteli pusakkansa etumusta, joka on täynnä sponsorien mainoksia.

WRC-auton vuokraamisessa puhutaan sadoista tuhansista euroista. Vaikka Grönholmin maksama vuokra ei ole ihan listahinta, on kyseessä kallis projekti.

– Sitten tulee kaikenlaisia kuluja, kuten uusi kypärä. Meidän piti ostaa WRC-kypärät, jotka maksoivat 5 000 euroa kappale, Grönholm ihmetteli.

Grönholm kiitteli kartanlukija Timo Rautiaista, joka on ottanut vastuuta käytännön järjestelyistä. Rautiainen on Kansainvälisen autoliiton FIA:n rallikomission varapuheenjohtaja sekä toimii MM-ralleissa tuomarina ja delegaattina. Rautiainen veresti kartturin taitojaan kolme viikkoa sitten Tunturirallissa lukemalla nuotteja Mercedeksen F1-kuljettajalle Valtteri Bottakselle.

– Meidän viimeisestä kisasta on yhdeksän vuotta. Vähän piti uudelleen opetella nuottien tekemistä, koska ei ollut hyvää rytmiä tehdä niitä, Grönholm sanoi.

Ruotsin MM-ralli on Grönholmin 50-vuotisjuhlakilpailu. Saman lahjan ovat itselleen aikoinaan suoneet myös Markku Alen, Timo Salonen, Ari Vatanen ja Juha Kankkunen.

– Pää sanoo, että pitäisi ajaa kovempaa, mutta täytyy ottaa huomioon ikä ja ajamattomuus, Grönholm huomautti.

Grönholm noudatti ohjettaan ainakin torstain testierikoiskokeella, jossa hän jäi päivän nopeimmasta ajasta yli 11 sekuntia.

– Mua on vähän ärsyttänyt kun ollaan hehkutettu, että nyt Marcus kisaa Loebin kanssa. Hei, mä olen 51-vuotias enkä todellakaan lähde ajamaan kilpaa kenenkään kanssa.

Grönholmilla ja Sebastien Loebilla on ollut monta tiukkaa vääntöä rallin MM-sarjassa ja myös Ruotsin MM-rallissa.

– Loeb on istunut niin paljon WRC-autossa, että meillä on ihan eri tilanne. Mä olen testannut Toyotaa vain puolitoista päivää. Mä joudun ajamaan ihan perstuntumalla, Grönholm huomautti.

Grönholm on voittanut Ruotsin rallin viidesti vuosina 2000, 2002, 2003, 2006 ja 2007. Loeb on ollut Ruotsissa nopein vuonna 2004. Loeb ajoi Ruotsin rallin edellisen kerran vuonna 2013 ja sijoittui toiseksi.

– Hienoa nähdä Marcus jälleen täällä. Hän on ollut aina nopea tässä rallissa ja meillä on ollut hänen kanssaan hyviä taisteluita, sanoi Loeb, joka kaatoi Hyundainsa Ruotsin rallin testeissä.

Ruotsin rallin järjestäjillä oli pelisilmää, sillä he laittoivat Grönholmin ja Loebin pariksi ensimmäiselle erikoiskokeelle, joka ajettiin torstaina illalla Karlstadin raviradalla.

Millaista sijoitusta Grönholmilta voidaan odottaa Ruotsin lumilla? Hänellä on kilpailusta 15 kerran kokemus ja alla MM-sarjan paras auto.

– Sanotaan nyt tavoitteeksi vaikka se Kankkusen sijoitus, Grönholm viittasi Juha Kankkusen juhlakilpailuun vuoden 2010 Jyväskylän MM-rallissa, kun Kankkunen sijoittui Fordin WRC-autolla kahdeksanneksi.

Entä miten mahtaa pärjätä 79 MM-rallia voittanut Loeb?

– Ei mitään hajua. En ole ajanut lumella pitkään aikaan. Toivottavasti pystyn ajamaan kunniallisia aikoja erikoiskokeilla, tuumasi Loeb, joka ajoi testierikoiskokeen kahdeksan sekuntia Grönholmia nopeammin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .